Ei metriäkään luonnonlumella tänä talvena, mutta silti Suomen mestariksi – "No kyllä se aika yllätyksenä tuli", VeVen Eero Rantala sanoi.

Nuorten SM-hiihdot alkoivat haminalaismestaruudella Kontiolahdella.

Sakari Kekki

Eero Rantala yllätti vähän itsensäkin voittamalla 18-vuotiaiden sprintin Kontiolahden SM-kisojen alkajaisiksi.
Eero Rantala yllätti vähän itsensäkin voittamalla 18-vuotiaiden sprintin Kontiolahden SM-kisojen alkajaisiksi.

Vehkalahden Veikkojen Eero Rantala aloitti nuorten SM-hiihdot loistavasti Kontiolahdella perjantaina. Rantala voitti 18-vuotiaiden vapaan tyylin sprinttikisan – monien yllätykseksi.

– No joo, kyllä se aika aika yllätyksenä tuli itsellenikin. Tavoitteena oli päästä vähintään välieriin, Rantala sanoi.

Mestaruuden arvoa ja yllätyksellisyyttä nostaa entisestään se, että Haminassa asuva Rantala ei ole tänä talvena hiihtänyt luonnonlumella metriäkään.

– Valkealassa olen käynyt ja myös Vuokatissa. Ihan hyvin olen pystynyt treenaamaan, mestari vähätteli lumettoman kotiseudun tuomia ongelmia.

Rantala eteni mestariksi ilman ongelmia. Hän oli karsinnan neljänneksi nopein, voitti alkueränsä ja oli toinen välierissä. Finaalin hän ratkaisi irtiotolla viimeisen nousun päällä.

– Siinä pääsin vähän muilta karkuun ja loppusuoran sain tulla aika rennosti.

Rantalan voittoaika oli 3.02,9. Hopeamitalisti, Espoon Hiihtoseuran Topias Kemppi jäi voittajasta 1,4 sekunnin päähän. Pronssia otti Kankaantaan Kisan Elias Mäkinen.

Mitali on Rantalan ensimmäinen SM-tasolla. Tähän asti lähimpänä mitalia, neljäntenä, hän oli viime vuonna 16-vuotiaiden Hopeasompa-finaaleissa 8 kilometrin vapaan tyylin kilpailussa.

Koko päivä sujui hyvin, oli vähän tuuriakin mukana. — Eero Rantala

– Uran paras sprintti tähän mennessä. Koko päivä sujui hyvin, oli vähän tuuriakin mukana, tammikuussa 17 vuotta täyttänyt Rantala iloitsi.

Hyvän tuurin suo Rantalalle mielellään, sillä hän on aiemmin saanut enemmän kuin kohtuullisen osansa epäonnestakin, sauvarikoista sun muista.

Vielä kaksi mitalimahdollisuutta

Lauantaina Rantala hiihtää vapaan tyylin 20 kilometrin yhteislähtökilpailun 17-vuotiaiden sarjassa. Sunnuntaina hän vie VeVen 20-vuotiaiden miesten viestiä yhdessä Väinö Kotron ja Olli-Pekka Laitilan kanssa.

– Onhan siinä urakkaa, mutta yhtä paljon täällä muutkin hiihtävät, Rantala sanoi.

Kotro ja Laitila hiihtivät avauspäivänä jatkoon 20-vuotiaiden sprintin aika-ajosta, mutta molemmat karsiutuivat täpärästi jatkosta alkuerässä.

Samaan vaiheeseen päättyi myös Aapo Tillin sprinttikisa. Viime talvena nuorten MM-kisoissa Lahdessa hiihtäneen Tillin kausi on ollut vastoinkäymisiä täynnä, eikä niiltä vältytty Kontiolahdellakaan: aamun oksentelu hotellihuoneessa vei parhaan terän, ja Tilli päätti jättää viikonlopun loput hiihdot hiihtämättä.

Melkein tusina veveläistä mukana

VeVeltä oli sprinteissä mukana 11 hiihtäjää. Nuorten naisten puolella Anne Penttilä meni aika-ajosta läpi 16:ntena. Alkuerässään hän jäi kahden sekunnin päähän välieräpaikasta ja oli viides.