Jalen Jackson loisti, kun KTP tasoitti puolivälieräsarjan — "Varmaan tulee aika vihainen Kataja torstaina"

Ennennäkemätön loppukiri nosti KTP:n 22:n pisteen takaa-ajoasemasta rinnalle ja lopulta ohi.

Raimo Eerola

Jalen Jacksonin käsi kurottaa tässä Topias Palmin tielle.
Jalen Jacksonin käsi kurottaa tässä Topias Palmin tielle.

KTP-Basket ja Joensuun Kataja Basket rakentelevat erikoista puolivälieräsarjaa. Ensimmäisen ottelun 37 pisteen tappio jäi vain pisteen KTP:n 34-vuotisen pudotuspelihistorian suurimmasta tappiosta (Piiloset 1999 ja Honka 2007).

Sama tahti näytti jatkuvan maanantain toisessa kohtaamisessa, mutta tällä kertaa KTP esitti yhden historiansa uskomattomista nousuista. Lopputuloksena kotivoitto lukemin 98—95 (36–49) ja sarja on tasan 1—1.

— Varmaan tulee aika vihainen Kataja torstaina, vierasjoukkueen pettynyt päävalmentaja Juha Sten lupaili.

Ensimmäiset kolme neljännestä Kataja jatkoi siitä mihin perjantaina jäi. Ilari Seppälä ja Vincent Simpson takoivat hurjia kolmosia ja puolen tunnin jälkeen Katajan kolmostarkkuus oli komea 13/26.

— Kataja on huikea joukkue. Se pelaa hienoa korista, jos sen antaa heittää kuten me annoimme, KTP:n päävalmentaja Tomi Kaminen kehui.

KTP puolestaan hakkasi päätään seinään. Se osui ensimmäisestä kymmenestä kolmosesta vain kerran ja sai vaihtomiehiltäkin taukoon mennessä apuja tasan nolla pistettä.

"Näinkö tässä käy?"

Pelikellossa oli aikaa enää 7,5 minuuttia ja Kataja johti murskaavasti 88—66. Karhuvuoreen sulloutuneista 1143:sta ihmisestä tuskin yksikään uskoi enää KTP:n voittoon, sillä ei siihen uskonut enää Kaminenkaan.

— Myönnän, että kyllä se puseroon hiipi jo, että näinkö tässä käy, Kaminen sanoi.

Uskonsa olivat kuitenkin säilyttänyt Tyrell Nelson, Donte Thomas ja erityisesti Jalen Jackson, sekä vaihtomiehistä Joonas Lehtoranta.

Silti jopa 16–0 -runi kolmessa minuutissa (80–88) vaikutti riittämättömältä, kun vain kahdesti koko ottelussa ohi heittänyt Seppälä päätti KTP:n pisteputken.

Jackson on vähän katukoristyyppi ja velikulta. — Tomi Kaminen

KTP oli kuitenkin vasta aloittanut ja venytti riuhtaisun kuusiminuuttiseksi (23—2). Eroa oli yhtäkkiä vain piste (89—90). Hurmokseen kohonnut Jackson ampui saman tien peräti kymmenen peräkkäistä KTP:n pistettä.

— Aivan uskomatonta, Kaminen yritti löytää sanoja.

— Kyllä tämä koripallo on ihmeellistä. Kun se draivi lähtee rullaamaan, niin voi mennä vaikka seinän läpi.

Jackson torjui viimeisen hyökkäyksen

Kataja sai vielä viimeisessä hyökkäyksessä, pisteen takaa-ajoasemassa, mahdollisuutensa. Niin näytti tapahtuvankin, kun Seppälä purjehti korille. Jostain ilmestyi kuitenkin Jacksonin iso käsi ja huitaisi pallon väljemmille vesille. Lehtoranta hoiteli loppulukemat vapaaheittoviivalta.

— Jackson on vähän katukoristyyppi ja velikulta. Sen kun antaa mennä, niin voi tulla mitä vain, Kaminen hymyili.

— Joonas (Lehtoranta) oli puolestaan vähän ylikierroksilla ja kiukuttelikin ensimmäisellä jaksolla, mutta tuli takaisin loistavalla energialla.

Kolmas puolivälieräottelu käydään torstaina Joensuussa ja neljäs lauantaina Kotkassa. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.