Ville Hämäläinen pelaa Spagettimaljasta siinä parempihenkisessä joukkueessa — Jenkkifutis alkoi taas maistua, kun kotkalainen palasi Eaglesiin

Entinen jääkiekkoilija löysi amerikkalaisen jalkapallon vuonna 2015. Keskushyökkääjän paikalla osumia tulee, mutta adrenaliini virtaa ja kovaa.

Antti Kaarto

Ville Hämäläinen tajusi Wolverinesin harjoituksissa, miten paljon parempi joukkuehenki Eaglesissa on.
Ville Hämäläinen tajusi Wolverinesin harjoituksissa, miten paljon parempi joukkuehenki Eaglesissa on.

Ei ole kamalan kaukaa haettua, että kotkalainen Ville Hämäläinen saattaisi lauantaina pelata kasvattajaseuraansa vastaan Spagettimaljasta. Kotka Eagles ja helsinkiläinen Wolverines kohtaavat 1. divisioonan finaalissa, ja Hämäläinen on Eaglesin palloakantavia voimia.

Jo pari vuotta Helsingissä asunut Hämäläinen ehti viime talvena siirtyä Wolverinesiin. Hän harjoitteli talven joukkueen mukana, mutta treeni ei maistunut.

— Ilmoitin ennen kauden alkua valmentajalle, että tämä kausi jää väliin. Se oli hyvä päätös, nyt on ollut intoa treenata ja pelata, Hämäläinen kertoo.

— Kun Eagles kyseli tämän kauden alla, halusin heti tulla. Täällä on tutut naamat ja kiva olla. Touhu ei tuntunut samalta Helsingissä.

”Tuli perseen alla mennään”

Hämäläinen aloitti amerikkalaisen jalkapallon Eaglesissa vuonna 2015. Sitä ennen hän pelasi 16 vuotta jääkiekkoa.

— Se on hyvä tausta. Olen aina tykännyt kontaktilajeista ja erityisesti joukkuelajeista. Tässä kiinnosti se, että se on hyvin erilainen pallopeli. Olin katsonut pari NFL-peliä ja kiinnosti tietää, miten paletti toimii. Miten kaikki tietävät, mihin pitää mennä, Hämäläinen kertoo.

Laji tempaisi heti mukaansa.

— Kun pallo lähtee liikkeelle, adrenaliini virtaa ja kovaa. Aiemmin sain sen tunteen jääkiekosta, nyt tästä. Tulee onnistumisen ja epäonnistumisen tunteita, ja oppii jotain itsestään ja ryhmässä toimimisesta, Hämäläinen kuvailee.

Hän pelaa keskushyökkääjänä (running back). Hyökkäyksessä hänen roolinsa on joko ottaa ojennettu pallo vastaan ja juosta tai joskus olla syötön vastaanottajana. Jos hän ei ota syöttöä vastaan heittohyökkäyksessä, hän suojelee pelinrakentajaa.

Roolissa ottaa osumia.

— Sekin tuo lisää adrenaliinia, että kun saan pallon, tiedän, että vastustajan 11 kaveria haluavat niitata juuri minut. Kyllä siinä tuli perseen alla mennään, Hämäläinen nauraa.

Parempi henki kuin Helsingissä

Hyvin on mentykin. Hämäläinen on 1. divisioonan heinäkuun lopulla päivitetyissä tilastoissa sarjan neljänneksi paras juoksija ottelukohtaisella jaardikeskiarvolla mitattuna. Hämäläinen on kiitänyt pallon kanssa keskimäärin 83,4 jaardia per peli.

Maaleja eli touchdowneja hän on tehnyt kymmenen.

— Olen ollut tyytyväinen tähän kauteen, sekä joukkueen että sitä kautta omiin suorituksiini.

Eagles voitti 3. divisioonan vuonna 2016 ja kakkosdivarin viime kaudella. Hämäläisellä on lentoon parikin selitystä.

— Saimme Nesin (päävalmentaja/pelinrakentaja Niclas Carpelan) kautta kokemusta. Hän on hyvä esittämään pelin lainalaisuuksia tällaisille tuoreemmille pelaajille.

— Kun näki Helsingin (Wolverinesin) touhua, tajusi, miten paljon parempi meininki ja joukkuehenki Kotkassa on. Eagles on alusta asti ollut porukka, johon on ollut kiva tulla treenaamaan. Tätä ei tehdä niin vakavasti vaan huumorin kautta. Se tekee hyvää menestykselle, Hämäläinen sanoo.

Oppia emämaan miehiltä

Hämäläisen edelliseen Eagles-kauteen 2016 joukkue on kuitenkin muuttunut aika paljon. Joukkueeseen on tullut kaupungin ulkopuolisia, kokeneita suomalaispelaajia. Uusin mauste ovat amerikkalais- ja espanjalaispelaajat.

Hämäläisen mukaan ulkomaalaisvahvistukset eivät ole sotkeneet vanhaa henkeä.

— Ei sinne päinkään. Hankinnat ovat osuneet nappiin, olemme saaneet sellaiset vahvistukset jotka sopivat porukkaan.

Monikulttuurinen joukkue tuo peliin uusia näkökulmia.

— Amerikkalaiset ovat kilpailleet lajissa pienestä asti, ja heillä on sen mukainen asenne. Tämä on taktinen laji, ja heiltä oppii pieniä peliin liittyviä nyansseja.

Ei mennä luimistelemaan

Runkosarjassa Eagles hävisi Wolverinesille kahdesti. Hämäläinen uskoo, että finaalivoitto on silti otettavissa.

— Ensimmäisessä ottelussa olimme pelissä mukana toiselle puoliajalle asti. Toisessa kokeilimme erilaista taktiikkaa, ja se saattoi vaikuttaa tappioon.

— Voitto vaatii nappisuoritusta, mutta joukkue on lähdössä voittamaan. Ei sinne luimistelemaan mennä.

Luetuimmat