Punkki puri Raimo Juutilaista, Kymen Nyrkkeilijätkin oli vaakalaudalla — ”Kaksi lääkäriä sanoi minulle, että on ihme, että olen elossa”

Päävalmentajan vakava sairaus pysäytti seuratoiminnan. Osa nyrkkeilijöistä katosi taivaan tuuliin, mutta Haminan urheilukentän salilla on taas toimintaa ja lupaavia nuoria.

Antti Kaarto

Raimo Juutilainen ei halua kertoa tarkkaa ikäänsä, koska ”kaikki ajattelevat, että mitä tuo vanha ukko muka (nyrkkeilystä) tietää”.
Raimo Juutilainen ei halua kertoa tarkkaa ikäänsä, koska ”kaikki ajattelevat, että mitä tuo vanha ukko muka (nyrkkeilystä) tietää”.

Raimo Juutilaisen kutsuminen Kymen Nyrkkeilijöiden puuhamieheksi on alimitoitetusti sanottu. Voisi sanoa, että Raimo Juutilainen on Kymen Nyrkkeilijät.

Siksi koko seura oli äskettäin vaakalaudalla, kun Juutilainen sairastui vakavasti.

Tiistain harjoituksiin saapui yhdeksän nyrkkeilijää.

— Keskimäärin meitä on 8—12. Ikähaarukka on 12-vuotiaasta nelikymppiseen. Suurin osa on poikia, mutta mukana on pari tyttöäkin.

— Ennen kuin sairastuin, meitä oli keskimäärin 15, parhaimmillaan 26. Osa ryhmästä katosi taivaan tuuliin, Juutilainen kertoo.

Vatsakipu kesken treenien

Kaikki alkoi punkin puremasta muutama vuosi sitten.

— Minulla oli pientä kuumetta monta kuukautta. Lopulta sain vuoden antibioottikuurin ja se vei kuumeen, Juutilainen kertoo.

Kuuri loppui. Puolen vuoden päästä siitä Juutilainen tunsi kovaa vatsakipua kesken nyrkkeilyharjoitusten.

Hän meni seuraavana päivänä lääkäriin, mistä hänet passitettiin suoraan Kymenlaakson keskussairaalaan.

— Luulivat aluksi, että minulla on vatsalaukussa reikä. Ei ollut, vaan tulehdus maksassa, haimassa ja muuallakin, Juutilainen kertoo.

Neljä kuukautta sairaalassa

Hän vietti sairaalassa lopulta neljä kuukautta. Välillä kokeiltiin kotihoitoa, mutta kuume nousi yli 41 asteen ja tulehdusarvot olivat katossa.

— Kaksi lääkäriä sanoi minulle jälkeenpäin, että on ihme, että olen elossa.

Juutilainen kotiutui sairaalasta puolitoista vuotta sitten. Parin ensimmäisen kuukauden aikana ei ollut puhettakaan siitä, että hän olisi pystynyt palaamaan nyrkkeilyharjoituksia vetämään.

— Painoa oli lähtenyt 25 kiloa. Lihaksisto oli aivan nollassa, pystyin kävelemään kerralla vain 20—30 metriä, Juutilainen muistelee.

Ei ollut vetäjää

Poissaolon aikana Kymen Nyrkkeilijät vietti hiljaiseloa.

— Meinasi loppua koko seura. Ei oikein ollut ketään, joka vetäisi toimintaa.

Juutilainen on KyNyn päävalmentaja, joka vetää kaikki tekniikkaharjoitukset. Hän oli perustamassa seuraa vuonna 2005.

Puheenjohtajana hän ei enää toimi, mutta kertoo käytännössä vetävänsä toimintaa.

— Puutun joka asiaan, minulla on sellainen tapa, Juutilainen sanoo, mutta antaa kiitosta myös puheenjohtaja Patricio Garcesille.

— Hän järjestää kuljetukset erittäin hyvin. Se on tärkeää, koska kilpailut ovat pitkien matkojen päässä.

Antti Kaarto

Kymen Nyrkkeilijöiden tiistaisissa harjoituksissa olivat paikalla (vasemmalta) Petteri Ala-Outinen, Elias Parkkonen, Kasperi Salojärvi, Andrei Poliakov, Raimo Juutilainen, Jarkko Nykänen, Patricio Garces, Daniel Petäjistö, Tomi Suntio ja Vadim Kalinski.

Lisää mahtuisi, vaikka käytävälle

Juutilainen toivoo, että nyrkkeilijöiden määrä kasvaisi entiselle tasolleen. Haminan urheilukentän nyrkkeilysaliin mahtuisi enemmänkin väkeä.

— Tunnelmakin nousisi. Joskus, kun harjoituksissa oli 20 ihmistä, osa joutui olemaan välillä käytävässä. Mutta fiilis oli todella kova.

Juutilainen ei halua kertoa tarkkaa ikäänsä, koska ”kaikki ajattelevat, että mitä tuo vanha ukko muka tietää”. Sen hän kertoo, että on yli 70-vuotias.

— Tämä on minulle tärkeää. Tykkään tehdä töitä nuorten kanssa. Yhteishenki on todella kova, ja saan tästä paljon.

Kukaan ei ole ikuinen. Juutilaisen apuvalmentajina toimivat Garces ja Petteri Ala-Outinen.

— Olen ajatellut, että toivottavasti joku näistä jatkaa, kun minä en enää pysty. Ettei nyrkkeily lopu Haminasta kokonaan.

Monella otteleminen on huitomista ja suojaus pettää. Täällä katsotaan, että suojaus on kunnossa. - Kasperi Salojärvi

Kehitys lähti kiitoon

Haminalainen Kasperi Salojärvi, 18, tuli salille 13-vuotiaana.

— Mietimme isäukon kanssa pitkään, mitä voisin alkaa harrastamaan. Aina on ollut mielessä, että saisi olla jotain fyysistä, missä on kontaktia. Pari tuntia täällä, niin tuntee treenanneensa, Salojärvi kertoo.

Kouvolalainen Daniel Petäjistö, 16, siirtyi Kymen Nyrkkeilijöihin viime vuonna. Hän nyrkkeili oli nyrkkeillyt Kouvolassa kaksi vuotta, ja taustalla oli myös potkunyrkkeilyä ja painia.

— Täällä on todella hyvä ja kannustava henki. En ole missään saanut näin hyvää valmennusta. Kahdessa kuukaudessa kehityin enemmän kuin Kouvolassa kahdessa vuodessa.

Ei vanhanaikaista, vaan puhdasta nyrkkeilyä

Kumpikin kiittää Juutilaista pikkutarkasta ja oikeanlaiseen tekniikkaan keskittyvästä valmentamisesta. Juutilainen nyrkkeili nuorena neljä vuotta Kotkassa, ja kiinnostui viisikymppisenä valmentamisesta.

— Joku voisi sanoa, että hän opettaa vanhanaikaista nyrkkeilyä. Minusta se on puhdasta nyrkkeilyä. Monella otteleminen on huitomista ja suojaus pettää. Täällä katsotaan, että suojaus on kunnossa, Salojärvi sanoo.

— Hän löytää jokaisesta asiasta jotain sanottavaa. Täällä panostetaan kehitykseen. Siihen, että nyrkkeilijä pääsee eteenpäin, Petäjistö sanoo.

Kaksikon lisäksi KyNystä myös Lari Rajalalla on otteluita takanaan, mutta hän on tällä hetkellä armeijassa.

Juutilainen mainitsee lupaavana ottelijana myös 12-vuotiaan Eemil Kokkalan, joka on nyrkkeillyt vajaan vuoden.

— Hän on kaikin puolin urheilullinen kaveri. Toivottavasti hän jaksaa harjoitella.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet