Kaavamuutos uhkaa Huutjärven frisbeegolfrataa — Harrastajat tarjoutuvat rakentamaan talkoilla uusia väyliä, mutta Pyhtään kunnan piikkiin

Huutjärven soramontun alueelle ollaan kaavoittamassa tontteja sekä asuin- että palvelukiinteistöille.

Ville Vanhala

Pyhtään Yrityksen frisbeegolfjaoksen vastaava Kaj Rantamo oli vetovastuussa Huutjärven radan rakentamisesta.
Pyhtään Yrityksen frisbeegolfjaoksen vastaava Kaj Rantamo oli vetovastuussa Huutjärven radan rakentamisesta.

Kiekko liitää hetken, kolahtaa kettinkeihin ja putoaa koriin.

Puttaaminen onnistuu jopa pimeässä.

Pyhtään Yrityksen frisbeegolfjaoksen vastaava Kaj Rantamo tuntee Huutjärven frisbeegolfradan jokaisen kolkan. Hänen johdollaan parikymmentä vapaaehtoista talkoili viime vuonna radasta 18-väyläisen Suomen Frisbeegolfliiton A-luokituksen kriteerit täyttävän areenan.

Ei ole kenenkään etu heikentää harrastusmahdollisuuksia. — Taija Paju

Nyt radan tulevaisuus on uhattuna. Huutjärven liikuntapuiston nimellä kulkevan soramontun alueelle ollaan kaavoittamassa tontteja sekä asuin- että palvelukiinteistöille.

Kaavaluonnoksen mukaan frisbeegolfradalta jouduttaisiin poistamaan kolme väylää.

— Rata menettäisi A-luokituksen, emmekä pystyisi enää järjestämään kansallisia kilpailuja, Rantamo toteaa.

Suosittua urheilua ja ulkoilua

Huutjärven frisbeegolfradan rakentamisen kokonaiskustannukset olivat noin 9 000 euroa, josta Pyhtään kunnan osuus oli reilut 2 000 euroa. Valtaosa kustannuksista katettiin paikallisten yritysten tuella.

Frisbeegolfista on tullut Pyhtäällä hyvin suosittu urheilu- ja ulkoilulaji. Radalla kävi touko- ja elokuun välisenä aikana Rantamon arvion mukaan 50—100 heittäjää päivässä. Pyhtääläisten lisäksi frisbeetä ovat Huutjärvellä liidättäneet harrastajat lähikunnista ja Helsingin seudultakin.

Huutjärvellä on järjestetty yksi kansallinen, 15 piirikunnallista ja noin 70 seuran omaa kilpailua.

— Radan typistäminen torsoksi vähentäisi radan käyttöä ja harrastajamääriä, Rantamo toteaa.

Kaksi palautetta

Jo kuntalaisten nähtävillä olleseen Pyhtään Siltakylä–Heinlahden keskustaajaman asemakaavamuutokseen on saatu kaksi palautetta, joista toisen on jättänyt frisbeegolfseura Huutjärven Forettajat.

Pyhtään kunnanvaltuusto päättänee kaavamuutoksesta joulukuussa.

Esityksen mukaan liikuntapuiston alueelle kaavoitetaan tontteja omakoti- ja rivitaloille ja päiväkodille. Esitys sisältää myös urheilu- ja virkistyspalveluja tukevia rakenteita.

— Kaava ei välttämättä tarkoita toteutumista, vaan se mahdollistaa rakentamisen, toteaa Pyhtään kunnan kaavoitustoimikunnan sihteeri Taija Paju.

— Käytännön maankäytölle ei tule muutoksia ennen kuin tontteja varataan ja kunnallistekniikan rakennustyöt käynnistyvät.

Korvaavat väylät tien toiselle puolelle?

Kaj Rantamon mukaan frisbeegolfrataa voitaisiin jatkaa siten, että menetettävät väylät siirrettäisiin Huutjärventien pohjoispuolelle Kärsäjärven puistoalueelle.

Pajun mielestä eri osapuolten tulisi nyt yhdessä pyrkiä hakemaan paras mahdollinen ratkaisu.

— Frisbeegolf on Pyhtäällä suosiotaan kasvattava laji eikä ole kenenkään etu heikentää sen harrastusmahdollisuuksia.

Rantamo uskoo, että uusien väylien rakentamiseen riittäisi talkoovoimaa, mutta kustannuksista saisi hänen mielestään vasta Pyhtään kunta.

— Olemme valmiita yhteistyöhön sen puolesta, että harrastusmahdollisuudet säilyvät kotikunnassamme nykyisellä tasollaan, Rantamo sanoo.

Luetuimmat