Haminalainen Pinja Iltanen ja mahtimenijä Miniatyr ottavat mittaa maailman parhaista raviponeista — Ohjastaja on luonut Elitloppetiin uuden taktiikan

Ville Vanhala

Pinja Iltanen ja 11-vuotias poniruuna Miniatyr valmistautuvat koviin koitoksiin kotitanhuvillaan Ravitalli Pia Huusarin laidunmailla.
Pinja Iltanen ja 11-vuotias poniruuna Miniatyr valmistautuvat koviin koitoksiin kotitanhuvillaan Ravitalli Pia Huusarin laidunmailla.

Soolojuoksun palkintona oli kutsu seuraavaan kilpailuun.

Kun 19-vuotias haminalainen Pinja Iltanen kannusti 11-vuotiaan raviponi Miniatyrin Vermon Pikku-Finlandia-lähdössä ylivoimaiseen voittoon, niin maalialueella Solvallan raviradan kilpailujohtaja Anders Malmrot ojensi valjakolle vaaleanpunaisen plakaatin.

Se on kutsu 26. päivä kuluvaa kuuta Solvallan Elitloppet-raveissa kisailtavaan, kenties maailman kovimpaan ponilähtöön. Kolmesti aikaisemmin Elitloppet-raveissa Miniatyrillä kilpaillut Iltanen on jo innostunut siitä, että valjakko sai kutsun kilpailuun.

— Ruotsissa ponien taso on Suomea korkeammalla, mutta myös Miniatyrin vauhdit ovat maailmanluokkaa.

Mieluummin poneilla kuin hevosilla

Miniatyrin kilpailu-uraan mahtuu reilut satakunta starttia, joista ruuna on voittanut peräti 44.

— Miniatyr on poniksi helppo- ja hyväravinen kilpailija, joka sortuu harvoin laukalle, Iltanen kertoo.

Hän on itse ajanut poneilla 445 lähtöä, joista on tullut 133 voittoa. Iltanen aloitti ohjastajanuransa 10-vuotiaana A- eli shetlanninponeilla ja jatkaa nyt kilpailemistaan kookkaammilla B- eli Gotlanninruss-poneilla.

Iltanen on ohjastanut täysikokoisilla ravihevosilla kymmenen starttia, joista yksi on päättynyt voittoon ja kolmessa lähdössä Iltanen on sijoittunut ajokillaan kolmanneksi.

Vastikään merkonomiksi valmistunut, mutta äitinsä Pia Huusarin ravitallilla työskentelevä Iltanen ei ole ainakaan näillä näkymin vaihtamassa raviponeja hevosiin.

— Hevosten lähdöt ovat vaativampia, koska pitää ajaa tiiviissä porukassa ja miettiä tarkemmin juoksunkulkuja. Ponilähdöt käyvät hyvästä harrastuksesta.

Hanna Laakso

Miniatyr ja Pinja Iltanen kiskaisivat toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna ajetussa ponien Pikku-Finlandia-lähdössä kanssakilpailijoihinsa loppusuoran pituisen kaulan.
Miniatyr ja Pinja Iltanen kiskaisivat toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna ajetussa ponien Pikku-Finlandia-lähdössä kanssakilpailijoihinsa loppusuoran pituisen kaulan.

Ensin peesaillaan

Pikku-Finlandian voiton lisäksi Miniatyr on sijoittunut Kuninkuusravien yhteydessä kilpailtavassa ponien SM-lähdössä toiseksi. Viime kesänä Rovaniemellä koettu niukka, ”turpakarvan mitan” tappio kismittää vieläkin Iltasta.

— Kilpailukauden päätähtäin on tulevan kesän Lahden kuninkuusravien ponilähdössä, hän toteaa.

Tukholmaan Iltanen, hänen äitinsä Pia Huusari ja isänsä Roi Iltanen lähtevät Miniatyrin kanssa jo torstaina 23. päivä toukokuuta. Laivamatkan jälkeen Minatyr saa latautua kilpailuun Solvallan raviradan vierastallissa.

Miniatyr on sijoittunut Elitloppetin ponilähdössä parhaimmillaan viidenneksi, mutta tänä vuonna Iltanen tähtää paremmille sijoituksille uudella ajotaktiikalla.

— Nyt ei ladata keulaan, vaan seuraillaan porukan peesissä ja käännetään loppusuoralla ohitukseen.