Virolahtelaisen Emma Storeyn, 13, ratsastusura muuttui vuodessa täysin – Ponien harjoituskisoista maajoukkueeseen 40 senttiä korkeammalla ratsulla: "Emman kohdalla on mennyt todella hienosti"

Samba Rico on iso mutta taitava ja kiltti hevonen. Maajoukkuevalmennuksessa pääsee maistamaan urheilijan elämää.

Antti Kaarto

Emma Storeyn hevonen Samba Rico asuu Storeyn valmentajan Katja Kuokan omistamalla Liinakkotallilla Virolahdella.
Emma Storeyn hevonen Samba Rico asuu Storeyn valmentajan Katja Kuokan omistamalla Liinakkotallilla Virolahdella.

Virolahtelainen Emma Storey, 13, ratsasti Samba Ricolla ensimmäistä kertaa noin vuosi sitten. Aiemmin Storey kilpaili kouluratsastuksessa 140 sentin korkuisella Ruttu-ponilla, Ricon selässä hän on 40 senttiä ylempänä.

– Kasvoin pituutta sen verran, että ponit alkoivat jäädä pieniksi. Ei hevosen tietysti pitänyt aluksi olla noin iso, mutta Rico tuntui jotenkin sopivalta. Se on niin kiltti ja osaava, rauhallinen, Storey kertoo.

12-vuotiaalla Ricolla on kilpailtu vaativalla A-tasolla asti, ja se on luonteeltaan opetusmestari.

– Emma oli ratsastanut isoa hevosta vain neljä kertaa ennen kuin kokeili Ricoa, joten jännitystä oli. Ricon kiltteys näkyy siinä, että se antaa ratsastajalle vähän virheitä anteeksi, Emman äiti Miia Kinnaslampi sanoo.

Katja Kuokka

Emma Storeyn siirtyminen poniluokasta lapsiratsastajaksi on sujunut yllättävänkin helposti.
Emma Storeyn siirtyminen poniluokasta lapsiratsastajaksi on sujunut yllättävänkin helposti.

Sulavasti poneista hevosiin

Vielä vuonna 2019 Storey kilpaili poniluokissa vain seura- ja harjoituskilpailuissa. Siirtyminen lapsiratsastajien luokkaan (korkeintaan 14-vuotiaat hevosratsastajat) sekä alue- ja kansallisen tason kilpailuihin on sujunut todella hienosti.

Tänä vuonna Storey voitti lapsiratsastajien aluemestaruuden ja oli mukana hopealle yltäneessä Kaakon Ratsastajien joukkueessa.

Suomen hallimestaruuskilpailuissa Storey oli kuudes. Lokakuussa hänet valittiin katsastusten kautta lapsiratsastajien maajoukkueeseen, marraskuun puolivälissä ohjelmassa oli ensimmäinen maajoukkuevalmennus.

– On yllättävää, kuinka nopeasti olemme päässeet tähän. On hevonen millainen vain, sen kanssa sinuiksi pääseminen ei ole helppoa. Vaikka olisi ratsastanut SM-tason ponilla, on hevosten liikemekaniikka todella erilaista, sanoo Storeyn kotivalmentaja Katja Kuokka.

– Emman kohdalla on mennyt tosi hienosti. Ei tosiaan ollut tavoitteena, että osallistumme ensimmäisenä vuonna SM-kilpailuihin.

Antti Kaarto

Emma Storey pesi Samba Ricon kaviot ennen kuin kaksikko lähti Ypäjälle maajoukkuevalmennukseen kaksi viikkoa sitten.
Emma Storey pesi Samba Ricon kaviot ennen kuin kaksikko lähti Ypäjälle maajoukkuevalmennukseen kaksi viikkoa sitten.

Elo valmentajan tallilla helpottaa

Storey ratsasti ensimmäistä kertaa 3-vuotiaana, mutta aktiivinen harrastaminen alkoi hänen ollessaan kahdeksan.

Vuonna 2018 alkoi tavoitteellisempi suhtautuminen lajiin, kun alle tuli Ruttu-poni ja valmentajaksi Kuokka.

– Tuli fiilis, että voisi alkaa kisata kunnolla, mutta ei se oikein sujunut. Tuntuu, että pettymyksiä oli aika paljon. No, joskus ehkä sujui, Storey sanoo.

Nyt sujuu paremmin. Vuosi sitten Rico muutti Katja Kuokan Liinakkotalliin, jossa ratsukkoa ovat käyneet valmentamassa myös Ville Vaurio ja Stella Hagelstam. Maajoukkuevalmentajana toimii Kikko Kalliokoski.

– Hevonen on oikeanlainen, kotivalmennus on hyvää ja tyttö tekee itse kovasti töitä. Siinä on se yhtälö kovaan kehitykseen, äiti Miia Kinnaslampi summaa.

Kuokka kilpailee itsekin kouluratsastuksessa. Hänen mukaansa on eduksi, että valmennettava ratsastaa samalla tallilla.

– Näen häntä muinakin kuin valmennuspäivinä. Jos tulee ongelma, Emman on helpompi sanoa että tämä ei nyt onnistu kuin yrittää puhelimessa selittää asioita, Kuokka sanoo.

Antti Kaarto

Kalle-hevonen tuli mukaan kuvaan Katja Kuokan ja Emma Storeyn kaveriksi.
Kalle-hevonen tuli mukaan kuvaan Katja Kuokan ja Emma Storeyn kaveriksi.

Maajoukkueessa oppeja urheilijan elämään

Valmentajan mukaan erityisen hienoa maajoukkuekutsussa on se, että siellä ratsastajia viedään eteenpäin urheilijoina.

– Heille opetetaan urheiljan elämää fysiikasta, psyykestä ja ravinnosta alkaen. Meidän lajissamme sellainen on vähän huonoilla kantimilla, ajatellaan että pelkkä ratsastaminen riittää. Jos haluaa urheilijaksi, pitää tehdä koviakin valintoja.

– Jos Emman ikäisenä saa kiinni urheilijan polusta, se voi kantaa vaikka mihin.

Luetuimmat