Kesäleirit käynnistyivät Kotkassa — parkour veti jälleen runsain määrin osanottajia

| Koululaisten pitkä aherrus kouluissa on ohi, ja aikaa jää taas erilaisiin lajikokeiluihin ja kavereiden kanssa yhdessäoloon. Erilaiset kesäleirit pyörivät jälleen aktiivisesti eri seurojen voimin, ja osanottajia tuntuu riittävän mukavasti. Paljon innokkaita lapsia ja nuoria keräsi tänäkin vuonna parkour-kesäleiri. Kotkassa lajin suosio on ollut alati kasvussa myös harrastajamäärissä.

Raimo Eerola

Luka Tähti siirtyi köyden varassa sulavasti eteenpäin parkourin kesäleirin ninja-radalla.

Kotkan parkoursalissa käy kova hälinä. Reilut 30 lasta temppuilee ja tasapainoilee pitkällä ninja-radalla: matkan varrella on välineitä aina tasapainolaudoista köysiin ja trampoliineihin. Tarkemmalla vilkaisulla käy kuitenkin selväksi, ettei saliin ole tultu hallitsemattomasti heilumaan. Kaikki odottavat maltillisesti vuoroa ennen omaa suoritusta. Kyseessä on nimittäin vuosittain Kotkan Parkourliikkeen järjestämästä lasten ja nuorten kesäleiristä, joka on vetänyt jälleen mukavan määrän osanottajia. Ja miksipä ei vetäisi. Osallistujilla näyttää olevan yhdessä hauskaa ohjatun aktiviteetin parissa.

Parkourin pitkäaikainen harrastaja ja leiriohjaaja Miko Häsä kertoo lajin kehittävän lähes kaikkia tärkeitä kropan ominaisuuksia.

— On tylsä vastaus sanoa, että laji kehittää kaikkia ominaisuuksia, mutta niin se vain on, Häsä naurahtaa.

— Laji kehittää etenkin koordinaatiota, tasapainoa, voimaa ja ponnistuskykyä. Täällä juostaan roikutaan ja kiipeillään, minkä lisäksi välillä harjoitellaan myös akrobaattisia juttuja. Näissä kehittyy etenkin tilan ja asennon hahmotuskyky.

Uusia temppuja turvallisuus edellä

Ulkopuolisen silmin leirin temppurata näyttää ensinäkemältä hurjalta. On pitkiä loikkia esteeltä toiselle ja korkeita pudotuksia. Häsä vakuuttaa turvallisuuden olevan kuitenkin pääprioiteettina, eikä kukaan leiriläisistä joudu liian haastaviin suorituksiin taitotasoonsa nähden.

Nella Iivosen päätä ei huimannut hurjemmissakaan esteissä.

— Meillä on täällä leiriläisiä laidasta laitaan. Osalla on monen vuoden kokemus ja osa on ensikertalaisia. Kaikki lähtee aina perusteista, minkä jälkeen siirrytään haastavampiin liikkeisiin. Täällä ei ole tarkoitus ottaa turhia riskejä. Asioita pystyy aina tarpeen mukaan tässä lajissa helpottamaan ja vaikeuttamaan.

Häsän sanomaan on helppo uskoa. Leirillä on yhteensä neljä ohjaaja auttamassa, eikä kukaan osallistujista näytä kauhistuneelta, päinvastoin. Ensimmäistä kertaa leirille osallistunut Nella Iivonen, 7, kertoo temppuilun olevan leirillä parasta.

— Ei ole yhtään liian hurjaa! Täällä pääse kiipeilemään ja seikkailemaan, se on parasta. Täällä voi myös kokeilla uusia temppuja, kuten esimerkiksi voltteja. Kaverini sanoi, että täällä on hauskaa, joten päätin lähteä kokeilemaan. Jos nyt kysyttäisiin, että lähtisinkö uudestaan, niin kyllä lähtisin, Iivonen kertoo innostuneena.

Kaksi leiriä vielä ennen juhannusta

Pelkästä parkourista ei leiriläisten kuuden tunnin päivä sentään koostuu, jottei päivistä kehkeydy liian raskaita fyysisesti. Päivisin ollaan puolet ajasta sään salliessa myös ulkona. Oheistoimintana on mukavaa yhdessä tekemistä grillauksen ja muiden aktiviteettien parissa, sekä myös vapaata olemista.

— Leirillä on parasta ohjattu toiminta ja tekeminen, mutta myös vapaa-aika. Silloin saa itse päättää mitä tekee, leirille osallistunut Luka Tähti kertoo.

10-vuotias Tähti osallistuu leirille jo neljättä vuotta peräkkäin.

— Pakkohan se oli taas tulla, kun on aina kaikki ollut niin hauskaa.

Tähti saapuu haastatteluun posket punaisina ja hiki pinnassa, mutta vakuuttaa energiaa jäävän päivien jälkeen myös muuhun.

Kesän ensimmäinen parkour-kesäleiri keräsi yli 30 osanottajaa.

— Kun leiri alkoi maanantaina niin vedin ihan täysiä koko päivän, silloin olin kyllä vähän poikki! Kyllä muuten on jäänyt energiaa muuhunkin. On vähän haikeat fiilikset, kun leiri loppuu kohta, Tähti tuumaa toiseksi viimeisenä leiripäivänä.

Kotkan Parkourliike järjestää vielä ennen juhannusta kaksi leiriä, joihin mahtuu vielä mukaan.

— Kaikki halukkaat ovat täällä aina pärjänneet. Osa tulee kaverin kanssa ja osa uskaltaa tulla myös yksin. Täällä ei ole tarkoitus kilpailla keskenään, Häsä rohkaisee.

Parkour

•Kehittynyt alunperin 80-luvulla Ranskassa ja levinnyt sieltä 2000-luvun alussa.

•Lajin tarkoituksena on harjoitella sulavaa ja tehokasta liikkumista kaikissa ympäristöissä esteistä välittämättä ja niitä hyödyntäen.

• Aktiivisia harrastajia Suomessa noin 5000.

•Ensisijaisesti ei-kilpailullinen laji.

Kommentoidut