"Peruspakkien peruspakki" tekee nyt kaiken etänä – Titaanien kanssa jatkosopimuksen solminut Markus Salminen ei saa mennä kouluun eikä harjoitella joukkueen kanssa

Myös maalivahti Niilo Pussinen ja puolustaja Erkka Huttunen jatkavat Titaaneissa.

Raimo Eerola

Markus Salminen aloittaa syksyllä viidennen kautensa Titaanien edustusjoukkueessa. Hän on pelannut Titaaneissa seuran kiekkokoulusta asti.
Markus Salminen aloittaa syksyllä viidennen kautensa Titaanien edustusjoukkueessa. Hän on pelannut Titaaneissa seuran kiekkokoulusta asti.

Jääkiekkoilija Markus Salminen vastaa puolenpäivän aikaan puhelimeen kotonaan.

– Hyvin on aikaa jutella. Koulu (XAMK) on kiinni ja yritän opiskella etänä, hän sanoo.

26-vuotias titaanipuolustaja teki maanantaina jatkosopimuksen kasvattajaseuransa kanssa – mutta harvoin on jatkosta tiedetty yhtä vähän kuin juuri nyt.

Koronavirus kuristaa urheiluakin niin tiukalla otteella, ettei kukaan osaa varmuudella sanoa milloin joukkueet pääsevät yhdessä harjoittelemaan, pelaamisesta puhumattakaan.

– Ei mekään olla vielä saatu lopullisia ohjeita siitä mitä kesällä tehdään, Salminen sanoo.

Normikesänä Titaanit harjoittelisi jäähallin kuntosalilla tai kaukalon betonilaatalla, tekisi Karhulan keskuskentällä testejä, juoksisi kenties mäkeä ylös kumparepuistossa...

Mutta nyt ei ole normikesää näkyvissä.

– Alkukesä olisi muutenkin vapaata yhteistreeneistä, joten ei tämä vielä normaalista paljoa eroa, paitsi että jäähalli on kiinni eikä pääse treenaamaan.

– Mutta kuntosalitkin varmasti suljetaan pian, joten pitää tehdä ulkona peruslenkkejä ja lisäksi mitä nyt kotona pystyy tekemään. Keskivartaloa, kyykkyjä ja sellaista...

Mitään kuntoiluvälineitä Salmisella ei yksiössään ole.

– Ei ole tullut hankittua. Mutta ainahan sitä jotain painavaa löytää syliin, jos tarvitsee, hän naurahtaa.

Pinna panoi vasta, kun manageri oikein yritti

Salminen suhtautuu koronaviruksen aiheuttamaan kaaokseen tyynesti. Se on hänen tapansa suhtautua asioihin.

Titaanien manageri ja joukkueenjohtaja Juho Hannukainen kuvailee Salmista "rauhallisuuden perikuvaksi, jota ei meinaa millään saada suuttumaan".

– Itse olen kerran onnistunut, vierasottelun bussimatkan korttiringissä. Mutta sekin vaati noin kolmen tunnin yhtäjaksoisen lässytyksen ennen kuin Manelta meni hermot ja sain vastareaktion, Hannukainen kertoo.

– Kahdelta muulta siinä ringissä paloi pinna paljon aikaisemmin.

Salminen sanoo ensin, ettei ole hermostunut korttia pelatessakaan, mutta muistaa sitten:

– Se oli sellainen tapaus, että Juholla ei peli oikein kulkenut, ja korttipakka olisi kuulemma pitänyt vaihtaa. Kuuntelin sitä aikani ja sitten ehkä vähän rumasti sanoin, että ei se korttipakan syytä ole, Salminen nauraa.

Raimo Eerola

Insinööriopiskelija Markus Salminen kävi maanantaina etäopintojensa lomassa ulkoilemassa. Jääkiekkoilija Salmisen harjoittelu vaatii juuri nyt jonkin verran mielikuvitusta, kun monet harjoituspaikat ovat sulkeneet ovensa.
Insinööriopiskelija Markus Salminen kävi maanantaina etäopintojensa lomassa ulkoilemassa. Jääkiekkoilija Salmisen harjoittelu vaatii juuri nyt jonkin verran mielikuvitusta, kun monet harjoituspaikat ovat sulkeneet ovensa.

Peruspakkien peruspakki – kaikessa hyvässä

Hannukainen sanoo Salmisen olevan "oikea peruspakkien peruspakki" – ja pelkästään positiivisessa mielessä.

– Mane on joukkueessa erittäin pidetty, tekee aina sen minkä lupaa ja paiskii kovasti töitä sekä arjessa että kaukalossa. Hän on yksi joukkueen hiljaisista johtajista – ja yksi parhaista kortinpelaajistakin.

Salminen hyväksyy luonnehdinnan.

– Joo, peruspakki varmaan ainakin siinä mielessä, että ajattelen pelaamista puolustuspää edellä, hän sanoo.

– Keskityn puolustamiseen enemmän kuin hyökkäämiseen. Joukkueissa, meilläkin, on tähtiä, jotka saavat hoitaa niitä taitohommia. Kaikkien ei tarvitse päästä parrasvaloihin.

Potentiaalia joukkueessa oli paljon. Sen päälle on hyvä ruveta rakentamaan. Meillä on paljon hyviä nuoria pelaajia. — Markus Salminen

Pimeä marraskuu suisti oikeasta kurssista

Titaanien sarjakausi päättyi helmikuun lopussa alemman loppusarjan kolmossijaan. Kotkalaiset olivat talvilajien joukkueurheilijoista niitä harvoja, jotka ehtivät pelata kauden loppuun asti.

– Tavoitteena oli jatkaa vielä vähän kauemmin, olla alemmassa loppusarjassa kärkiporukoissa. Lähellä oltiin, mutta ei ihan sinne asti päästy, Salminen sanoo.

Titaanit paransi kuitenkin selvästi edellisestä kaudesta, joka oli alusta loppuun taistelua sarjapaikan säilyttämiseksi.

– Kauden alku oli hyvä, mutta sitten tuli marraskuu, joka jostain syystä tuntuu olevan meille aina vaikea. En tiedä johtuuko se pimeydestä vai mistä, mutta niin se tuntuu kaudesta toiseen olevan. Loppua kohti taas parannettiin.

– Meillä oli nuori joukkue, jonka kurinalaisuus ei vielä ollut niin hyvä kuin voisi ja saisi olla. Mutta potentiaalia joukkueessa oli paljon. Sen päälle on hyvä ruveta rakentamaan. Meillä on paljon hyviä nuoria pelaajia.

Pyynnöstä Salminen luettelee muutaman:

– Petteri Paajanen (23), Arttu Räisänen (22), Santeri Salminen (23, ei sukua)...

– Oskari Levänenkin (21) pelasi loppukaudesta tosi hyvin. Ja maalivahdithan meillä on aina hyviä. Oikeastaan voisin luetella saman tien koko joukkueen, Salminen naurahtaa.

26-vuotias voi olla ensi kaudella joukkueen vanhin

"Peruspakkien peruspakki" on itsekin vasta 26-vuotias, mutta saattaa silti olla ensi kaudella Titaanien vanhimpia pelaajia. Viime kauden joukkueesta vain kapteeni Roope Lantta (28), Elmeri Kotro (27) ja 26-vuotiaat Ville Myyryläinen ja Santeri Kunttu olivat Salmista vanhempia, ja nyt joukkueen keskuudessa on huhuttu sekä Lantan että Kotron aikeista lopettaa.

– Ilmeisesti hyvä runko pysyy kasassa, mutta kyllähän kokeneempia pelaajiakin tarvitaan. Lantta ja Kotro ovat meidän avainpelaajiamme.

Manageri Hannukainen on samoilla linjoilla.

– Muutama pelaaja saattaa hakea muualle opiskelemaan, mutta uskon, että valtaosa jatkaa meillä – noita kahta kokenutta nyt ilmeisesti lukuun ottamatta.

– Kokeneempia tietysti tarvitaan ja sellaisia aiotaankin kysellä mukaan, mutta aika usein se tyssää siihen ensimmäiseen kysymykseen – eli kuinka paljon meillä pelaamisesta maksetaan.

Titaanit ei maksa mitään.

– Siinä on se hyvä puoli, ettei palkanmaksua tarvitse tiukassa paikassa keskeyttää, Hannukainen hymähtää.

– Seurat ovat nyt todella kovilla, se on selvää.

Raimo Eerola

Markus Salminen
Markus Salminen

Pussinen ja Huttunenkin jatkavat

Titaanit kertoi maanantaina kaikkiaan kolmen runkopelaajan jatkosopimuksista. Salmisen lisäksi jatkosta ovat sopineet maalivahti Niilo Pussinen, 24, ja puolustaja Erkka Huttunen, 21.

– Joukkueen rakennus alkaa aina vankan perustuksen luomisella ja sitä nyt julkaistut jatkosopimuksien tekijät meille totisesti ovat, Hannukainen sanoo.

Salmisen mukaan päätös kasvattajaseurassa ja opiskelukaupungissa jatkamisesta oli hyvin helppo.

– Varmaan olisi jo aika vaikeaa olla ilman jääkiekkoa. Kun tätä on tehnyt 6-vuotiaasta asti, se kuuluu jo arkeen.

Titaaneilla on nyt kasassa viisi pelaajasopimusta. Ne kaksi muuta ovat hyökkääjät Rene Hiekkataipale ja Johannes Hakuli, jotka tekivät jo viime kaudella kaksivuotiset sopimukset.