Haminalainen maailmanmestari pohtii uran lopettamista – "En edes huomannut, ettei se enää ole tuntunut hauskalta."

Practical-ammunnan nuorten maailmanmestari Simo Partanen pani ainakin toistaiseksi pistoolin sivuun ja keskittyy opiskeluun.

Meri Selenius

Simo Partanen on maailman parhaita practical-ampujia, mutta miettii nyt uran jatkumista.
Simo Partanen on maailman parhaita practical-ampujia, mutta miettii nyt uran jatkumista.

Kolme vuotta sitten haminalainen Simo Partanen voitti practical-ammunnassa nuorten maailmanmestaruuden ja päätti, että jonain päivänä hän haluaa MM-tittelin myös aikuisten sarjassa.

Nyt 23-vuotias Partanen istuu opiskelijakämpän sohvalla Jyväskylässä ja miettii, onko urheilu-uran jatkamisessa enää järkeä. Hän voitti kesällä yleisen sarjan Suomen mestaruuden kolmannen kerran peräkkäin ja sijoittui syyskuussa MM-kisoissa Ranskassa 16:nneksi, mutta jotain puuttui:

Se palava into, joka ajaa urheilijaa aina vain parempiin suorituksiin ja joka Partasellakin oli ollut nopean kehityksen takana.

— Minulla on ollut vaikeaa, etenkin henkisesti. On ollut ilmeisesti jo monen vuoden ajan.

— Olen ottanut kilpailemisen niin tosissani ja panostanut siihen niin paljon, etten ole edes huomannut, ettei se enää ole tuntunut hauskalta, Partanen sanoo.

MM-kisat päättyivät Châteauroux’ssa Ranskassa syyskuun 2. päivänä. Sen jälkeen Simo Partanen ei ole kertaakaan edes nähnyt pistoolia.

— Matkustin jo seuraavana päivänä Jyväskylään ja aloitin saman tien opinnot. En ole yhtään kaivannut kilpailemista.

— Vasta ihan muutama päivä sitten tuli olo, että tekisi mieli taas ampua — mutta ei vieläkään kilpailla. Olen pitkästä pitkästä aikaa pystynyt vain istahtamaan sohvalle ja olemaan miettimättä ampumista.

Lähestymistavan olisi pitänyt olla erilainen — ilon kautta.

Partanen opiskelee Jyväskylän yliopistossa kasvatustieteen laitoksella pääaineenaan aikuiskasvatus.

— Kasvatusala kiinnostaa. Pyrin vuosi sitten luokanopettajaksi, mutta en päässyt sisään. Sitten olin melkein koko lukuvuoden Kirkkojärven koulussa koulunkäynnin ohjaajana ja vakuutuin siitä, että haluan kasvatusalalle, mutta en sittenkään opettajaksi.

— Niin että täällä sitä nyt ollaan.

"Oli tavoite ja sen takia oli aina mentävä"

Practical-ammunnassa järjestetään MM-kisoja kolmen vuoden välein.
Partanen satsasi juniorimestaruutensa jälkeen kaikkensa aikuisten MM-tittelin jahtaamiseen ja myöntää nyt, että poltti hyvää vauhtia itseään loppuun.

— En tajunnut sitä, mutta olin jo pitkään treenannut kuin hullu vain siksi, että oli tavoite ja sen takia oli aina mentävä. Lähestymistavan olisi pitänyt olla erilainen — ilon kautta.

— Eihän 16. sija MM-kisoissa huono ole, mutta ei se ollut läheskään sitä mitä lähdin tavoittelemaan. Olin kolmen vuoden ajan tähdännyt vain maailmanmestaruuteen.

Partasen tähtäin ei ollut utopistinen. Viime vuonna hän voitti ylivoimaisesti Ranskan avoimen mestaruuden ja oli alkuvudesta 2017 ykkönen Serbian kansainvälisissä kisoissa. Myös Tshekin ja Tanskan kilpailuista tuli kärkisijoituksia, vaikka oikeutteleva kalusto alkoikin tuottaa ongelmia.

MM-kisoissa aseongelmat kärjistyivät.

— Menimme kisapaikalle viikkoa etukäteen valmistautumaan, mutta koko se aika meni oikuttelevien aseiden kanssa tappelemiseen. Tuskastuin enkä välittänyt oikein mistään mitään.

— Yleensä jännitän ennen isoja kisoja niin etten pysty edes puhumaan kenellekään, mutta nyt olin vain, että ”mitäs tässä”. Oikeastaan halusin vain äkkiä kotiin. Se tuntui tyhmältä kolmen vuoden valmistautumisen jälkeen.

Taloudellisestikaan huippuampujalla ei ole ollut helppoa, sillä ampumaurheilu ei ole halpaa lystiä ja sponsorirahat ovat tiukassa.

Partasella on ollut jonkin verran yhteistyökumppaneita, mutta paljon on pitänyt kaivaa omaakin rahapussia.

— Etenkin vanhempieni pussia. Heille tämä minun urheilemiseni on maksanut niin hirveästi, että olen potenut huonoa omaatuntoa siitä.

Ohi vai tauolla?

Partanen ei vielä osaa sanoa onko ura huippuampujana ohi vai tauolla.

— Seuraavat MM-kisat ovat vuonna 2020. En aio tehdä mitään suunnitelmia enkä ottaa yhtään stressiä.

— Ehkä jossain vaiheessa vielä tekee mieli kilpailla. Se on vielä ihan auki.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.