Kotkalaisomistajien Whole Lotta Love sai kutsun 100 000 euron Kymi-GP:hen – "Late on villi kortti"

Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytönen toivoo saavansa mukaan myös Pia Huusarin valmentaman Chief Orlandon.

Gerard Forni

Whole Lotta Love ja Philippe Daugeard
Whole Lotta Love ja Philippe Daugeard

Kotkalaisomistajien huippuravurin Whole Lotta Loven osallistuminen kesän Kymi GP:hen on varmistunut. Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytönen lähetti "Latelle" osoitetun kutsun hevosen omistajiin kuuluvalle Yrjö Piiraiselle lauantaina.

– Late lähti vuonna 2018 Kymi GP:n paluulennolla Ranskaan ja on noussut siellä uudelle tasolle – etenkin viimeisen vuoden aikana. On upeaa nähdä miten se pystyy haastamaan Suomen kovimmat hevoset ja muita eurooppalaisia huippuja, Hytönen sanoi.

– Kymi GP:ssä on monta kertaa koettu iloisia suomalaisyllätyksiä. Late on nyt villi kortti, ja se pystyy kyllä ravaamaan kärkisijoista.

For You Kotka Oy:n omistama Whole Lotta Love on 7-vuotias ruuna. Se on voittanut Ranskassa viimeiset kolme starttiaan, viimeksi perjantaina Lavalissa todella helpon näköisesti.

– Se oli kuin olisi harjoituksissa juossut, vaikka juoksi kisassa tosissaan, Hytönen ihasteli.

Kymi GP -ravit käydään kesäkuun 27. päivänä Kouvolassa – tarvittaessa vaikka ilman yleisöä. Päälähdön palkintopotti on 165 000 euroa, ja ykköspalkinto pyöreät 100 000 euroa.

Entä Pia Huusarin Chief Orlando?

Kutsun Kouvolaan sai lauantaina myös Next Direction. Sitä Hytönen on kuvaillut "ehkä Suomen parhaaksi ravuriksi".

Muiden päälähtöön osallistuvien ravurien kartoitus jatkuu. Kouvolan ratapomo on aiemmin kertonut tarkkailevansa mm. haminalaisen Pia Huusarin valmennukseen siirtyneen Chief Orlandon tekemisiä.

Chief Orlando valmistautuu parhaillaan Ruotsissa Elitloppetiin.

Tuleeko huippuori myös Kouvolaan?

– Chief Orlando on Suomen ehdotonta parhaimmistoa ja tulee varmasti saamaan kutsun. Sen valmentajan ja omistajien kanssa ei tähän mennessä ole vielä tarkemmin juteltu, mutta toivotaan, että se nähdään myös Kouvolassa, Hytönen sanoi.

Kymi GP:ssä on monta kertaa koettu iloisia suomalaisyllätyksiä. Late on nyt villi kortti. — Arto Hytönen

– On iso harmi, jos joudumme järjestämään ravit ilman yleisöä nyt, kun päälähdössä olisi mukana ehkä jopa kolme "paikallista" hevosta.

Se kolmas voisi Hytösen mukaan olla Matias Salon Kausalassa valmentama Farzad Boko.

Ville Vanhala

Pia Huusarin Ruotsissa valmentama Chief Orlando valmistautuu parhaillaan ensi viikonvaihteessa Tukholmassa ajettavaan Elitloppetiin.
Pia Huusarin Ruotsissa valmentama Chief Orlando valmistautuu parhaillaan ensi viikonvaihteessa Tukholmassa ajettavaan Elitloppetiin.

Lentokuljetusten puuttuminen mutkistaa asioita

Järjestäjät ovat kyselleet mukaan myös toinen toistaan kovempia kansainvälisiä nimiä, mutta koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on mutkistanut asioita. Mm. ranskalaisen Cleangamen, "maailman parhaan ruunan", taustajoukoilta tullee vastaukseksi kohtelias "kiitos ei".

– Olemme edelleen olleet yhteydessä, mutta näyttää siltä, että ilman lentokuljetusta Cleangamea ei Pohjoismaissa tulla tänä kesänä näkemään, Hytönen sanoi.

Kymi GP:n järjestäjät ovat joutuneet säästösyistä luopumaan perinteisistä ulkomaisten ravureiden lentokuljetuksista. Hytönen myöntää, että "se vähän näkyy lähtölistassa".

– Ranskasta kun lähtee autolla tänne, tulee 5 000 kilometriä ajettavaa. Se on hevoselle kuumassa kelissä pitkä reissu. On hienoa, että Philippe Daugeard (Whole Lotta Loven valmentaja ja ohjastaja) on valmis tulemaan, sillä hän joutuu miettimään monia erikoisjärjestelyjä.

AOP/Michael Baucher

"Maailman parasta ruunaa" Cleangamea (keulassa) ei ilmeisesti nähdä kesäkuun lopulla Kouvolassa.
"Maailman parasta ruunaa" Cleangamea (keulassa) ei ilmeisesti nähdä kesäkuun lopulla Kouvolassa.

"Baarimikot eivät sekaannu"

Yksi erikoisjärjestelyjä vaativa asia on Suomeen saapuvilta ihmisiltä vaadittava 14 vuorokauden omaehtoinen karanteeni. Daugeard voisi saapua maahan työmatkalle ja ohjastaa yhdellä raviradalla ilman karanteenia, mutta ei enää toisella. Se olisi ongelma, sillä Whole Lotta Loven on määrä kilpailla myös Suur-Hollola-ajossa Lahdessa 4.–5. heinäkuuta.

– Jos Philippe tulee maahan kaksi viikkoa ennen Suur-Hollolaa, kaikki on ok, Hytönen sanoo.

Yrjö Piiraista Daugeardin matkasuunnitelmat eivät huolestuta.

– Tarkoitus on, että Philippe ajaa sekä Kymi GP:ssä että Suur-Hollolassa. Mutta hän itse tekee päätökset – me baarimikot emme sekaannu sellaiseen, Piirainen tokaisi.