Enää ei lennä keihäs vaan pallo — Miehikkäläläinen Miki Likander oli ikäluokkansa kärkeä yleisurheilussa, nyt hän on pesäpallon Suomen mestari

Miki Likander voitti C-poikien SM-kultaa. Yleisurheilu on jäänyt kakkoslajiksi, salibandyssä monipuolinen urheilija yrittää auttaa Sudet SM-sarjaan.

Pesäpalloliitto/Hanna Heinonen

Miki Likander on pesäpallossa etenijä ja koppari. Nopeat jalat ja hyvä heittokäsi ovat siivittäneet häntä myös yleisurheilukentillä.
Miki Likander on pesäpallossa etenijä ja koppari. Nopeat jalat ja hyvä heittokäsi ovat siivittäneet häntä myös yleisurheilukentillä.

Miehikkälässä asuva Miki Likander on useita vuosia kuulunut ikäluokkansa parhaisiin keihäänheittäjiin, mutta nyt lentää enää pesäpallo. Likander, 15, saavutti lauantaina C-poikien SM-kultaa Kouvolan Pallonlyöjien paidassa Hyvinkäällä.

— On se hieno juttu. Sitä varten on pitänyt käydä treeneissä ja tehdä töitä. Emme ole yksilöjoukkue, vaan tasainen porukka. Kaikki pystyvät pelaamaan hyvällä tasolla, Likander sanoo KPL:n mestariryhmästä, johon kuuluvat myös Kotkassa asuva Leo Heikkilä ja haminalainen Elias Lahti.

KPL voitti Nuorisoleirin finaalissa Oulun Lipon 2—0 (4—0, 7—9). Toisella jaksolla KPL ehti olla jo 0—6-tappiolla, kunnes Leo Heikkilän kolmosrajaleikkuri tyhjensi ajolähtötilanteessa kentän kunnarin arvoisesti.

— Ei minulla ollut missään vaiheessa olo, että olemme hävinneet tämän jakson. Tiesimme, että pystymme nousemaan vaikka yksittäisillä juoksuilla. Sitten tulikin se läpilyönti, Likander kertaa.

Likander valittiin Nuorisoleirin Itä—Länsi-otteluun. Sama kunnia osui hänelle myös viime vuonna D-poikien leirillä.

Pesiskoulun kautta HP:n junnuihin

Likander aloitti pesäpallon 10-vuotiaana Haminan Palloilijoissa vuonna 2014.

— Kaverit pelasivat, ja kävin itse pesiskoulussa. Sieltä syttyi kipinä mennä mukaan. Minulla oli ennakkoluulo, etten ole yhtä hyvä kuin muut, mutta huomasin pian, että taso riittää, Likander muistelee.

Likander pelaa ulkokentällä kolmoskopparina. Hihassa on pieni numero, Oulu-finaalissa ykkönen.

C-poikien SM-sarjan lisäksi Likander pelaa B-poikien SM-sarjaa ja miesten suomensarjaa. BSM:ssä hän on tuonut kahdeksassa ottelussa 20 juoksua. Miesten suomensarjassa yhdeksän pelin saldo on neljä lyötyä ja 17 tuotua.

Minulla on joka lajissa kilpailuvietti. — Miki Likander

Aika vähissä yleisurheiluun

Nopeus ja heittokäsi ovat määrittäneet myös Likanderin yleisurheilu-uraa. Viime kesänä Likander kilpaili kuudessa keihäskisassa ja yhtä monessa 100 metrin kisassa sekä satunnaisesti pituudessa, kuulassa ja vähän pidemmillä juoksumatkoilla.

Tällä ulkoratakaudella juoksukisoja on ollut viisi, keihäskisoja vain yksi.

— En ole heittänyt oikeastaan yhtään, enkä heitä jatkossakaan. Tai katsotaan, innostuisinko joskus uudelleen, Likander sanoo.

— Yleisurheilussa ykkösjuttu ovat pikamatkat, mutta en ole paljon ehtinyt kisata niitäkään. Käytännössä olen tehnyt lajivalintani. Pesäpallo on monipuolinen laji. Pikamatkalla juostaan kovaa sata metriä ja se on siinä.

SM-sarja haussa salibandyssakin

Yleisurheilun Likander aloitti viisivuotiaana, ja lähti heti mukaan kilpailuihin.

— Minulla on joka lajissa kilpailuvietti. Pitää olla myös hauskaa, mutta on tärkeää, että mukana on kilpailullista panosta eikä vain lepsuttelua. Jos lajin aloittaa, niin vedetään tosissaan, Likander sanoo.

Likander pelaa myös salibandya. Viime kaudella hän edusti Kouvolan Susia C1-poikien valtakunnallisessa 1. divisioonassa. Hän pelasi vain viisi ottelua, joissa teki yhteensä neljä maalia ja syötti kaksi.

— Alkukaudella pesäpallo vei ajan, mutta pääsin loppukaudeksi mukaan. Enköhän jatka sählyäkin. Elokuussa on SM-karsinnat Raumalla, Likander sanoo.

— Elo—syyskuu on vähän vaikea ajankohta pesäpallon takia, mutta eiköhän sinne saa muutamat treenit sovitettua.

Satu Likander

Miki Likander sai lauantaina kaulaansa C-poikien mestaruusmitalin.
Miki Likander sai lauantaina kaulaansa C-poikien mestaruusmitalin.

Urheilu on ykkösasia

Urheilu vie pääpotin Likanderin vapaa-ajasta. Esimerkiksi musiikki tai tietokonepelit eivät kuulu nuorukaisen harrastuksiin.

— Pidän liikunnasta. Joskus käyn kavereiden kanssa pelaamassa lätkää tai frisbeegolfia. En oikein muuta tee kuin urheilen.

— Ei ole vielä tullut oloa, että haluaisin tehdä jotain muuta. Kun pesiskausi loppuu ja on puolentoista kuukauden tauko, tulee nopeasti tunne, että pitäisi päästä jo harjoittelemaan. Teen sitten omalla ajallani jotain harjoittelua.

Harjoitusmatkat Miehikkälästä Kouvolaan eivät ole ihan lyhyitä. Onneksi kuskeja on useampia.

— Mamma ja isän täti Saara ajavat paljon, vanhempien (Mika ja Satu Likander) lisäksi.

Kukkia sunnuntaina

Sunnuntaina matka vei jälleen Kouvolaan. KPL:n C-pojat kukitettiin ennen seuran superpesisjoukkueen ottelua.

— Ei jännitä tuollaiset jutut enää, Likander sanoi ennen seremoniaa.

— Kisajännityskin on vähentynyt koko ajan. Vähän pitää jännittää, muuten ei tulisi mitään.