KyPa löysi entiset teinitähdet maaleja tekemään, KTP:n naisten pahin vastustaja on oman pään sisällä

Virus väistyy viimein pallon tieltä – jalkapallon ja pesäpallon alasarjat käynnistyvät Kymenlaaksossakin viikonloppuna täydellä voimalla.

Jorma Jyrkilä

KyPaan siirtynyt Niclas Kalatsev teki maaleja "kolmen kirjaimen KTP:lle" kesällä 2011. Onnittelijoina paikalliskilpailija Peli-Karhujen nykyinen päävalmentaja Samuli Nieminen (oikealla) ja KPV:ssä Ykköstä pelaava Aleksi Tarvonen.
KyPaan siirtynyt Niclas Kalatsev teki maaleja "kolmen kirjaimen KTP:lle" kesällä 2011. Onnittelijoina paikalliskilpailija Peli-Karhujen nykyinen päävalmentaja Samuli Nieminen (oikealla) ja KPV:ssä Ykköstä pelaava Aleksi Tarvonen.

Viimeistään tänä viikonloppuna urheilukesä voidaan julistaa täysillä avatuksi. Aurinko paistaa, naisten superpesis käynnistyi perjantaina ensimmäisenä kotimaan isoista palloilusarjoista, ja viikonlopun aikana on alasarjoissakin jo täysi tohina päällä.

Etelä-Kymenlaaksossa kautensa aloittavat miesten Kolmosen jalkapallojoukkueet PeKa, KyPa ja HaPK, naisten Kolmosessa pelaava KTP ja B-tyttöjen superpesikseen suurin toivein lähtevä HP.

Viime kauden Komosessa Peli-Karhut ja kovaksi paikalliseksi kilpailijaksi noussut KyPa kamppailivat pitkään noususta Kakkoseen. Lopulta molemmille jäi luu käteen, kun nousijan paikka meni Kultsulle Lappeenrantaan.

Tälle kaudelle draamaa on rakenneltu kotkalaisten välille KyPan maalinsylkijän Nico Pietiläisen siirrosta PeKaan. KyPan pelaajavalmentaja Samu Raivela ei kuitenkaan tunnu olevan 25 maalin miehen siirrosta moksiskaan.

– On meillä vähintään yhtä hyvä joukkue kuin viime kaudella, vaikka maalitykki lähtikin. Meiltä löytyy päteviä paikkaajia, kun on saatu muutama uusikin mies mukaan.

Uusista miehistä kaksi on aika nimekkäitäkin: Niclas Kalatsev ja Sami Raanti. Kolmekymppiset entiset nuoret eivät ole muutamaan vuoteen sarjapelejä pelanneet, mutta jos kunto kestää, taidot taatusti riittävät Kolmosen tasolla: Raanti on pelannut viidellä kaudella Ykköstä, ja Kalatsev palloili 18-vuotiaana seitsemän ottelua KooTeePeen liigajoukkueessakin (ja teki 1–0-voittomaalin Maarianhaminan IFK:ta vastaan).

– Sami kävi viime kaudella vähän Kutosessa kokeilemassa. Niclas on pelannut viimeksi Tampere Unitedissa (2017). Sen jälkeen on ollut loukkaantumisia, mutta nyt alkavat olla paikat kunnossa. Kyllä näiltä herroilta maaleja pitäisi syntyä, Raivela sanoo.

KyPa avaa kautensa lauantaina Mikkelissä Savilahden Urheilijoiden vieraana.

Jukka Lehtoranta

Haminan Pallo-Kissat aloittaa jalkapallon Kolmosen sunnuntaina Imatralla. Perjantaina joukkue veti viimeistelyharjoituksia Haminan urheilukentällä.
Haminan Pallo-Kissat aloittaa jalkapallon Kolmosen sunnuntaina Imatralla. Perjantaina joukkue veti viimeistelyharjoituksia Haminan urheilukentällä.

Haminan Pallo-Kissojen päävalmentajaksi PeKasta lähtenyt Saku Halonen on KyPan kyvyistä Raivelan kanssa samaa mieltä. HaPK hävisi torstaina kotkalaisille tunnin mittaisen harjoitusottelun 0–1.

– PeKa on varmasti sarjan ykkössuosikki. Jos ei sillä joukkueella nouse tai ainakin mene tästä lohkosta karsimaan niin ihme on. Mutta kyllä KyPakin on yhä kova, vaikka paras maalintekijä lähtikin. Niillä on hyviä ja kokeneita pelaajia, Halonen sanoo.

Halonen vei PeKasta mukanaan joukon junioripelaajia, ja HaPK on hyvin nuori joukkue. KyPaa vastaan avauskokoonpanossa oli kahdeksan 19-vuotiasta tai sitä nuorempaa pelaajaa.

Viime kaudella HaPK säilytti sarjapaikkansa vasta täydennysmenettelyn kautta, eikä se nytkään lähde mahdottomia tavoittelemaan.

– Virallisesti asetettu tavoite on säilyä sarjassa pelaamalla niin, ettei taas syksyllä tarvitse odotella kabinetipäätöksi, Halonen sanoo.

Mamet Mula, Celik ja Leigh taas mukana

Kyllä näiltä herroilta maaleja pitäisi syntyä. — Samu Raivela

HaPK on nuori, mutta ei se mikään pelkkä juniorijoukkue ole. Halonen on saanut houkuteltua mukaan mm. tutut pelimiehet Mamet Mulan, Onur Celikin ja Saja Leighin.

– Meillä on ihan kiva sekoitus kokemusta ja nuorta intoa. Nuoruuden yritämme kääntää positiivisuudeksi.

– Nuoret ovat ottaneet paikkansa joukkueessa erinomaisesti. Olemme ylpeitä siitä, että roolimme tällä alueella on kehittää nuoria pelaajia ja siitä että he halusivat tulla meille, kun muualla ei olisi ollut vastuuta luvassa, Halonen sanoo.

Joku saattaisi nähdä siinä piikin Peli-Karhujen suuntaan...

Jukka Lehtoranta

Kymenlaakson Osuuspankin HR- ja viestintäjohtaja Susanne Vesala  (oikealla) kävi luovuttamassa FC KTP:lle 5 000 euron shekin. Sen ottivat vastaan seuran naisjoukkueen kapteenit Silja Avikainen (vasemmalla), Sara Korpela ja Sonja Leino.
Kymenlaakson Osuuspankin HR- ja viestintäjohtaja Susanne Vesala (oikealla) kävi luovuttamassa FC KTP:lle 5 000 euron shekin. Sen ottivat vastaan seuran naisjoukkueen kapteenit Silja Avikainen (vasemmalla), Sara Korpela ja Sonja Leino.

Nousu on KTP:n naisten ainoa tavoite

FC KTP:n naisjoukkueen päävalmentajalla Jari-Pekka Gummeruksella oli perjantaina hyvä päivä: harjoituksiin saapui Osuuspankin väkeä luovuttamaan rahapulaa potevalle seuralle 5 000 euron shekin. Pankki jakoi 15 000 euroa kolmelle taholle omistaja-asiakkaidensa äänestyksen perusteella. Isoin, 7 000 euron potti meni Kouvolan Susille.

Gummeruksen KTP tavoitteli viime kaudella nousua Kakkoseen, mutta hävisi kauden viimeisessä ottelussaan lappeenrantalaiselle PePolle ja jäi pettyneenä Kolmoseen.

Nyt on tarkoituksena korjata vahinko.

– Nousu on ainoa vaihtoehto. Pahin vastustajamme on edelleen oman pään sisällä, Gummerus sanoo.

– Taito, liike ja osaaminen riittävät kyllä. Pienestähän se oli viime kaudellakin kiinni.

KTP on lisäksi vahvistunut. Uusia pelaajia on puolenkymmentä.

– Mikkeli (PU-62) ja STPS Savonlinnasta ovat meidän lisäksemme vahvimmat. PePo on edelleen mukana, mutta se ei entisensä, Gummerus arvioi.

Palloliiton itäisen alueen naisten Kolmonen pelataan kahdessa kuuden joukkueen lohkossa. Kaksinkertaisen sarjan jälkeen lohkovoittajat pelaavat noususta.

Jukka Lehtoranta

KTP:n naisjoukkueen ainoa tavoite on nousta Kolmosesta Kakkoseen.
KTP:n naisjoukkueen ainoa tavoite on nousta Kolmosesta Kakkoseen.

"Kyllä nyt on tolppa kunnossa"

Myös Haminan pesäpallopyhätössä Vallikentällä alkaa tapahtua.

Olen saanut sikapaljon tavallista enemmän harjoiteltua syöttämistä. — Veera Toikka

HP:n naiset pelaavat lauantaina harjoitusottelun Espoon Pesistä vastaan. Sarjapelit alkavat vasta kahden viikon kuluttua, mutta kaksi kolmasosaa naisten joukkueesta aloittaa jo nyt sunnuntaina tyttöjen superpesiksessä. Kymmenen pelaajaa naisten joukkueesta on vuonna 2001 tai sen jälkeen syntyneitä.

Yksi heistä on lukkari Veera Toikka, 18.

– Pelejä on paljon ja kaikki ovat tärkeitä. Naisten peleissä on kyllä ehkä enemmän panosta. B-tyttöjen pelit ovat rennompia, vaikka on meillä siinäkin tosi hyvä mahdollisuus menestyä.

Toikan edustama HP:n ikäluokka on voittanut vuosien varrella kolme mitalia pesäpallon leiriturnauksissa eli käytännössä SM-sarjoissa.

Tyttöjen superpesis pelataan kahdessa 12 joukkueen lohkossa. Koronaviruksen vuoksi aikataulu on kireä, ja yksinkertaisen runkosarjan jälkeen vain lohkojen kaksi parasta jatkaa pudotuspeleihin.

– Kyllä meillä mahdollisuudet on. Meillä on tosi hyvä ja hyvähenkinen joukkue. Saa nähdä mihin taidot riittävät, Toikka sanoo.

Koronaviruksestakaan ei ole ollut kuulemma paljon haittaa.

– Joukkueen yhteiselle harjoittelulle se ei tietenkään ole ollut hyväksi, mutta minulle lukkaritreenien kannalta se on ollut vain eduksi. Olen saanut sikapaljon tavallista enemmän harjoiteltua syöttämistä.

– Kyllä nyt on tolppa kunnossa.

Jukka Lehtoranta

18-vuotias Veera Toikka lukkaroi sekä HP:n naisten joukkueessa ykköspesiksessä että B-tyttöjen joukkueessa tyttöjen superpesiksessä.
18-vuotias Veera Toikka lukkaroi sekä HP:n naisten joukkueessa ykköspesiksessä että B-tyttöjen joukkueessa tyttöjen superpesiksessä.

Veera Toikka on HP:n entisen superpesispelaajan ja monivuotisen pelinjohtajan Vesa Toikan tytär. HP:n naisten joukkueen pelinjohtajalle Jussi Toikalle tai naisten joukkueen sukunimikaimalle Taru Toikalle hän ei ole sukua. Haminalaisessa pesäpalloilussa Toikkien sukuhaaroja tunnetusti riittää.

HP:n miesten joukkueessa pelaa tällä hetkellä vain yksi Toikka (Juha).

– Ja serkku (Sasu Toikka) pelaa superia Kouvolassa, Veera Toikka nauraa.

– Pitää saada äkkiä pikkuveli (Perttu, 14) HP:n miesten joukkueeseen, ettei Toikat lopu.

Lauantaina: klo 15 naisten pesäpallon harjoitusottelu HP-Espoo Vallikentällä, klo 16.30 KTP-STPS, Naisten Kolmosen jalkapalloa Arto Tolsa -areenalla.

Sunnuntaina: klo 15 PeKa–LaPa, Kolmosen jalkapalloa Arto Tolsa -areenalla. Klo 15 HP–Nurmo, B-tyttöjen superpesistä Vallikentällä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset