"Mitään ei saa jos ei uskalla kysyä" – Roope Mäkelä houkutteli kovimman kilpailijan päävalmentajan apulaisekseen

Kouvottaret runkosarjan ykköseksi luotsanneesta Mika Hartosesta tulee Peli-Karhujen kakkosvalmentaja.

Roope Mäkelä

Roope Mäkelä nappasi torstaina Kouvolassa kännykkäkuvan Mika Hartosesta Peli-Karhujen väreissä.
Roope Mäkelä nappasi torstaina Kouvolassa kännykkäkuvan Mika Hartosesta Peli-Karhujen väreissä.

Peli-Karhujen naisten koripallojoukkueen päävalmentaja Roope Mäkelä osaa yllättää. Viime kesänä hän nappasi kaikkien hämmästykseksi Elena Melton arkkivihollinen Catzin riveistä Kotkaan, ja nyt tulee uusi yllätys valmentajapuolelta: Kouvojen päävalmentajana neljä vuotta toimineesta Mika Hartosesta tulee PeKan kakkosvalmentaja.

Hartonen, 48, luotsasi Kouvottaret keväällä liigan kärkeen, mutta koronavirus lopetti pelit kaksi kierrosta ennen runkosarjan loppua. Hartonen olisi halunnut jatkaa, mutta seura nosti päävalmentajaksi entisen kakkosvalmentajan Joonas Frimodigin. Hän on Kouvottarien managerin Marko Frimodigin poika.

– En kokenut, että omaa työtäni olisi arvostettu, Hartonen sanoi Kouvolan Sanomille kolme viikkoa sitten.

Nyt hän ei enää haluaisi puhua Kouvoista vaan mennä eteenpäin.

– Olen käynyt sen asian itseni kanssa läpi, ja haluan nyt keskittyä Peli-Karhuihin.

– Varmasti minulle olisi tarjottu Kouvoista jotain roolia, mutta se ei olisi ollut sellaista mitä itse halusin. PeKalla taas oli selvä ajatus siitä mihin minua tarvitaan. Se oli tärkein asia tässä ratkaisussa, Hartonen sanoo.

Mäkelä myöntää yllättyneensä Hartosen vapautumisesta.

– En tiedä tarkemmin Kouvojen asioista, mutta hyvinhän niillä oli mennyt ja nousujohteisesti, Mäkelä sanoo.

Kouvot oli Hartosen aikana liigan runkosarjassa sijoilla 6, 8, 4 ja 1.

– Heitin Mikalle ensin puoliksi vitsinä, että tule sitten meille kakkosvalmentajaksi. Ajatus jäi muhimaan ja aloin sitten miettiä, että kysytään nyt, kun on hyvä mies vapaana.

– Mitään ei saa, jos ei uskalla kysyä. Viime vuonna minulle sanottiin, että ei Elena Melto mihinkään Lappeenrannasta liiku, mutta kyllähän se liikkui.

Mika Hartonen ehti toimia Kouvottarien päävalmentaja neljän kauden ajan.
Mika Hartonen ehti toimia Kouvottarien päävalmentaja neljän kauden ajan.

Mäkelä vastaa hyökkäyksestä, Hartonen puolustuksesta

PeKan kakkosvalmentajan tehtäviä on viime vuodet hoitanut Petri Joukainen. Hänen tehtäviään on hankaloittanut vuorotyö. Hartonen on ammatiltaan opettaja, joten hän ehtii iltaisin säännöllisemmin harjoituksiin. Hartonen hoitaa PeKassa myös videovalmennusta yhdessä Säde Hartosen kanssa.

Mitään ei saa, jos ei uskalla kysyä. — Roope Mäkelä

Mäkelä ja Hartonen ovat alustavasti sopineet valmennuksen roolijaosta: Mäkelä vastaa hyökkäyspelistä ja Hartonen puolustuksesta.

– Minulla on isompi osaaminen hyökkäyskorilla, ja Mika tuntee puolustuksen kehittämisen vahvuudekseen, Mäkelä sanoo.

PeKa on voittanut Mäkelän valmentamana kaksi Suomen mestaruutta (2018 ja 2019) ja lisäksi viime talvena Suomen cupin. Hänen joukkueensa on rallatellut hyökkäyksessä hurjia pistemääriä, ja jos jotain heikkouksia etsisi, niitä löytyisi puolustamisesta.

Ihan kuin Mäkelän omalla hienolla pelaajauralla.

– Kyllähän omat vahvuudet pelaajana kieltämättä olivat hyökkäyksessä, mutta olin kunnianhimoinen ja ymmärsin kyllä, ettei voi saada peliaikaa, jos ei myös puolusta. Mäkelä sanoo.

– Mutta joo, jostain syystä yksikään valmentaja ei ikinä antanut minulle vastustajan parasta pelaajaa puolustettavaksi...

Mäkelä valittiin kaudella 2000–2001 Korisliigan Vuoden pelaajaksi.

"Tehdään PeKasta vieläkin parempi"

Hartonen sanoo tulevansa Kotkaan innostuneena ja valmiina oppimaan uutta.

– Minua kiinnostaa se mitä Roope voi minulle opettaa. Kyllä hänen merkityksensä tässä sopimuksessa oli ihan ratkaiseva. Roopen kyky houkutella ja saada kiinnostumaan on ihan huikea, Hartonen sanoo.

Mäkelä ja Hartonen tuntevat toisensa pitkältä ajalta. Jo ennen kilpailua Kouvottarien ja PeKan naisjoukkueiden välillä tuleva työpari oli usein vastakkain juniorijoukkueiden valmentajina – Mäkelä PeKassa ja Hartonen Orimattilan Jymyssä.

Hartonen ei koe kakkosvalmentajan pestiä ongelmaksi päävalmentajavuosien jälkeen.

– PeKa on ollut viime vuodet erinomainen joukkue. Tarkoitus on auttaa Roopea tekemään siitä vielä vähän parempi, hän sanoo.

PeKan ja Hartosen sopimus on yksivuotinen.

Jussi Lopperi

Mika Hartonen
Mika Hartonen