KTP:n Donte Thomasin ja Tyrell Nelsonin nimet löytyvät yllättäen Munkkiniemen Kisapoikien pelaajalistalta — tässä syy

Uusi yhteistyösopimus voi viedä KTP-Basketin jenkkivahvistukset lainaksi divariin, mutta pääpaino on kuitenkin nuorten suomalaispelaajien kehittämisessä. Eero Hannikainen teki jo kahden vuoden jatkosopimuksen.

Jukka Lehtoranta

17-vuotias Eero Hannikainen on viimeisin KTP-Basketin jatkosopimuksella kiinnittämä nuori pelaaja.
17-vuotias Eero Hannikainen on viimeisin KTP-Basketin jatkosopimuksella kiinnittämä nuori pelaaja.

Moni koripalloliiton verkkosivuja selaillut on varmasti hieraissut silmiään, kun 1-divisioona B:tä pelaavan Munkkiniemen Kisapoikien kokoonpanoon ilmestyi kaksi yllättävää nimeä.

KTP-Basketin amerikkalaiset Donte Thomas ja Tyrell Nelson löytyvät MuKin nimilistasta, mutta sille löytyy nyt selitys: seurat ovat tehneet yhteistyösopimuksen.

Syksystä lähtien on tullut mittariin noin 20 000 kilometriä, mutta tykkään ajamisesta ja tie on hyvä. — Tomi Kaminen

— Vuonna 1995 tai myöhemmin syntyneille pelaajille on mahdollista hankkia rinnakkaislisenssi, joka mahdollistaa vapaan siirtymisen seurojen väleillä, KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen selventää.

1-divisioona B:ssä pelataan pudotuspelit, joista ainoastaan voittaja nousee A-divisioonaan. Sarjanelosena oleva MuKi haluaa ylöspäin ja nyt se voi saada tosipeleihin KTP:n nuoret amerikkalaiset avuksi.

— Korisliiga on ykkösprioriteetti, mutta jos tulee rako, niin miksi ei toinen tai vaikka molemmat, Kaminen miettii.

Puuttuva porras nuorille

Oli MuKin sarjataso 1-divisioona B tai A, niin se tarjoaa joka tapauksessa KTP:n nuorille pelaajille aiemmin puuttuneen väliportaan.

KTP julkaisi yhteistyön ohessa myös jatkosopimuksen: oma (tai tarkasti ottaen KTP Koripallon) kasvatti Eero Hannikainen, 17, jatkaa seurassa seuraavat kaksi kautta. Hannikainen ja 18-vuotias Janne Lehtoranta lukeutunevat yhteistyösopimuksen hyötyjiin.

— Heillä on nyt satunnaisten liigaminuuttien lisäksi mahdollisuus saada isoja minuutteja aikuisten sarjassa, Kaminen sanoo.

Jukka Lehtoranta

Janne Lehtoranta on yksi KTP:n MuKi-yhteistyön hyötyjistä.
Janne Lehtoranta on yksi KTP:n MuKi-yhteistyön hyötyjistä.

A-pojista pulaa

Menestyksekästä juniorityötä tehnyt MuKi on tuottanut jo ensimmäiset Korisliigapelaajansa. Markus Rautasalo, 18, Okko Ailio, 19, ja Miika Heinonen, 19, ovat debytoineet KTP-Basketissa.

— MuKissa on 5—7 nuorten maajoukkuepelaajaa. Lisää korisliigaporttien kolkuttelijoita on tulossa, Kaminen uskoo.

Lisäksi Kotkassa ollaan uuden ongelman edessä — pelaajia ei yksinkertaisesti ole vanhimmissa ikäluokissa. Ensi kauden kolmesta A-pojasta ei joukkuetta kasata.

— Kotkasta on lähtenyt pelaajia muualle ja yksi syy on varmasti ollut divarijoukkueen puuttuminen.

Hyötyjiin lukeutuu siis myös KTP koripallo ry, sillä junioritkin voivat siirtyä seurojen välillä puolin ja toisin. Ensimmäinen siirto on jo nähty, kun ex-kotkalaisen Riku Piiparin MuKissa pelaava Noah-poika on parhaillaan KTP:n 15-vuotiaiden joukkueen kanssa Serbian EYBL-turnauksessa.

MuKilla on omat motiivinsa

Myös MuKilla on selkeät motiivit yhteistyösopimuksen tekemiseen. Mahdollisten karsinta-apujen lisäksi MuKi-junioreilla on nyt latu auki aina Korisliigaan asti.

— Pääkaupunkiseudulla on tietty putki, johon täytyy kuulua, jos haluaa Seagullsiin pelaamaan. Nyt on toinenkin vaihtoehto, Kaminen kertoo.

— Pelaajat, joille Helsingin pään harjoitukset alkavat olla liian heppoisia, pääsevät hakemaan haasteita liigatreeneistä Kotkasta. Kotkassa fyysinen valmennus on huippuluokkaa, MuKi-valmentaja Jussi Tahvanainen puolestaan iloitsee.

Jukka Lehtoranta

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen (vasemmalla) tuntuu viihtyvän Kotkassa hyvin. Nyt syntyi yhteistyösopimus Kamisen toisen seuran Munkkiniemen Kisapoikien kanssa. Vieressä apuvalmentaja Harri Laine.
KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen (vasemmalla) tuntuu viihtyvän Kotkassa hyvin. Nyt syntyi yhteistyösopimus Kamisen toisen seuran Munkkiniemen Kisapoikien kanssa. Vieressä apuvalmentaja Harri Laine.

Välimatka ei ole ongelma Kamiselle

Kamisen MuKi-bussiksi nimetty seitsenpaikkainen Chrysler Voyager on kulkenut Kotkan ja Helsingin väliä tiiviisti. Valmentaja laskee nukkuneensa jotakuinkin puolet öistään Kotkassa ja puolet Helsingissä.

— Syksystä lähtien on tullut mittariin noin 20 000 kilometriä, mutta tykkään ajamisesta ja tie on hyvä. Välimatka on osoittautunut helpoksi — ei ole ollut yhtään raskasta, Kaminen vakuuttelee.

Yksin ajaessa hoidetaan työpuhelut, joten niitä ei tarvitse perheen luona enää soitella. Välillä seuraa pitää musiikki tai äänikirja. Usein kyydissä on kuitenkin nuoria pelaajia.

— Silloin pidetään kehityskeskusteluita. Matkalla on hyvä puhua pelijutuista ja tietysti muustakin, Kaminen kertoo.

Kaminen arvioi Munkkiniemen ja Karhuvuoren kotien väliseksi matka-ajaksi tunnin ja vartin — kiltistikin ajettaessa.

— Okko (Ailio) asuu Itä-Helsingissä Vartiokylässä. Helsingin ruuhkassa sieltä saattaa mennä sama aika Munkkiniemeen kuin Kotkaan, Kaminen vertailee.

MuKi-bussi kulkee siis jatkossakin ja kuljettaa lisää potentiaalisia koripalloilijan alkuja Kotkaan — ja toisinpäin. Nähtäväksi jää, päivittääkö Kaminen kohta ajokorttinsa linja-autoversioon.