Mitä jos urheilukilpailun palkintona ei olisikaan kultamitali vaan jätteestä valmistettu pokaali? – Muotoilijaopiskelijat herättelevät hankkeellaan urheilumaailman ympäristötietoisuutta

Urheilu alkaa olla valmis muutokseen, jossa kierrättämistä arvostetaan. Kierrätysmateriaaleista tehtyjä palkintoja esiteltiin joukolle urheilijoita, valmentajia, seuratoimijoita ja vanhempia eri lajeista. Vastaanotto oli pääasiassa positiivinen.

Anssi Hietamaa

LABissa tehtiin palkintoja kierrätysmateriaaleista. Pilottisarjassa näkyy SELL Student Gamesin ilme lahtelaisine maamerkkeineen.
LABissa tehtiin palkintoja kierrätysmateriaaleista. Pilottisarjassa näkyy SELL Student Gamesin ilme lahtelaisine maamerkkeineen.

Olympiavoittaja puree kultamitalia. Lukuisiin valokuviin ikuistettava perinne on leikkimielinen testi siitä, onko palkinto puhdasta kultaa. Mitä jos mitali olisikin puuta, muovia tai muuta metallia? Ja vieläpä jätelavalta löytynyttä materiaalia?

LAB-ammattikorkeakoulun hankkeessa on valmistettu urheilupalkintoja kierrätysmateriaaleista. Niitä ei toki ole tarjottu olympiakisoihin, mutta palkitsemisen idea on sama kaikissa urheilukilpailuissa: palkinnot kertovat urheilijan suorituksestaan ansaitsemasta arvostuksesta.

– Pohdimme, millainen on arvokkaan tuntuinen palkinto. Arvokkuus tulee ulkonäöstä ja painosta. Sen takia palkinnoissa on puuta ja metallilaatta, kertovat suunnittelijat, LABin muotoilijaopiskelijat Anu Juhola, Vera Värn ja Veena Koskinen.

Miltä tuntuisi saada jätteestä tehty palkinto? Hyvältä, vastasi ehkä yllättävänkin moni urheilun edustaja LABin kyselyyn.

– Palkinnot saivat tosi hyvän vastaanoton. Osa piti niitä jopa arvokkaampina kuin perinteisiä palkintoja. Roskista tehtyä pidettiin hyvänä asiana. Ne ovat mieleen jääviä ja yksilöllisiä eivätkä tusinatuotteita, lehtori Anna Pajari kertoo urheiluväen vastauksista.

LAB esitteli palkintoja videoin ja kuvin urheilijoille, valmentajille, seuratoimijoille ja vanhemmille useista eri lajeista. Korona-ajan vuoksi palkintojen esittely ei toteutunut suunnitellusti urheilutapahtumissa paikan päällä.

Kierrätyspalkinto tehdään uudelleen kierrätettävistä materiaaleista

Soraääniäkin tietysti kuului. Kaikki eivät ole vielä valmiita muuttamaan käsitystään urheilukilpailujen palkinnoista ja kotona pyttyjen painosta notkuvista hyllyistä, mutta moni on. Kaikki eivät halua säilyttää palkintoja loputtomasti.

– Palkinnot herättivät keskustelua. Ne ovat myös uudelleen kierrätettäviä, mikä toi palkintojenjaon uuteen valoon, Anu Juhola pohtii.

Vanhojen pokaalien kierrättämiseen on jo herätty urheilumaailmassa jossain määrin. Urheilijat ovat lahjoittaneet pokaalejaan esimerkiksi seuroille ja juniorikilpailuihin, joissa ne palvelevat uusia urheilijoita laattaa vaihtamalla. Lehtori Anna Pajari pitää sellaista toimintamallia varsin hyvänä.

– Ympäristö hyötyy kaikkein eniten, kun materiaalille ei tarvitse tehdä mitään. Silloin säästyy myös aikaa, mikä on sama kuin rahaa, Pajari sanoo.

Usein palkintoja hankitaan yli tarpeen. LABin palkinnoissa ajatuksena on, että metallilaatta kaiverruksineen vaihtamalla ylijääneitä palkintoja voi käyttää seuraavana vuonna. Opiskelijoiden suunnittelemien ekologisten palkintojen osat voi myös irrottaa toisistaan ja kierrättää uudelleen.

– Tuotteen koko elinkaarta on tärkeä miettiä, Vera Värn sanoo.

Perinteisten palkintojen ongelma on, että niiden kierrättäminen on vaikeaa ja pokaalien osia voi olla työläs irrottaa toisistaan. LABissa kokeiltiin myös aiemmista kilpailuista yli jääneiden palkintojen jatkokäyttämistä, mutta sekametallista tehtyjen palkintojen sulattaminen ei onnistunut.

– Ne on tehty kertakäyttöisiksi. Meidän menetelmin ne olivat käyttökelvottomia, Anu Juhola kertoo.

Ongelmana korkeammat kustannukset

Ongelmatonta kierrätysmateriaaleista valmistettujen palkintojen käyttäminen ei ole. Suurin este on yksinkertaisesti raha. Kun tehdään kierrätysmateriaalista, tulee lukuisia työvaiheita jätteenkäsittelystä alkaen, mikä nostaa tuotteiden hintaa.

– Käsityö maksaa. Hinnalla emme voi kilpailla halpatuotantona valmistettuja tuotteita vastaan. Nettikaupasta saa todella halvalla palkintoja, Anna Pajari sanoo.

– Hyvä vastaanotto jäi kuitenkin kutkuttamaan. Miten kysyntään voidaan vastata niin, että valmistajallekin jää jotain viivan alle, hän pohtii.

Kansainvälisissä suurtapahtumissa hinta tuskin haittaisi, sillä niissä palkinnot on tapahtumaa varten suunniteltuja ja tehtyjä – uniikkeja, kuten kierrätysmateriaaleista valmistetut. Rion olympialaisissa kultamitalin materiaalien arvioitiin maksavan reilut 500 euroa, työvaiheista puhumattakaan. Sen sijaan tavallisia urheiluseuroja ja tapahtumajärjestäjiä ei ole tehty rahasta.

Sitran Kestävää arkea -hankkeen asiantuntija Sari Laine muistuttaa Sitran puhuvan verouudistuksesta, jolla parannettaisiin myös kierrätysmateriaalien kilpailukykyä. Tällä välin Laine ehdottaa nopeampaa, konkreettista ratkaisua, eli seurojen ja yritysten yhteistyötä.

– Jos yritys haluaa tuoda esille omaa kestävyyttään, voisi olla houkuttelevaa, että yritys sponsoroi kestäviä palkintoja, Laine ehdottaa.

LABin hankkeessa prototyyppien muoviosat tehtiin kierrätysmuovista 3D-tulostamalla. Koronan aiheuttamien poikkeustoimien vuoksi ruiskuvalua ei päästy kokeilemaan, mutta se mahdollistaisi sarjatuotannon ja laskisi kustannuksia.

Uuden kohderyhmän herättelyä ympäristöasioihin

Urheilun hiilijalanjäljestä palkinnot muodostavat vain hyvin pienen osan. Ekologisten palkintojen merkitystä ei tarvitse silti vähätellä. Sari Laine uskoo, että tällä tavoin voidaan herättää uuden kohderyhmän innostus ympäristöasioihin.

– Tämä ehkä vaikuttaa pieneltä ja merkityksettömältä heistä, jotka ajattelevat jo valmiiksi ekologisesti ja tietävät, mistä suuret vaikutukset tulevat, mutta tämä voi tavoittaa uuden kohderyhmän, ja se on aina tärkeä asia. Urheilutapahtumissa viestinnällisyys voi saada isojakin asioita aikaiseksi, Laine sanoo.

Uusille ajatustavoille on urheilussa tilaa.

– Urheilussa on alkanut näkyä signaaleja, että mietitään kestävyyttä seuroissa ja liittotasolla, sanoo Laine, joka on ollut käynnistämässä Suomen olympiakomitean ja Sitran Urheilun ympäristövastuu -verkostoa.

Palkintojen piti olla esillä kansainvälisessä kilpailussa

LAB-ammattikorkeakoulun 2nd round – jätelavalta palkintovitriiniin -projektissa etsittiin kierrätysmateriaalien uusia käyttötarkoituksia.

Muotoilijaopiskelijat suunnittelivat urheilupalkintoja, jotka valmistettiin tapahtumissa syntyvästä jätteestä nykyaikaisin menetelmin. Kierrätysmateriaaliksi valikoituivat puu, muovi ja metalli.

Palkintojen ilme tuli SELL Student Games -tapahtumasta. Kansainvälinen opiskelijoiden urheilutapahtuma oli tarkoitus järjestää toukokuussa Lahdessa mutta peruttiin koronapandemian vuoksi. Tapahtuma olisi ollut mahdollisuus esitellä palkintoja kansainväliselle yleisölle. Tapahtumassa olisi ollut erikseen kilpailuista jaettavat palkinnot.

Palkintojen osat saa irrotettua uudelleen kierrätystä varten. Hankkeessa suunniteltiin pilottisarja mitaleja ja pokaaleja, joista valmistettiin prototyypit.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset