Panu Laitinen halusi 16-vuotiaana lisää vapaa-aikaa ja lopetti jääkiekon, nyt hän on Titaanien runkopelaajia – Joko ensi kaudella menisi rikki 20 maalin rajapyykki?

Linda Varoma

Titaanien Panu Laitinen hääri Nokian Pyryn puolustuksen keskellä tammikuussa..
Titaanien Panu Laitinen hääri Nokian Pyryn puolustuksen keskellä tammikuussa..

On Titaanien onni, että Panu Laitinen antautui painostuksen alla.

Valtavia tehopistemääriä Titaanien 16- ja 18-vuotiaiden juniorijoukkueissa takonut hyökkääjä laittoi 16-vuotiaana hokkarit naulaan. Elettiin kevättä 2013.

– Kiinnostus ei enää riittänyt jääkiekkoon. Tuntui, että kaikki aika menee koulussa ja jäähallilla. Mitään muuta ei tullut tilalle, halusin vain lisää vapaa-aikaa, Titaanien kanssa tulevaksi kaudeksi vuoden jatkosopimuksen tehnyt Laitinen, 23, muistelee menneitä.

Kiekkoura ei loppunut, mutta aikakirjoihin jäi kahden pelikauden mittainen tauko.

– Mika Iltola taisi soittaa ja pyytää takaisin, ja kaveritkin painostivat, että tule nyt ainakin yrittämään. Tässä sitä ollaan, lempinimellä "Banjo" tunnettu Laitinen sanoo.

Ei ammattilaishaaveita

Laitinen palasi harjoituksiin, pelasi 20-vuotiaiden joukkueessa tehokkaasti ja nousi 20-vuotiaana kaudeksi 2016–17 myös miesten edustusjoukkueeseen.

Sen jälkeen Laitinen on pelannut kolme täyttä kautta Titaanien Suomi-sarjan joukkueessa.

– Oli aika helppo päätös jatkaa Titaaneissa, Laitinen kuittaa vuoden jatkon.

Hänellä ei ollut nuorena haaveita ammattilaisurasta, ja hokkarit ovat tiukasti jäässä edelleen.

– Eipä ole tullut ajateltua Mestistä, tai edes muita Suomi-sarjan seuroja kuin Titaaneita. Elämä on Kotkassa, ja opiskelut ovat pääprioriteetti tällä hetkellä. Kesät teen töitä isäni rakennusfirmassa ja talvet opiskelen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa rakennusinsinööriksi. Hallilla menee aika vielä enemmän kuin nuorena, mutta ei se enää haittaa, Laitinen kertoo.

Aivotärähdys Suomen cupissa

Laitinen on kuulunut Titaanien hyökkäyspään tehokärkeen koko Suomi-sarjan uransa, eikä viime kausi ollut poikkeus. 35 ottelussa syntyi 14 maalia, syöttöjä irtosi lavasta 18. Tehopisteet (32) riittivät Titaanien sisäisen pörssin kolmostilaan Ville Myyryläisen (42) ja Santeri Salmisen (37) jälkeen.

Laitisen kauden alkumetreillä tuli ikävä takaisku, kun hän koki aivotärähdyksen Suomen cupin ottelussa Ketterää vastaan.

– Olin ollut kiekottomana jo jonkin aikaa, kun vastustaja taklasi. Olin metrin irti laidasta, ja pää kolahti plekseihin.

– Oli sekavuutta, ja kun syke nousi, niin alkoi huipata. En muista, kauanko oireet kestivät. Loukkaantuminen häiritsi alkukautta, taisi pari sarjapeliäkin jäädä pelaamatta. Sen jälkeen kausi meni ihan tyydyttävästi, olisihan pinnoja voinut tulla enemmänkin, Laitinen sanoo.

Sarjan nopeimpia luistelijoita

Kotkalainen tunnetaan nopeana luistelijana.

– Panu on aivan varmasti yksi Suomi-sarjan nopeimmista luistelijoista, ellei jopa nopein. Varsinkin hänen pari ensimmäistä potkuaan ovat vastustajien pakeille suoranaista murhaa, huikeasta liu'usta puhumattakaan, Titaanien manageri Juho Hannukainen sanoo.

Laitinen kertoo, ettei ole erityisesti panostanut luisteluunsa.

– Olisiko luonnonlahjakkuutta... Tai peruja Illin (Iltolan) punttikoulusta, jota nuorena väännettiin.

Laitisen maalimäärät kolmelta täydeltä Suomi-sarjan kaudelta ovat 15, 16 ja viimeksi siis 14.

– Eiköhän 20 ole mahdollista, kun pysyn terveenä. Onhan tuota viittätoista kaappia jo raavittu, Laitinen sanoo.

Myös Leevi Laine jatkaa Titaaneissa

Titaanit kertoi tehneensä sopimuksen myös puolustajan kanssa, kun Leevi Laine jatkaa Kotkassa. Laine, 22, siirtyi viime syksynä Titaaneihin HJK:n A-nuorista.

– Laine paransi koko ajan viime kauden aikana, ja hänellä on potentiaalia kasvaa hyväksy yleispuolustajaksi Suomi-sarjassa, Hannukainen luonnehtii.

Titaaneilla on kasassa yhdeksän pelaajasopimusta.

Tästä on kysymys

Titaanien sopimukset kaudeksi 2020–21

Maalivahti: Niilo Pussinen (24 v.)

Puolustajat: Erkka Huttunen (21), Kalle Kolehmainen (24), Leevi Laine (22), Markus Salminen (26)

Hyökkääjät: Johannes Hakuli (21), Rene Hiekkataipale (18), Panu Laitinen (23), Mikke Lempiäinen (23)

Päävalmentaja: Mika Iltola