Emma otti äitinsä lisäksi toisen valmentajan Virosta — ”Ei tullut mustasukkaisuuskohtausta”

Kilpatanssija Emma Vikman tietää mitä on olla toisen polven urheilija.

Jukka Lehtoranta

Have Stepin Aleksi Annola ja Emma Vikman tanssivat Kotkan GP-kisoissa kahdeksanneksi.
Have Stepin Aleksi Annola ja Emma Vikman tanssivat Kotkan GP-kisoissa kahdeksanneksi.

Nykyinen tanssinopettaja Katri Vikman oli 1980-luvun lopulla niin menestynyt kilpatanssija kuin Suomessa on mahdollista olla. Hän voitti tyttönimellään Mäkelä viisi peräkkäistä vakiotanssien Suomen mestaruutta yhdessä Harri Antikaisen kanssa.

Emma Vikman on 26-vuotias kilpatanssija, joka on noussut parinsa Aleksi Annolan kanssa vakiotanssien Suomen rankingin kuudennelle sijalle. Hän on Katri ja Mikko Vikmanin tytär ja vanhempiensa valmennettava.

Äitikään ei saanut mustasukkaisuuskohtausta. — Emma Vikman

Vertailut äidin saavutuksiin taitavat olla tuttuja?

— Kyllä se välillä mieltä pakottaa, Emma Vikman naurahtaa.

— Ei siitä muut huomauttele, mutta itselleni luon välillä paineita. Että minunkin pitäisi olla jotain mitä perheessä on.

Lisää oppia Virosta

Kaksi vuotta sitten Annolan ja Vikmanin valmentajajoukkoon liittyivät lisäksi virolaiset Peep ja Ave Vardja.

— Tapasimme yhdellä leirillä ja löysimme heti yhteisen sävelen. He ovat hyviä valmentajia, ja Virossa on kovia tanssipareja, joiden kanssa on hyvä harjoitella. Äitikään ei saanut mustasukkaisuuskohtausta, Emma Vikman kertoo.

Katri Vikmania tyttären avomielisyys hymyilyttää.

— En ollut mustasukkainen. Päinvastoin, patistin lähtemään. On hyvä, että tytär hakee oppia jostain muualta kuin äidiltään.

— Peep ja minä ajattelemme valmentamisesta samalla tavalla, mutta kun Virossa Emma pääsee tanssimaan miesvalmentajan kanssa, oppi menee paremmin perille. He ovat Aleksin kanssa saaneet siitä paljon hyötyä.

28 sijaa ylöspäin

Hyödyn näkee suoraan numeroista.

— Kun aloitimme harjoittelun Virossa, olimme rankingissa jotain 34. sijalla. Nyt olemme kuudensia. Siinä on iso ponnistus välissä, Emma Vikman sanoo.

Maantiede luo parille haasteita muutenkin kuin Viron-matkailun suhteen. Aleksi Annola on töissä Helsingissä ja Emma Vikman Kotkassa, joten harjoittelun yhteensovittaminen on ”vähän sumplimista”.

— Molempien täytyy joustaa omista töistä. Puolet viikosta menee Helsingissä ja puolet Kotkassa — ja siihen päälle reissut Viroon. Niitä on vähintään joka toinen viikko, ja kilpailukaudella useammin, Emma Vikman sanoo.

Jukka Lehtoranta

Have Stepin Aleksi Ahola ja Polina Anisimova tanssivat juniori 2 -luokassa kolmesti finaaliin. 10-tanssista irtosi kolmas sija.
Have Stepin Aleksi Ahola ja Polina Anisimova tanssivat juniori 2 -luokassa kolmesti finaaliin. 10-tanssista irtosi kolmas sija.

Aholalle ja Anisimovalle pronssia

Lauantaina pari tanssi oman seuransa Have Stepin järjestämissä GP-kisoissa Kotkassa. Paikka kuuden parhaan parin finaalissa jäi parista pisteestä kiinni, ja sijoitukseksi tuli kahdeksas. Voiton vei maksimipistein helsinkiläistä TK Master -seuraa edustava pari Gleb Bannikov Ada Varstala.

— Tanssimme ihan hyvin, esimerkiksi wieninvalssissa kaikki tuomarit olisivat lähettäneet meidät finaaliin, joten kyllä vähän harmittaa. Finaalipaikka olisi ollut tarjolla, Emma Vikman sanoi.

Sai Have Step finaalipaikkoja ja yhden mitalinkin, kun Aleksi Ahola ja Polina Anisimova pyörähtelivät juniori 2 -sarjan 10-tanssissa kolmanneksi. Vakiotansseissa 15-vuotiaat Ahola ja Anisimova jäivät neljänneksi puolen pisteen päähän kolmossijasta, ja latinalaistansseistakin irtosi viides sija.

— Tosi hienosti tanssittu. Mitalia toivottiin ja se tuli, ja toinenkin oli ihan hilkulla. Loistava suoritus, valmentaja Katri Vikman sanoi.

Jukka Lehtoranta

Jesse Haapasalo ja Meiju Järvi, Have Step
Jesse Haapasalo ja Meiju Järvi, Have Step

Jukka Lehtoranta

Aarre Halinen ja Minja Piispanen, Hyrrät
Aarre Halinen ja Minja Piispanen, Hyrrät

Jukka Lehtoranta

Aleksi Kalli ja Erika Saarinen, Have Step
Aleksi Kalli ja Erika Saarinen, Have Step

Juttua korjattu klo 21.45. Katri Vikman on edelleen tyttärensä ja Aleksi Annolan päävalmentaja.