Lunki Late tähtää suurvoittoon Suomessa – kotkalaisomistajien tähtiravurin visiitti kotimaassa voi pitkittyä edelleen

Whole Lotta Love kilpailee viikonloppuna jättipotista Suur-Hollolassa. Ranskalainen valmentaja-ohjastaja Philippe Daugeard haluaisi mukaan myös St Michel -lähtöön.

Satu Pitkänen

Omistajaporukan Yrjö Piirainen pääsi kahden vuoden tauon jälkeen tapaamaan "Latea". Isä Philippe ja poika Maxime Daugeard kutsuvat hevosta nimellä "Whole".
Omistajaporukan Yrjö Piirainen pääsi kahden vuoden tauon jälkeen tapaamaan "Latea". Isä Philippe ja poika Maxime Daugeard kutsuvat hevosta nimellä "Whole".

Kotkalaisomistajien tähtiravuri Whole Lotta Love säntää viikonloppuna toista kertaa jättipotin perään kesäisellä Suomen-visiitillään. Viikko sitten Kymi Grand Prix'ssä Kouvolassa seitsemänneksi ravannut ruuna osallistuu Lahdessa Suur-Hollola-ajoon, jonka voittaja palkitaan 120 000 eurolla.

Whole Lotta Love – tuttavallisemmin Late – on oleskellut Kymi GP:n jälkeen Kärkölässä Brita Flanderin ja Erik Skutnabbin tilalla. Ranskassa aiemmin asunut Flander on linkki kotkalaisomistajien ja Laten valmentaja-ohjastajan Philippe Daugeardin välillä. Daugeardilla on Suomessa mukanaan myös poikansa Maxime.

Suur-Hollola-ajon välierät ajetaan lauantaina ja finaali sunnuntaina. Valmentaja Daugeardin mielestä Whole Lotta Lovella on hyvä mahdollisuus päästä finaaliin.

– Lähtöpaikka yhdeksännellä radalla on lauantain karsintaan oikeastaan ihan hyvä. Whole Lotta Love on helppo hevonen ajaa. Sille sopii mikä tahansa juoksupaikka. Sillä voi ajaa keulasta, kuolemanpaikalta tai muiden takaa, ja lopussa sprintata kaikista ohi, Daugeard suunnitteli lauantain taktiikkaa.

– Olin ihan tyytyväinen hevosen suoritukseen Kouvolassa. Siellä en vain itse oikein ollut hereillä lähdössä.

Mikkeliinkin tekisi mieli

Whole Lotta Loven tuleva ohjelma riippuu viikonlopun menestyksestä. Ranskalaiset ovat valmiita jäämään Suomeen vielä kahdeksi viikoksi, mikäli kutsu kävisi Mikkelin St Michel-lähtöön.

– Mikkelissä hevonen pystyisi menemään varmasti alle 10,5-ajan, Daugeard uskoo.

Hän on sijoittunut kahdesti toiseksi St Michelissä.

Sen jälkeen matka jatkuu joka tapauksessa Ranskaan, missä loppukauden ohjelma on Latelle jo suunniteltu.

For Youn jälkeläiskatras kasvaa taas

Whole Lotta Love on helppo hevonen ajaa. Sille sopii mikä tahansa juoksupaikka. — Philippe Daugeard

Whole Lotta Love on kotkalaisravintola For Youn omistajien omistama ja kasvattama. Baarimikkojen mielestä tuntui hauskalta idealta ryhtyä hevosenomistajiksi, kun asiakas tarjosi osuutta ravintolan kaimahevosesta.

Kun For You -tamma sitten loukkaantui, se siirrettiin siitokseen ja ryhdyttiin kasvattamaan tulevaisuuden voittajia.

– Ollaan sovittu, että enempää hevosia ei osteta vaan ne kasvatetaan itse, omistajia edustava Yrjö Piirainen paljastaa.

Nyt 15-vuotias For You on jälleen kantavana ja odottaa taas ensi vuodeksi perheenlisäystä.

Satu Pitkänen

Yrjö Piirainen ei ole hevosmiehiä. Kiltin ja rauhallisen Whole Lotta Loven kanssa hän kuitenkin tulee juttuun.
Yrjö Piirainen ei ole hevosmiehiä. Kiltin ja rauhallisen Whole Lotta Loven kanssa hän kuitenkin tulee juttuun.

Kokemattomille hevosenomistajille sattui heti kultamuna käteen, kun vuonna 2013 syntynyt Whole Lotta Love kuului ikäluokkansa menestyshevosiin. Viisivuotiaana se olisi kuitenkin Suomessa joutunut avoimiin lähtöihin. Syntyi ajatus kokeilla hevoselle kilpauraa Ranskassa, missä ikäluokkalähtöjä ajetaan vielä vanhemmillekin hevosille.

Oskari Mäenpää neuvoi olemaan yhteydessä Brita Flanderiin, ja hän puolestaan otti yhteyttä Finlandia-ajonkin voittaneeseen Daugeardiin, Piirainen muistelee.

Sopimus syntyi, ja Late liftasi kyydin Ranskaan vuoden 2018 Kymi GP:n paluulennolla. Daugeardin valmennuksessa nyt seitsemänvuotias ruuna on tienannut Ranskan rahakkaissa lähdöissä jo yli 120 000 euroa. Tämän vuoden kuudesta startistaan se on voittanut puolet, ja juossut ennätyksen 11,3 keskimatkalla.

"Lunki ja helppo hevonen"

Kesäkuussa Whole Lotta Love suuntasi takaisin Suomeen, tällä kertaa poikkeusajan asettamien haasteiden vuoksi autokyydillä. Matkaseurana sillä on leppävirtalaisen Timo Hulkkosen omistama Big Headache, joka sekin osallistuu viikonloppuna Suur-Hollolaan.

Daugeard on tyytyväinen yhteistyöhön kotkalaisten kanssa. Yhteydenpito sujuu manageriksi tituleeratun Brita Flanderin kautta.

– Whole Lotta Love on lunki ja helppo hevonen. Ja omistajat maksavat laskunsa ajoissa, joten heidän kanssaan on miellyttävää jatkaa yhteistyötä, Daugeard nauraa.

Uusimmat uutiset