Säästökohteita etsivä Titaanit ajaa Suomi-sarjan pelaamista kahdessa lohkossa – "Mutta paniikkia meillä ei ole, enemmän olen huolissani kesälajien seuroista"

Seuran puheenjohtajan alustava arvio on, että kuluista pitää leikata ensi kaudeksi noin 20 000 euroa. Se ei ole helppoa seuralle, jonka pelaajille ei makseta.

Raimo Eerola

Titaaneilla on tällä hetkellä viisi pelaajasopimusta. Päävalmentaja Mika Iltola jatkaa penkin takana.
Titaaneilla on tällä hetkellä viisi pelaajasopimusta. Päävalmentaja Mika Iltola jatkaa penkin takana.

Jos nyt olisi normaali kevät, Suomi-sarjan jääkiekkoseura Titaanit solmisi parhaillaan yhteistyösopimuksia. Tulevan kauden budjetti lyötäisiin lukkoon näinä päivinä.

Mutta ei tänä koronakeväänä.

– Nyt olisi kuuminta aikaa neuvotella yhteistyökumppanien kanssa, mutta emme ole sopimusten suhteen oikein missään vaiheessa. Myyntipäällikkö (Harri Frost) on lomautettuna. Tiedämme, että yrityksillä on omat huolensa, Titaanien edustusjoukkueen manageri Juho Hannukainen sanoo.

Pelaajiakaan ei olla lähestytty ihan yhtä aktiivisesti kuin viime vuonna tähän aikaan.

– Kohta aktivoidun enemmän. Jokainen jääkiekkoilija treenailee omillaan. Joukkueharjoitukset alkaisivat meillä toukokuun alussa, mutta tuskinpa alkavat.

Leikkuri iskenee sponsorituloihin

Titaanien kausi päättyi alemman loppusarjaan viimeiseen kierrokseen 23. helmikuuta, kun joukkue jäi neljä pistettä pudotuspelipaikasta. HK Titaanien puheenjohtaja Aapo Lampinen kertoo, että yritysmyyntiä ehdittiin aloitella, ennen kuin epidemia iski tosissaan eikä yritystapaamisia voinut enää ajatellakaan.

– Ehdimme saada paperille asti sopimuksia tuttujen, pidempiaikaisten yhteistyökumppanien kanssa. Ihan nollassa ei siis olla myynnissä, Lampinen kertoo.

Titaanien viime kauden kulubudjetti oli Lampisen mukaan 136 000 euroa. Vielä ei ole selvillä, mikä toteutuma oli.

Hän arvioi sponsoritulojen putoavan tulevaksi kaudeksi.

– Alustavasti laskin, että budjettimme voisi olla noin 117 000 euroa, Lampinen kertoo.

"Aikamoiset penninvenytykset"

Noin 20 000 euron säästöjä ei Suomi-sarjan jääkiekkoseuran ole ihan helppo toteuttaa. Pelaajat eivät saa palkkaa.

– Aikamoiset penninvenytykset pitää aloittaa, ja jokaista osa-aluetta tarkastella kriittisesti. Ja tietysti miettiä, mistä voisi saada lisätuloja, Hannukainen sanoo.

Matkustaminen ei nykysysteemissä onnistu Hannukaisen mukaan mitenkään nykyistä edullisemmin.

– Olemme saaneet tehtyä bussifirmojen kanssa niin hyvät sopimukset.

Suomi-sarja kahteen lohkoon?

Helpotuksia matkustusbudjettiin voi odottaa vain, jos sarjajärjestelmä muuttuu. Siihen on olemassa mahdollisuus.

Mestis kasvatetaan 14 joukkueeseen, ja Suomi-sarjan välieriin yltäneistä joukkueista Kiekko-Espoo ja Forssan Palloseura hakevat Mestis-lisenssiä.

Suomi-sarjaan jäisi 14 joukkuetta. Puheenjohtaja Lampisen mukaan "Titaanit ja muutama muu seura" ajavat nyt kaksilohkoista Suomi-sarjaa ainakin yhdeksi kaudeksi.

– Jääkiekkoliitto ei ole vielä ollut halukas keskustelemaan sarjajärjestelmästä. Suomi-sarjojen lisenssihaun viimeinen päivä on keskiviikkona. Uskon, että sen jälkeen asiaan palataan.

Titaaneissa hahmotelluissa lohkoissa Jyväskylän kaksi seuraa ja viisi sitä pohjoisempaa porukkaa muodostaisivat yhden seitsemän joukkueen lohkon, etelän seitsikko toisen. Säästöä syntyisi tuhansia euroja nykysarjaan verrattuna.

Lampisen mukaan myös valmennustiimin kokoonpanoa mietitään, samoin pelaajille maksettavan, mailoihin tarkoitetun varusterahan pienentämistä. Muita säästökohteita ei oikein ole.

– Tämä on kuitenkin kilpasarja, joten harjoitusvuoroista on huono tinkiä, Lampinen sanoo.

Titaaneilla viisi sopimuspelaajaa, kaikilla ei yhtäkään

Titaaneilla on kaudeksi 2020–21 viisi sopimuspelaajaa: maalivahti Niilo Pussinen, puolustajat Markus Salminen ja Erkka Huttunen sekä hyökkääjät Rene Hiekkataipale ja Johannes Hakuli. Päävalmentajana jatkaa Mika Iltola.

Lisäksi kaksi pelaajasopimusta on Hannukaisen mukaan enää "pientä vääntöä vailla".

Titaanit on tulevan joukkueen suhteen pullat paremmin uunissa kuin monella muulla, samanlaisesta epätietoisuuden tilasta kärsivällä Suomi-sarjan seuralla.

– Muista seuroista vain viisi on julkaissut pelaajasopimuksia, osa niistä on julkaissut myös valmentajan. Iso osa on ollut ihan hiljaa. Tilanne on tukala joka paikassa, Hannukainen sanoo.

Kausikorttimyynti käyntiin pian

Titaanit aloittaa kausikorttimyynnin huhtikuun aikana. Myös yritysmyyntiä on jossain vaiheessa pakko aloitella uudelleen.

– Kesä–heinäkuussa epidemiatilanne voisi olla parempi, mutta toisaalta silloin on yrityksissä lomakausi. Haastavaa tämä on, mutta paniikkia meillä ei ole. Jos Suomi-sarja alkaa syksyllä, Titaanit on siinä mukana. Olemme hakeneet lisenssiä, ja kaikki sen edellyttämät velvoitteet on hoidettu, Lampinen sanoo.

– Enemmän olen huolissani kesälajien seuroista. Me emme menettäneet lipputuloja. Kovasti tsemppiä jalkapallo-KTP:lle ja Haminan Palloilijoille, Lampinen lähettää.