”Ryder Cup jännittää eniten” — Euroopan ja Yhdysvaltojen välinen reikäpeliottelu on Tapio Pulkkasenkin mielestä golfin tärkein ja suurin kilpailu

AOP/GERRY PENNY

Ryder Cup on isojen tunteiden golfkilpailu. Euroopan Tommy Fleetwood (vasemmalla) ja Francesco Molinari voittivat avauspäivänä molemmat ottelunsa ja ilo oli sen mukaista.
Ryder Cup on isojen tunteiden golfkilpailu. Euroopan Tommy Fleetwood (vasemmalla) ja Francesco Molinari voittivat avauspäivänä molemmat ottelunsa ja ilo oli sen mukaista.

Mistä tietää, että golfin maailmantähti Rory McIlroy on pelaamassa Ryder Cupia? No, ainakin siitä, että mies pelaa paljain päin ilman sponsorinsa Niken lippalakkia. McIlroy jatkoi viime vuonna sopimustaan urheiluvälinejätin kanssa ja kuittaa siitä kymmenessä vuodessa noin 100 miljoonan dollarin lisätienestit, mutta Ryder Cup ei sisälly diiliin.

Neljä vuosittaista major-turnausta ovat golfin suurtapahtumia, mutta joka toinen vuosi pelattava Euroopan ja Yhdysvaltojen joukkueiden välinen haasteottelu on vielä ihan jotain muuta. Siitä on viime vuosikymmenten aikana kasvanut megatapahtuma, jossa ei jaeta lainkaan palkintorahaa, mutta jossa kaikki kirkkaimmat tähdet haluavat silti olla mukana.

Reikäpelin asetelma suosii yllättäjiä. — Tapio Pulkkanen

— Ryder Cup on ehdottomasti se iso, iso juttu golfissa, Kymen Golfin ammattilaispelaaja Tapio Pulkkanen sanoo.

— Sillä on hieno historia ja pelaajien paineet ovat kovemmat kuin missään muussa kisassa. Kaikki sanovat, että Ryder Cupissa jännittää eniten. Golf on yksilölaji, mutta kun sitä pelaa joukkueen puolesta, on vastuussa muillekin kuin itselleen.

USA:n ylivoima muuttui kuumiksi hegemoniataisteluiksi

Liikemies Samuel Ryderin lahjoittamasta kultaisesta kiertopalkinnosta pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1927. Perjantaina Pariisissa alkoi 42. ottelu.

Alkuvuosina Yhdysvaltojen 12-miehinen joukkue pelasi Ison-Britannian joukkuetta vastaan. Sitten britit ottivat vahvistukseksi Irlannin, mutta kun Yhdysvallat edelleen pyyhki vanhan mantereen joukkueella lattiaa (22 ottelussa 18 voittoa ja yksi tasapeli), vuonna 1979 haasteottelun toiseksi osapuoleksi tuli koko Euroopan joukkue.

Sen jälkeen tahti muuttui: Eurooppa on voittanut 19 viimeisimmästä ottelusta kymmenen ja yksi on päättynyt tasan. Tasaisuuden myötä myös mielenkiinto ottelua kohtaan on räjähtänyt kasvuun: Alkuvuosina Ryder Cupin järjestelyt tuottivat säännöllisesti tappiota, mutta nyt televisio-oikeuksista maksetaan maltaita, ja cupista on tullut kymmenien miljoonien eurojen ja dollarien urheilubisnes.

Siitä on tullut myös hegemoniataistelua, jossa tunteet käyvät ajoittain kuumina. Kuuluisimmat ottelut tunnetaan sotaisilla nimillä kuten The War by the Shore (1991), Battle of Brookline (1999) ja Miracle at Medinah (2012).

Tiger Woods kerrankin alisuorittajana

Ryder Cup pelataan reikäpelinä.

Golfin tavallisessa lyöntipelissä voittaja on se, joka selvittää 72 reiän kilpailun vähimmillä lyönneillä. Reikäpelissä pelataan 18 reikää mies miestä vastaan niin, että jokaisesta voitetusta reiästä saa pisteen. Ottelu päättyy, kun tappiolla olevalla ei ole enää mahdollisuuksia saavuttaa johtavaa pelaajaa.

Pelitavoilla on eronsa ja erikoismiehensä. Englantilainen Ian Poulter esimerkiksi ei ole golfin isoimpia tähtiä, mutta Ryder Cupissa hän on voittanut reilusti yli 70 prosenttia otteluistaan. 14-kertainen major-voittaja Tiger Woods taas on koko uransa ajan ollut haasteottelun alisuorittajia.

Woods oli ennen Pariisia pelannut Ryder Cupissa seitsemän kertaa, mutta ollut voittavassa joukkueessa vain kerran. Omista 33 ottelustaan maailman kaikkien aikojen paras golfinpelaaja oli voittanut vain 13, hävinnyt 17 ja pelannut kolmesti tasan.

Eikä hyvin alkanut nytkään: Woods oli aamun nelipallo-otteluissa joukkueensa heikoimpia lenkkejä ja hävisi yhdessä Patrick Reedin kanssa Euroopan Francesco Molinarille ja Tommy Fleetwoodille. Iltapäivän nelinpeleissä Woods sai lepovuoron.

— Reikäpelin asetelma suosii yllättäjiä, ja aika moni haluaa nimenomaan Tigerin päänahan, Tapio Pulkkanen sanoo.

— Woods kyllä haluaisi pärjätä Ryder Cupissakin, mutta joukkuepeli on eri asia jo siksi, että sitä pelataan niin harvoin.

Eurooppa teki pientä historiaa

Yhdysvallat voitti aamun nelipallopelit 3—1, mutta Eurooppa iski iltapäivällä takaisin, voitti kaikki neljä nelinpeliä (ensimmäisen kerran kilpailun historiassa) ja johtaa avauspäivän jälkeen 5—3. Voittoon tarvitaan 14,5 pistettä.

— Jenkeillä on paperilla kovempi joukkue, mutta kotikenttä suosii Eurooppaa. Isännät saavat virittää kentän mieleisekseen ja niin on varmasti tehty, Pulkkanen sanoo.

— Jenkit ovat parempia wedge-pelaajia, mutta kenttä näyttää olevan sellainen, ettei wedgellä paljoa lyödä. Huhutaan sitäkin, että viheriöt olisi tarkoituksella jätetty hitaiksi, koska amerikkalaiset ovat tottuneet pelaamaan nopeammilla.

PARIISI
Miesten reikäpeliottelu Ryder Cup, tilanne 1. päivän jälkeen:
Eurooppa—USA 5—3.
Nelipallo-ottelut: Brooks Koepka/Tony Finau USA—Justin Rose/Jon Rahm E 1/0, Dustin Johnson/Rickie Fowler USA—Rory McIlroy/Thorbjörn Olesen E 4/2, Jordan Spieth/Justin Thomas USA—Paul Casey/Tyrrell Hatton E 1/0, Francesco Molinari/Tommy Fleetwood E—Patrick Reed/Tiger Woods USA 3/1.

Nelinpelit: Henrik Stenson/Justin Rose E—Dustin Johnson/Rickie Fowler USA 3/2, Rory McIlroy/Ian Poulter E—Bubba Watson/Webb Simpson USA 4/2, Sergio Garcia/Alex Noren E—Phil Mickelson/Bryson DeChambeau U 5/4, Francesco Molinari/Tommy Fleetwood E—Justin Thomas/Jordan Spieth USA 5/4.

Lauantaina pelataan jälleen neljä nelipallo-ottelua ja neljä nelinpeliä. Ottelu päättyy sunnuntaina pelattaviin kahteentoista kaksinpeliin.