Maailmalla hioutunut Aleksi Pahkasalo tavoittelee lopullista läpimurtoa kotimaan kentillä—KTP:ssä jatkaminen ensi kaudella ei ole mahdotonta

26-vuotias Aleksi Pahkasalo otti isän neuvosta opiksi ja käytti tekniikan hiomiseen lukemattomia tunteja. Nyt maalintekijän perässä ovat niin kotimaan pääsarjaseurat kuin ulkomaalaiset organisaatiotkin.

Linda Varoma, Linda Varoma

Aleksi Pahkasalo johtaa Ykkösen maalipörssiä yhdeksällä maalilla. Seuraava mahdollisuus maaleihin on lauantaina, kun KTP kohtaa vierasottelussa Jaron.
Aleksi Pahkasalo johtaa Ykkösen maalipörssiä yhdeksällä maalilla. Seuraava mahdollisuus maaleihin on lauantaina, kun KTP kohtaa vierasottelussa Jaron.

Ensimmäisen kerran hyökkääjä Aleksi Pahkasalo kävi Arto Tolsa -areenalla viime vuoden kesäkuussa. Tuolloin päällä oli vantaalaisseura Legirus Interin mustapaita. Ottelussa Pahkasalo maalasi kahdesti. Loppuminuuteilla mies onnistui yllättämään KTP-vahti Jiri Kosken takakulmaan kiertyvällä laukauksella. Pelin ratkaissutta voittomaalia Pahkasalo tuuletti paidatta KTP:n kannattajakatsomon edessä.

Kotkalaisen jalkapalloilun pyhimmässä paikassa vastaavia ratkaisuosumia ja tuuletuksia on hyökkääjän toimesta nähty nyt KTP-paidassa.

Neljää kieltä sujuvasti puhuva ja kirjoittava Pahkasalo aloitti kilpailullisesti jalkapallon pelaamisen 9-vuotiaana Puolassa Legia Warsovan akatemiassa. Ensimmäiset kosketukset palloon tulivat kuitenkin kaksivuotiaana Pekingissä.

Isän diplomaattityöt veivät juniori-ikäistä Pahkasaloa maasta ja seurasta toiseen. Eniten juniori-ikäisenä oppia antoi aika Unkarissa, budapestiläisessä Ujpestin akatemiassa.

Pahkasalon pelityyliin kuului jo tuohon aikaan näyttävät harhautukset, röyhkeät syötöt ja maalintekijälle tyypillinen itsekäs käytös maalintekopaikoissa. Aina kaikki ei onnistunut ja ulkomaalainen taiteilijaluonne ei kentällä säästynyt katsomon kritiikiltä. Kovat sanat kuitenkin karaisivat.

— Aluksi joukkuekaverini eivät kehdanneet sanoa, mitä minulle huudeltiin. Kerran katsojat neuvoivat kirosanojen kera minut menemään kikkoineni läheiseen leikkipuistoon pois jalkapallokentältä, Pahkasalo sanoo.

— Nopeasti opin kuitenkin kielen ja aloin ymmärtää, mitä minulle sanotaan. Tämä helpotti tilannetta myös katsojien kanssa

Antti Kaarto

Aleksi Pahkasalo tuuletti viime hetken voittomaaliaan vuosi sitten Legirus Interin paidassa Arto Tolsa -areenalla. Viime kaudella hyökkääjä viimeisteli 16 maalia yhtä monessa ottelussa.

Viimeinen silaus laukaukseen Yhdysvalloissa

Pahkasalo kertoo viehätyksen jalkapalloon syntyneen isän kautta. Pahkasalo kertoo isän olevan osittain myös hänen laadukkaan potkutekniikkansa taustalla. Ensisijaisena asiana hyvässä potkutekniikassa hän pitää taitoa pelata molemmilla jaloilla.

— Nuorena isä painotti, että pitää osata pelata oikealla ja vasemmalla. Oli kuukausia etten koskenut oikealla jalalla lainkaan palloon, vaan harjoittelin vasenta jalkaa, Pahkasalo sanoo.

Viimeiset korjaukset potkutekniikkaan hän teki pelatessaan ja opiskellessaan Yhdysvalloissa, jonne hän muutti 20-vuotiaana. Lindsey Wilson Collegessa valmentaja kiinnitti huomiota suomalaispelaajan erikoistilanteisiin ja jälkeä voi seurata nyt.

— Yhdysvalloissa valmentaja halusi, että tekniikkani säilyisi samanlaisena jokaisessa potkussa.

— Tekniikkaa kehitettiin toistoilla ja huomiota kiinnitettiin erityisesti kahteen viimeiseen askeleeseen ennen laukausta. Viimeisten askeleiden tulee olla jokaisessa potkussa samanlaiset, jotta laukaus lähtee hyvin. Samaa sanon nyt junioreille joita itse valmennan.

Laukausharjoituksiin Pahkasalo käyttää vieläkin ylimääräistä aikaa treenikentällä.

— Maalivahtimme Jiri Koski haluaa aina haastaa minua harjoituksissa. Teemme jonkin verran yhdessä treenien jälkeen laukausharjoituksia.

— Välillä tuntuu, että treeneissä Jiri koittaa erityisesti torjua minun vetojani, hyökkääjä naurahtaa.

Peliuraansa mies on rakentanut huolellisesti. Takana on onnistunut opiskeluaika Yhdysvalloissa. Nopeajalkaiselle Pahkasalolle yliopistoura toi laadukkaan laukauksen lisäksi menestystä. Vaikka Pahkasalon koulu ei yltänyt maan mestaruuteen, niin hänet valittiin kaksi kertaa konferenssin vuoden pelaajaksi. Pahkasalo sai kahtena peräkkäisenä vuotena kutsun All-American –joukkueeseen, johon valitaan maan parhaat yliopistopelaajat.

Kun en tee paikasta maalia ja saan kritiikkiä, niin se on vain osa rooliani joukkueessa. Minun pitää vain kantaa se. — Aleksi Pahkasalo

Kahtena viimeisenä kautenaan ennen kotimaan kentille paluuta hän viimeisteli Yhdysvalloissa yhteensä 56 maalia.

Seuraavalla kaudella Suomessa lento jatkui Legiruksen paidassa. Kakkosessa syntyi 16 maalia ja kauden päätteeksi pelaajat äänestivät hänet A-lohkon parhaaksi pelaajaksi.

Maaleja on syntynyt säännöllisesti myös KTP-paidassa. Pahkasalo johtaa Ykkösen maalipörssiä yhdeksällä täysosumalla. Hän ei tunne painetta siitä, että maalinteko kotkalaisjoukkueessa on jäänyt tällä kaudella suurimmaksi osaksi hänen harteilleen.

— En jännitä pelaamista. Tykkään paineesta ja minuun kohdistuvista odotuksista. Kun en tee paikasta maalia ja saan kritiikkiä, niin se on vain osa rooliani joukkueessa. Minun pitää vain kantaa se, Pahkasalo sanoo.

Seuraava askel harkinnassa

Maaliskuussa Pahkasalo kertoi Jalkapallon Pelaajayhdistyksen haastattelussa tavoittelevansa läpimurtoa kotimaan kentillä. Projekti on miehen mukaan vielä kesken.

Hyvät otteet on kuitenkin huomattu. Sopimustarjouksia on tullut pääsarjajoukkueilta ja ulkomailta.

— Olen sanonut kaikille, että seuraavan kauden tilannetta katsotaan marraskuussa, Pahkasalo sanoo.

— Samaa olen sanonut myös KTP:n johdolle.

Kotkalaisista ja KTP:n organisaatiosta kohteliaasti puhuva Pahkasalo alleviivaa, että ensi kauden tilanne on hänen kohdallaan vielä täysin auki.

— Ajatus siitä, että jäisin tänne ei ole mitenkään poissuljettu.

Linda Varoma

Aleksi Pahkasalon tulevaisuuden suunnitelmat ratkeavat marraskuussa.