Entinen KTP:n toimitusjohtaja, kotkalainen Riku Tapio siirtyy Katajasta TUL:n pääsihteeriksi — ”Haluan tuoda lisää taloudellista ja kaupallista ajattelua”

Urasiirtoon ei jäsenkirjattoman Tapion mukaan liity poliittista aatetta.

Raimo Eerola

FC KTP:n toimitusjohtajana työskennellyt Riku Tapio keskusteli seuran puheenjohtajan Jarkko Pippolan kanssa tammikuussa 2015.
FC KTP:n toimitusjohtajana työskennellyt Riku Tapio keskusteli seuran puheenjohtajan Jarkko Pippolan kanssa tammikuussa 2015.

Työväen Urheiluliiton ylimmissä johtotehtävissä nähdään pienen tauon jälkeen jälleen kotkalainen, kun Riku Tapio aloittaa lokakuussa TUL:n pääsihteerinä.

Kotkassa syntynyt Tapio, 31, siirtyy TUL:ään Joensuun Katajan korisliigajoukkueen toiminnanjohtajan tehtävästä. Ennen kolmevuotista Kataja-aikaansa Tapio toimi puolitoista vuotta FC KTP:n toimitusjohtajana.

Kotkaan hän tuli samalta Katajan toiminnanjohtajan tuolilta.

— Olen tehnyt kuusi ja puoli vuotta seuratöitä. Jos haluaa edetä urheilu- ja liikunta-alalla, on pitää siirtyä eteenpäin. Tämä on urasiirto, johon ei liity poliittista aatetta, jäsenkirjaton Tapio kertoo.

Edellinen TUL:n kotkalaisjohtaja oli nykyinen ministeri Sirpa Paatero (sd.), joka toimi järjestön puheenjohtajana vuosina 2007—16.

Järjestöön kuuluu 886 urheiluseuraa ja noin 200 000 jäsentä.

TUL ei ui rahassa

TUL:ssä pääsihteeri tarkoittaa aika lailla samaa kuin seuramaailmassa toimitus- tai toiminnanjohtaja, eli hän johtaa liiton toimistoa ja vastaa osaltaan taloudesta. Tapiolla on toimistolla tusinan verran alaisia.

TUL:n uudeksi puheenjohtajaksi valittiin kesäkuussa Liikuntakeskus Pajulahden toimitusjohtaja Lasse Mikkelsson. Onko uusilla miehillä uudistuksia mielessä?

— Se selviää tarkemmin kun hyppään puikkoihin, mutta tarvetta uudistuksiin on. Lainaan yhtä kenttätyöntekijää, joka sanoi TUL:n olevan mainettaan parempi järjestö. Meidän pitää viestiä toiminnastamme entistä paremmin ja toki myös parannettava toiminnan laatua entisestään, Tapio sanoo.

Taloudellisia haasteita TUL:llä on Tapion mukaan samalla tavalla kuin ”enemmän tai vähemmän kaikilla järjestöillä”.

— Emme ui rahassa, tulopuolta pitää lisätä. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella on iso merkitys, mutta muutakin rahoitusta pitää hankkia. Haluan tuoda TUL:ään mukanani lisää taloudellista ja kaupallista ajattelua, Tapio sanoo.

Antti Kaarto

FC KTP:n silloinen toimitusjohtaja Riku Tapio (vasemmalla) myhäili, kun Jussi Aallon paluu KTP:hen julkaistiin yllärinä seuran jouluglögeillä 21. joulukuuta 2015.
FC KTP:n silloinen toimitusjohtaja Riku Tapio (vasemmalla) myhäili, kun Jussi Aallon paluu KTP:hen julkaistiin yllärinä seuran jouluglögeillä 21. joulukuuta 2015.

Katajassa kovin stressi vielä edessä

Tapio ei vielä osaa arvioida, onko seura- vai järjestötyö stressaavampaa.

— Kysy jouluna uudestaan. Varmaan molemmissa on omat painepisteensä, missä työssä nyt ei olisi.

Tällä hetkellä paineet ja paukut ovat vielä Katajan korisliigakauden valmistelussa.

— Olisi kiva sanoa, että kaikki on valmista, mutta vauhti vielä kiihtyy kohti syyskuun loppua (kauden alkua). Tiedän, että kovin stressi on vielä oven takana odottamassa, Tapio sanoo.

Tapion nykypestin avauskausi Joensuussa (2016—17) päättyi Katajan mestaruusjuhliin. Kaksi seuraavaa kautta päättyivät puolivälieriin, viime keväänä KTP-Basketin käsittelyssä.

— Urheilullisesti kaksi edellistä kautta ovat tietenkin olleet pettymyksiä. Mutta olen kiitollinen tästä ajasta Katajassa ja olen nauttinut siitä. Ei olisi ollut väärin jatkaa Joensuussa, mutta jossain vaiheessa pitää ottaa askelia muualle.