KTP:n 06-pojat päättävät keväänsä peräti kolmella finaaliturnauksella — Baltian liigassa ”hiki ja kyyneleet virtaavat”

Antti Kaarto

KTP:n joukkue ryhmäkuvassa. Takarivissä vasemmalta: Joukkueenjohtaja Sari Törönen, päävalmentaja Niko Löyttynen, Teemu Niehoff, Miro Parkkinen, Peik Lehtinen, Axel Sjögren, Kasper Kilpi, Saku Haapasalo, Matias Ratava, valmentaja Tommi Roti. Eturivissä vasemmalta: Elias Lanki, Perttu Grönvall, Veikko Törönen, Max Mojica, Miron Afrosin, Julius Jernvall. Kuvasta puuttuu Aleksi Räsänen.
KTP:n joukkue ryhmäkuvassa. Takarivissä vasemmalta: Joukkueenjohtaja Sari Törönen, päävalmentaja Niko Löyttynen, Teemu Niehoff, Miro Parkkinen, Peik Lehtinen, Axel Sjögren, Kasper Kilpi, Saku Haapasalo, Matias Ratava, valmentaja Tommi Roti. Eturivissä vasemmalta: Elias Lanki, Perttu Grönvall, Veikko Törönen, Max Mojica, Miron Afrosin, Julius Jernvall. Kuvasta puuttuu Aleksi Räsänen.

KTP:n vuosina 2005—06 syntyneiden poikien joukkueella on kauden aikana piisannut pelejä, ja piisaa vielä kolmeksi viikoksi. Joukkue toisti viimevuotisen temppunsa täsmällisesti ja eteni jälleen itäeurooppalaisen Baltic Boys Basketball Leaguen (BBBL) finaaliturnaukseen vain yhdellä tappiolla.

Sarjassa on mukana Suomen ja Baltian maiden lisäksi joukkueita Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Georgiasta.

Viime vuonna 12-vuotiaiden BBBL:ssä finaaliturnaus alkoi KTP:ltä kehnosti. Runkosarjatappioita oli tuolloinkin vain yksi 14:stä ottelusta, mutta kun takkiin tuli heti finaaliturnauksen avauksessa, putosi KTP mitalisaumoilta ja joutui pelaamaan sijoista 9.—16.

Tänä vuonna 13-vuotiaissa se runkosarjan ainoa tappio tuli runkosarjan päätösottelussa Tarttoa vastaan.

— Tarton oli pakko voittaa päästäkseen pudotuspeleihin, ja he vielä isännöivät finaaliturnausta. Heillä oli panosta, meiltä se oli vähän laiska esitys, KTP:n päävalmentaja Niko Löyttynen kertoo.

Nyt ilman ToPo-apuja

BBBL:n lopputurnaus pelataan pääsiäisenä. Erona viimevuotiseen tilanteeseen on se, ettei KTP:llä enää ole täydennysmiehiä ToPosta. Viime vuonna niitä tarvittiin, jotta joukkueeseen saatiin riittävästi pelaajia.

— Nyt on täysin oma pelaajisto. ToPon ikäluokka hajosi muihin seuroihin, ja meille ilmoittautui niin paljon pelaajia, ettemme tarvitse apuja muualta.

Toinen BBBL-kausi on Löyttysen mielestä ollut joukkueelle tavallaan helpompi kuin ensimmäinen.

— Enää ei olla ihmetelty kolme päätä pidempiä vastustajia tai sitä, miten kovaa saa pelata ja käyttää käsiä.

Löyttysen mukaan joissakin Itä-Euroopan joukkueissa puuttuvaa taitoa on korvattu pelaajien suurella koolla ja voimalla.

— Koripallossa voi päästä maaliin monella eri tavalla. Kyllä BBBL:ssä hiki ja kyyneleet virtaavat eri tavalla kuin SM-sarjassa ja loukkaantumiset ovat joukkueille arkipäivää.

Ali-ikäisinä SM-finaaleihin

Suomessa KTP osallistuu 14-vuotiaiden (2005 syntyneet) SM-sarjaan. KTP:n 14 pelaajasta vain kolme on syntynyt vuonna 2005, loput saavat vuotta nuorempina pelata samassa sarjassa myös ensi kaudella.

— On kova juttu, että pääsimme lopputurnaukseen, Löyttynen sanoo.

KTP pääsi kahdeksan parhaan finaaleihin oman lohkonsa kolmossijalta, viidellä voitolla ja kolmella tappiolla. Lohkon voitti ilman tappioita pelannut Malmin Super Koris, joka tulee myös finaaliturnauksessa samaan lohkoon. Löyttysen mukaan KTP:llä on saumansa.

— Hävisimme runkosarjassa MaSulle vain kolmella pisteellä, ja johdimme ottelua kolmella pisteellä vielä 40 sekuntia ennen loppua. Kokemattomuus ja nuoruus näkyi lopussa, mutta siitä on kolme kuukautta aikaa, ja olemme kehittyneet siitä.

Lisäksi KTP kamppailee alueellisen 1. divisioonan voitosta. Joukkue on jo varmistanut runkosarjan voiton ja isännöi lopputurnausta.

Harjoittelu jäänyt vähiin

Tiistain harjoituksissa Löyttynen korosti joukkueelle, että nyt jos koskaan harjoituksiin on syytä osallistua innokkaasti.

— Nämä ovat meille tärkeitä aikoja. Kun on pelattu kolmea sarjaa, on harjoittelu jäänyt vähemmälle. Oman hankaluutensa ovat tuoneet Kotkan koulujen sulut, salitilanne on ollut huono.