Teemu Pukin salaisuus ei ole salaisuus — ”Maalit ja onnistumiset ovat paskaduunin sivutuotteita, jotka hyvällä pelaajalla seuraa, kun tekee tarpeeksi duunia”, pelaaja-agentti Teemu Turunen sanoo.

Suomi pelaa maanantaina Tampereella Kreikkaa vastaan. Voitto veisi lähelle historiallista karsintalohkon ykkössijaa.

Jaakko Stenroos

Teemu Pukin pelaaja-agentti Teemu Turunen muistuttaa, että kotkalaishyökkääjä on tehnyt paljon maaleja jo kolmen vuoden ajan.

Jalkapalloilija Teemu Pukin asioita hoitava pelaaja-agentti Teemu Turunen kirjoitti syyskuun lopussa Twitterissä ”vinkin nuorille”:

”Teemu Pukin vireen salaisuus: työnteko. Maalit ja onnistumiset on paskaduunin sivutuotteita, jotka hyvällä pelaajalla seuraa, kun tekee tarpeeksi duunia. Taistelee, taklaa, juoksee, laittaa itseään likoon. Peleissä ja treeneissä. Piste.”

Pukki, 28, on ollut syksyn ajan ylivoimaisesti kuumin suomalainen jalkapalloilija.

Uudessa seurajoukkueessaan Norwich Cityssä kotkalaishyökkääjä on ollut pieni sensaatio: kuuteen maaliin kymmenessä ensimmäisessä Canaries-ottelussaan on viimeksi pystynyt Jack Ross 37 vuotta sitten kaudella 1981—82. 15 A-maaottelumaalistaan (66 ottelua) ”El Pugi” on tehnyt viisi neljässä viimeksi pelaamassaan ottelussa.

Lohkovoitto käden ulottuvilla

Pukin kolme 1—0-voittomaalia kolmessa Kansojen liigan ottelussa ovat vieneet maajoukkueen outoon tilanteeseen: karsintalohkonsa kärkipaikalle. Maanantaina Markku Kanervan ”Huuhkajat” kohtaavat Tampereella Kreikan, ja voitto veisi maajoukkueen pienen askeleen lähemmäs ikuista ja toistaiseksi saavuttamatonta arvokisaunelmaa.

Jo pelkästä lohkovoitosta olisi paljon iloa: Suomi nousisi Kansojen liigan B-divisioonaan ja pääsisi EM-karsinnoissa nykyistä korkeampaan kolmanteen karsintakoriin. EM-karsintojen jälkeen (maaliskuussa 2020) neljä C-divisioonan lohkovoittajaa pelaa vielä jättipotista, paikasta vuoden 2020 EM-lopputurnaukseen.

Jos Suomi voittaa Tampereella Kreikan, se tarvitsee lohkovoiton varmistamiseen enää yhden pisteen joko vierasottelusta Unkaria tai Kreikkaa vastaan.

Juoksee enemmän, kamppailee enemmän...

Miksi Teemu Pukilla — ja Suomella — sitten kulkee juuri nyt niin hyvin?

— Temehän on tehnyt paljon maaleja jo kolmen vuoden ajan — siitä lähtien kun teki päätöksen muuttaa pelityyliään, Turunen sanoo.

— Teme juoksee enemmän, kamppailee enemmän, taklaa enemmän, on paremmassa fyysisessä kunnossa ja ottaa enemmän intensiivisiä spurtteja. Koko lähtökohta pelaamiseen on erilainen.

Teme on raivolla mukana koko ajan, mutta sitä se menestyminen vaatii. — Teemu Turunen

Turusen mukaan käännekohta oli reilun vuoden mittaiseksi jäänyt pesti Skotlannin mahtiseura Celticissä. Pukki sai kokea, ettei kovuus riitä — ja siirtyi kesken sopimuskauden ensin lainalle ja sitten pysyvästi Tanskan liigan Bröndbyhyn.

Siellä maaleja alkoi tulla.

— Tanskan liiga oli tavallaan askel taaksepäin, mutta se oli tehtävä. Jotain piti muuttua, ja Teme oivalsi, että hei, nyt pitää oikeasti ruveta tekemään töitä, Turunen sanoo.

— Ihmiset ovat unohtaneet, että Teme on tehnyt Tanskassa maaleja koko ajan. Viime kuukausien onnistumiset kumpuavat siitä duunista, jota hän on tehnyt jo pitkän aikaa.

imago sport

Teemu Pukki on tehnyt Norwichissa jo kuusi maalia. Tässä syntyy yksi niistä liigaottelussa Prestonia vastaan.

Eri mies kuin ennen

Pukkia pidettiin ennen laiskana harjoittelijana. Turunen on lievästi samaa mieltä.

— En nyt tiedä onko Teme ollut laiska, mutta nyt se on alkanut vetää itsestään limittejä. Alkanut mennä epämukavuusalueelle treeneissä ja peleissä.

— Itseluottamus kulkee kovan työn kanssa käsi kädessä. Hyökkääjältä lähtee paineita, kun se tietää, että pystyy olemaan joukkueelle hyödyksi vaikkei maaleja tulisikaan.

Turusen lempiteesejä on, että ”työn määrä korreloi sen kanssa mitä tulet saavuttamaan”.

— Teme on pelannut viime viikkoina järkyttävän määrän otteluita ja on varmasti väsynyt, mutta niin se Tallinnassakin kaivoi viimeisillä voimillaan maalin, hän sanoo.

— Teme on nykyisin ihan eri mies kuin ennen. Raivolla mukana koko ajan, mutta sitä se menestyminen vaatii.

Vielä kerran isoihin liigoihin?

Pukin viimeaikaisten esitysten jälkeen innokkaimmat ovat jo uumoilleet siirtoa ylempiin liigoihin. Vieläkö niin voisi tapahtua?

Turunen ei näe sille mitään isoa estettä.

— Teme on tehnyt maaleja Bundesliigassakin, ja on nyt paljon parempi pelaaja kuin silloin.

Suomi—Kreikka, Kansojen liigan jalkapalloa Tampereela tänään kello 21.45. TV:ssä Viasatin kanavilla.