Eelis Aalto kinusi 6-vuotiaana karateharjoituksiin — Nyt hän puolustaa shukokain MM-kultaa eikä aio pyrkiä olympialaisiin

Siirtyminen shukokai-karatesta olympialajiksi nostettuun kilpakarateen vaatisi moninkertaisia panostuksia. Ja omallekin tyylisuunnalle on vielä paljon annettavaa.

Linda Varoma

Eelis Aalto harjoitteli keskiviikkona Karhulan kamppailukeskuksessa.

Kun karate elokuussa 2016 hyväksyttiin uudeksi olympialajiksi, Aallon urheilijaperheessä Kotkassa oli keskustelun paikka.

23-vuotias Eelis Aalto oli tuore maailmanmestari, huippu-urheilija parhaassa iässä ja potentiaalinen lähtijä tuleviin olympialaisiin. Ongelmana oli se, että Aalto on karaten shukokai-tyylisuunnan miehiä ja ns. kilpakarateen vaihtaminen ei olisi ihan yksinkertaista.

— Kyllä tyylisuunnan vaihtaminen Eelikseltä varmaan onnistuisi, mutta olympialaisiin tähtääminen vaatisi luopumista kaikesta muusta, Kotkan Shukokain päävalmentaja Kari ”Uuno” Aalto sanoo.

— Pitäisi kiertää pienet ja isot kisat koti- ja ulkomailla. Panostus pitäisi ehkä kolminkertaistaa, ja Eelis panostaa jo nyt paljon. Ja kun töissäkin pitäisi käydä.

Tonttia riittää hoidettavaksi

Uuno Aalto on seuransa tähtiurheilijan isä ja myös tämän valmentaja. Perheen kahden miehen valmennustiimi teki yhdessä päätöksen jatkaa shukokain parissa.

— Aika ei riitä ja kilpakaratea vuosikausia harjoitelleilla on pitkä etumatka, Eelis Aalto sanoo.

— Ja kun olen päässyt shukokaissa näin pitkälle, en halua jättää tätä tonttia hoitamatta. Minulla on vielä paljon annettavaa.

Shukokai on ollut Kotkan seudulla karaten harrastetuin tyylisuunta jo vuosikymmenien ajan. Eki Luukkakin aloitti Kotkan Shukokaissa, mutta vaihtoi sitten Lahteen ja kilpakarateen — ja voitti siinä EM-pronssia vuonna 2002 Tallinnassa. Se on yhä Suomen miesten viimeisin arvokisamitali kilpakaratessa.

Luukalla tyylisuunnan vaihdon ja EM-mitalin väliin mahtui kymmenkunta vuotta.

Alla olevassa videossa näyte shukokai-karatesta. Eelis Aalto (siniset hanskat) ottelee Kimura Cupin finaalissa Lappeenrannassa tammikuussa 2017.

Palkintogaalan vakiovieras

Eelis Aalto päätyi shukokai-karatekaksi isänsä perässä. Hän harrasti pikkupoikana judoa, mutta kinusi jo 6-vuotiaana mukaan karateharjoituksiin. Muutaman auktoriteetillä tai viekkaudella sivuutetun pyynnön jälkeen Uuno Aalto viimein suostui.

Keskiviikkona Aallot olivat Karhuvuoren urheilutalossa vastaanottamassa Kotkan kaupungin menestyneille urheilijoilleen jakamia huomionosoituksia. Eelis Aalto on vuosittaisessa tilaisuudessa vakiovieras, sillä hän on täyttänyt ”Suomen mestaruuden tai sitä paremman saavutuksen” kriteerin yleensä kirkkaasti.

Viime vuonna Aalto voitti kevyen sarjan Euroopan mestaruuden kumitessa eli ottelussa ja EM-pronssia kata-liikesarjoissa ja joukkuekilpailussa. Niiden päälle tuli neljä Suomen mestaruutta.

"Kun pidät tittelin, olet kova jätkä"

Tänä vuonna ovat vuorossa MM-kisat. Ne käydään Tukholmassa. Aalto puolustaa maailmanmestaruutta, mutta tietää, ettei sen voittaminen uudelleen ole helppoa.

— Huipulle pääseminen on helpompaa kuin siellä pysyminen. Kun pidät tittelin, olet kova jätkä, hän sanoo.

Puolentoista viikon kuluttua Aalto kisaa avoimissa SM-kisoissa Lappeenrannassa. Siellä otellaan vain avoimessa sarjassa ja vastaan on ennakkotietojen mukaan tulossa muun muassa englantilainen Audun Daniels, moninkertainen arvokisavoittaja ja lajilegenda Eddie Danielsin poika.

Miten voitetaan raskaan sarjan mies?

Audun Daniels on raskaansarjan miehiä. Miten kevyen sarjan vastustaja kuten Aalto voi sellaista vastaan menestyä?

— Tekniikalla ja nopeudella. Tunnen oman kroppani ja tiedän omat vahvuuteni ja heikkouteni. Jos karatessa tietää mitä osaa ja mitä ei, pääsee aika pitkälle, Eelis Aalto sanoo.

— Esiin nousee koko ajan nuoria ja nopeita kavereita, jotka haluavat mitaleille. Heitä vastaan pitää olla ovela. En koe itseäni vielä vanhaksi, mutta ovelaksi kyllä.

Aalto on nyt 24-vuotias.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat