Jukola tarjoili Kangasalla kauniin kesäyön ja kalliin saunan

Jukolan viestin voittajaksi kruunattiin tänä vuonna ruotsalainen yllätysnimi. Vehkalahden Veikkojen miesten ykkösjoukkueen oli tällä kertaa tyytyminen sijalle 45.

Linda Varoma

Jukolan viestin lähtö Salpa-Jukolassa viisi vuotta sitten.
Jukolan viestin lähtö Salpa-Jukolassa viisi vuotta sitten.

Maailman suurin suunnistusviestitapahtuma Jukolan viesti oli tänä vuonna ennätyksellisen suuri: yhteensä viesteissä oli mukana lähes 20 000 suunnistajaa. Perinteikäs Jukolan viesti oli järjestyksessään jo 71. ja Venlojen viesti puolestaan 42.

Naiset ampaisivat maastoon lauantaina kello kahdelta, ja voittajaksi selviytyi lopulta norjalainen Fredrikstad SK ajalla 2.45,17. Toiseksi sijoittui IFK Göteborg ja kolmanneksi Tampereen Pyrintö.

Alku oli meille kompastuskivi. — Samu Heiska

Puolustusvoimien lähtölaukaus vapautti miesten joukkueiden avausosuuden suunnistajat kesäyön maastoon kello 23.00. Seurahistoriaa teki ruotsalainen Stora Tuna OK, joka voitti viestin ensimmäistä kertaa, ajaksi kirjattiin 7.14,39. Joukkueessa mukana olivat Jesper Svensk, Henrik Johannesson, Olle Kalered, Joakim Svensk, Viktor Svensk, Anton Sjökvist ja Emil Svensk. Hopealle kiri norjalainen IFK Göteborg. Tampereen Pyrintö nappasi niin ikään pronssia myös miesten kisassa.

Avausosuus rokotti Vehkalahden Veikkoja

Haminan Vehkalahden Veikot lähetti Jukolaan viiisi joukkuetta ja Venloihin yhdeksän. Parhaiten menestyi miesten ykkösjoukkue, joka oli maalissa 45:s. Joukkueessa tänä vuonna mukana olivat juoksujärjestyksessä Tuomas Mattila, Terö Föhr, Samu Heiska, Daniel Koivisto, Ilgvars Caune, Eero Inkeri ja Valtteri Heikkinen. Kolmannen osuuden suunnistaneen Heiskan mukaan joukkueen odotukset eivät olleet korkealla, mutta suoritus jäi tuuman verran alakanttiin.

— Ei siinä kovin montaa hyvää suoritusta tullut ja aika monta virhettä tuli matkan varrella tehtyä. Ehkä osasyynä oli kunto, joka ei tänä vuonna ollut kaikilla niin hyvä kuin sen olisi pitänyt olla. Virheet olivat kalliita ja pikkaisen alakanttiin kisat menivät, Heiska ruoti.

Jo avausosuus osoittautui vaikeaksi. Mattila toi joukkueen ensimmäiseen vaihtoon sijalla 120.

— Alku oli meille aika kompastuskivi. Vaikea noilta sijoilta on enää lähteä merkittävästi nousemaan, kun matkassa ei ole yhtäkään maajoukkueratsua mukana, Heiska myönsi.

Kivikkoisesta startista huolimatta joukkue kiri jo parhaimmillaan sijalle 39. Joukkueen alle 20-vuotiaat nuoret miehet selvisivät tulikasteestaan konkarisuunnistajan mukaan hyvin.

— Koivistolle tuli pari isompaa virhettä, vaikka alku meni hyvin. Todella hienosti suunnisti puolestaan Caune, jonka oma sijoitus oli 20 parhaan joukossa.

Etukäteen yllätykselliseksi kuvailtu hämäläinen korpimaasto päästi suunnistajat luultua helpommalla.

— Maasto oli paljon hillitympi, mitä luulimme. Kyllä sen puolesta pääsimme tänä suonna suhteellisen helpolla ja karttakin oli ok.

Suomalainen kesäyö tarjosi Kangasalla parastaan sään puolesta. Illansuussa aurinko helli ja suunnistajien yötä valaisi puolestaan täysikuu. Järjestelyt toimivat Heiskan mielestä moitteettomasti paikan päällä, mutta pientä kritiikinpoikasta suunnistajissa herättivät nousseet hinnat.

— Saunamaksu oli tänä vuonna ennätykselliset viisi euroa. Siinä alkaa olemaan jo vähän rahastuksen makua ja alkaa kalliiksi käymään tämä hupi. Itse järjestelyt pelasivat kuitenkin kisapaikalla hyvin.