Piranha’s palaa kolmosdivarijäille, Kiekkoympyrät joutuu luopumaan — ”Kolmelle joukkueelle ei riitä tällä alueella pelaajia”

Piranha’s on kasannut jääkiekon 3. divisioonaan ison ryhmän, jotta pelaajapulamörkö pysyisi jatkossa poissa. Kiekkoympyröillä oli liikaa kysymysmerkkejä kauden aloittamiseen.

Antti Kaarto

Joonas Eväkoski (vasemmalla) ja Esa Tirkkonen kuuluvat Piranha’sin puuhamiehiin.
Joonas Eväkoski (vasemmalla) ja Esa Tirkkonen kuuluvat Piranha’sin puuhamiehiin.

Keväällä 2017 Piranha’sin kausi jääkiekon 3. divisioonassa päättyi välieriin, kun AaKoo vei ratkaisuottelun voittomaalikilpailun.

— Meille piti tulla muutama junioripelaaja, jotta olisimme saaneet mukaan sen 15 ukkoa per peli. Loppujen lopuksi taisimme saada niin paljon pelaajia vain kahteen peliin. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, joukkueenjohtaja Esa Tirkkonen sanoi kautta leimanneesta pelaajapulasta päätösottelun jälkeen.

Sen jälkeen kotkalaisjoukkue ei ole sarjapelejä pelannut. Mutta reilun kuukauden päästä pelaa.

— Piranha’s ei ole missään vaiheessa lopettanut. Harjoitusvuorot ovat pyörineet koko ajan kahdesti viikossa, mutta ei ole ollut riittävästi pelaajia sarjaan. Viime vuonna sarjaan ilmoittautuminen oli jo erittäin lähellä. Sen verran pelaajamäärä jäi vajaaksi, että päädyimme vielä siihen, ettemme lähteneet, Tirkkonen sanoo nyt, kun joukkue on ilmoittaunut kauden 2019—20 sarjaan.

Lähes 30 pelaajaa, viisi Titaaneista

Joonas Eväkoski puolusti monen kolmosdivarivuoden jälkeen viime kaudella Suomi-sarjan Titaaneissa. Ylemmän sarjatason pelit jäivät yhteen kauteen.

— Monella ei aika riitä. Titaaneilla on treenit viitenä päivänä viikossa plus pelit päälle. Se ei kaikille tässä iässä (32) ole enää mahdollista töiden ja perheiden takia. Tai sitten pitäisi pelata ammattilaisena, Eväkoski sanoo.

— Piranha’s perustettiin (2005) juuri tämän saman asian takia.

Uuden tulemisen tekevä Piranha’s saa viime kauden Titaaneista muitakin kokeneita pelimiehiä. Mukaan liittyvät Petja Summanen, Tomi Salovaara, Marko Puhakka ja Juho Luukkonen.

Lisäksi mukana on liuta tuttuja Piranha’s-pelaajia, kuten Tomi Pylväläinen, Mikko Kiviranta, Toni Olli, Teuvo Lisko, Aleksi Tolsa, Janne Laakso, Joni Kainulainen, Markus Pelkonen, Timi Huusari ja Ville Ropponen. Joukkueen huollossa jatkavat Make Järvenpää ja Petri Niiranen.

— Meillä on myös muita titaanitaustaisia pelaajia, jotka ovat pelanneet juniorijoukkueissa. Hyvä sekoitus, Tirkkonen sanoo.

Pelaajalistalla on 24 kenttäpelaajan ja kolmen maalivahdin nimet.

— Eikä tiedä, keiden muiden varusteita kopista löytyy, kun jääharjoitukset alkavat. Rosteri pidetään tarkoituksella isona. Vuosien kokemuksesta tiedän, ettei lauantai-iltana Lappeenrannassa kello 20 alkava peli ole kovin houkutteleva. Pitäisi aina saada matkaan vähintään 15 pelaajaa plus maalivahdit, Tirkkonen sanoo.

Joukkuemäärään raju leikkaus

Pelaajapula on kuihduttanut 3. divisioonaa rajuin ottein. Viime kaudella sarjassa pelasi kahdeksan joukkuetta, nyt Piranha’sin paluusta huolimatta vain kuusi.

Savitaipaleen Urheilijat ja PEPO III luopuvat pelaajapulan takia, ja samaan joutui kallistumaan myös Haminan Kiekkoympyrät.

KY teki tiistaina lopullisten päätöksen luopua edustusjoukkueen sarjapaikasta.

— Lappu on luukulla toistaiseksi, oli liian paljon kysymysmerkkejä. Viime kevään pelaajista lähti kymmenen pois. Meillä oli nyt laskutavasta riippuen maksimissaan 17 pelaajaa. Toivottavasti heille, jotka haluavat jatkaa, löytyy pelipaikka, KY:n puheenjohtaja Jorma Kaaro kertoo.

Osa lähteneistä pelaajista lopetti, muutamia siirtyi Titaaneihin ja Piranha’siin.

— Alle 20 pelaajalla pitää olla jo hyvää tuuria, että pystyy viemään kauden läpi. Haminan jääkiekolla ei oikein ole vetovoimaa, eikä Kiekkoympyrät-80:lla (junioriseura) ole B- tai A-junioreita. Taitaa olla niin, että kolmelle joukkueelle (KY, Titaanit, Piranha’s) ei riitä tällä alueella pelaajia, Kaaro sanoo.

KY:n runko on ollut pitkään kasassa. Kaaron mukaan oli odotettavissa, että jossain vaiheessa ongelmia tulee, kun runkopelaajat alkavat lopetella kilpakiekkoa. Tilanne realisoitui lopullisesti heinä—elokuussa.

Melkein kakkosdivarista ei-mihinkään

KY pelasi kolmena peräkkäisenä keväänä 2. divisioonan nousukarsinnoissa. Viime keväänä nousu jäi äärimmäisen pienestä kiinni. Kaaro puhuu ”yhden maalin päähän” jäämisestä.

— Kaikki olisi toisin, jos olisimme nousseet. Nyt mentiin toiseen ääripäähän. Valitettavaa tämä on sekä pelaajille että yhteistyökumppaneille, Kaaro sanoo.

Kuntokiekko ei riittänyt

Jotkut entiset piraijat ovat pelitauon aikana pelanneet kuntokiekkoa. Eväkoskea kilpasarja kiinnostaa enemmän.

— Vaikka 3. divisioona on alasarja, on siellä oikeat jääkiekkosäännöt, ja pelataan pikkaisen hampaat irvessä, vaikka hymyssä suin. Kävin yhdessä vaiheessa puoli kautta kuntokiekossa, mutta ei se ole sama asia. Ei saa taklata tai lämätä.

— Nuorempia pelaajia kilpasarja on varmasti poltellut vielä minua enemmän. Mutta mukava päästä pelaamaan, en tosin tiedä mahdunko kokoonpanoon tai varusteisiin, 46-vuotias maalivahti Tirkkonen naurahtaa.

Kokeneet korvaavat valmentajan

Piranha’s pääsee jäälle vasta syyskuun alussa.

— Se on vähän kurjaa. Syynä ovat säästöt, Kotkan harjoitushallissa ei ole vielä jäätä ja Titaanit ovat miehittäneet kilpahallin. Vuoroja olisi tarjolla kello 22:n jälkeen, mutta se ei oikein sytytä, Tirkkonen sanoo.

Varsinaista valmentajaa joukkueella ei edelleenkään ole.

— Mennään vanhaan malliin, joku loukkaantuneista pelaajista tai joku muu hoitaa peluutuksen. Emme kaipaa varsinaista valmentajaa. Kokeneet pelaajat osaavat kentällä ohjata nuorempia, ja heidän johdollaan käydään asiat läpi kopissa. Tarvitaan vain joku, joka päättää, ketkä menevät milloinkin kentälle, Tirkkonen sanoo.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset