KTP-pomo uskoo, että ensi kauden Korisliigassa on entistäkin selvemmin kahden kerroksen väkeä – "Me muut painimme vähän eri sarjassa"

Kevään siirtomarkkinoilla on ollut hiljaista. KTP-Basket on ollut isojen kotimaisten pelaajien perässä, mutta toistaiseksi ilman tulosta.

Raimo Eerola

KTP-Basketin JayVaughn Pinkston kamppaili viime korisliigakaudella Seagullsin Trae Bell-Haynesin (vasemmalla) ja Tuukka Kotin kanssa.
KTP-Basketin JayVaughn Pinkston kamppaili viime korisliigakaudella Seagullsin Trae Bell-Haynesin (vasemmalla) ja Tuukka Kotin kanssa.

– Näyttää siltä, että entistä enemmän ollaan kahden kerroksen väkeä, KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström huokaa.

Kukaan ei vielä tiedä koska seuraava korisliigakausi voi käynnistyä, mutta KTP-pomo uskoo, että viime kausina sarjan kärjessä jyränneet tulevat olemaan vahvoja myös seuraavalla sesongilla. Kevään siirtomarkkinoilla ei ole paljoa tapahtunut, ja siksi voimasuhteet säilynevät suunnilleen entisenlaisina.

– Seagulls, Kauhajoki, Vilpas ja (viime kaudella alisuorittanut) Kataja ovat entiseen tapaan vahvoja tai vahvistuvat entisestään. Ja sitten on vielä Lahti, joka tuntuu löytäneen jostain paljon rahaa, Lindström sanoo.

– Me muut painimme vähän eri sarjassa.

KTP:llä on ensi kaudeksi sopimus Michael Poundsin, Joonas Lehtorannan ja kolmen "MuKi-pojan", Emil Uotilan, Markus Rautasalon ja Joonas Timosen kanssa. Kuukausi sitten julkistettu Lehtorannan jatkosopimus on viimeisin seuran suunnasta kuulunut sopimustieto.

KTP on sen jälkeen ollut isomman pään suomalaisten pelaajien perässä, mutta vapaana olevia mitat täyttäviä miehiä on vähän, ja niillä harvoilla on iso hintalappu. Kotkalaisten tiedetään olleen ainakin ex-kotkalaisen Mikael Aallon ja BC Nokian 205-senttisen Daniel Dolencin perässä, mutta turhaan.

– Aalto jatkaa Turussa. Dolenc taas haluaa ulkomaille, ja joka tapauksessa hän on meille ihan liian kallis mies, Lindström sanoo.

Kohtalaisen KTP-kauden pelanneen Eldar Skamon jatko Kotkassa on avoinna.

Ja sitten on Lahti, joka tuntuu löytäneen jostain paljon rahaa. — Jyrki Lindström

– Hän tuli meille huonokuntoisena, mutta paransi loppukaudesta paljon, Lindström tuumii.

– Katsotaan nyt mitä tapahtuu.

Linda Varoma

Korihaiden Henri Ventoniemi (oikealla) siirtyy Lahteen.
Korihaiden Henri Ventoniemi (oikealla) siirtyy Lahteen.

Isoista kotimaisista Korihaiden 207-senttinen Henri Ventoniemi siirtyy Lahteen 2+1 vuoden sopimuksella. Kouvot taas nappasi divarimestari HBA-Märskystä peräti 214-senttisen Aapeli Syrjämäen (21), mutta hän on vielä raakile, ja ensi kauden pelipaikka löytynee divisioonasta Korikouvojen paidassa.

Vapaana parimetrisistä ovat vielä ainakin Arizona Staten yliopistosta palaava Elias Valtonen, 20, ja Katajasta lähtevä Matias Ojala (30).

Valtonen debytoi Korisliigassa jo 14-vuotiaana Korihaiden paidassa ja on pelannut jo viisi miesten maaotteluakin, mutta hän on takamies-laitahyökkääjä ja KTP:n kannalta "väärän" pelipaikan mies. Ojalalle KTP sensijaan on tarjonnut sopimustakin.

– Hän on sanonut miettivänsä asiaa, Lindström kommentoi.

Jukka Lehtoranta

Topias Kuukkanen lähtee KTP:stä yhden kauden pestin jälkeen.
Topias Kuukkanen lähtee KTP:stä yhden kauden pestin jälkeen.

KTP:n viime kauden joukkueesta kolmospyssy Topias Kuukkanen on varma lähtijä. Hänen huhutaan siirtyvän Tampereen suunnalle. Nuorista miehistä Janne Lehtorannan kanssa ei vielä ole syntynyt yhteisymmärrystä jatkosta, ja Eero Hannikainen pelannee ensi kauden yhteistyöseura MuKissa.

KTP:n ulkomaalaishankinnat riippuvat kotimaisen rungon lopullisesta koostumuksesta.

En tee sopimuksia ihmisten kanssa, jotka "uhoavat" sopimuksella. — Henri Kantonen

– Riippuu siitä saadaanko joku kookkaampi suomalainen mukaan. Isompia ulkomaalaisia me kuitenkin varmasti tarvitsemme, semmoisia nelospaikan pelaajia, urheilullisia laitureita, Lindström kuvailee.

Runkosarjassa vain 32 ottelua

Korisliigassa pelataan ensi kaudella vain 32 ottelun runkosarja entisen 44 ottelun sijaan. 12 joukkueen sarja jakautuu 22 kierroksen jälkeen kuuden joukkueen ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Alemmastakin pääsee kaksi parasta pudotuspeleihin.

Lindström on aiemmin kertonut KTP:n aikovan vuosien tauon jälkeen mukaan Euroopan kentille FIBA Europe Cupiin. Nyt osallistuminen vaikuttaa olevan epävarmaa.

– Meillä on vielä aikaa miettiä, onko järkevää mennä mukaan vain ei, Lindström sanoi.

AOP/Marko Tuominiemi

Viime kaudella Korisliigan Vuoden pelaajaksi valittu Salon Vilppaan Henri Kantonen (vasemmalla) on siirtohuhujen kohteena. Loppukaudesta loukkaantunut Teemu Rannikko taas pohtii uransa jatkoa. "Jokainen urheilija haluaa lopettaa uransa omilla ehdoillaan. Minäkin haluaisin, että se päätös olisi oma eikä tulisi itsestä riippumattomista syistä", Rannikko sanoi maaliskuussa.
Viime kaudella Korisliigan Vuoden pelaajaksi valittu Salon Vilppaan Henri Kantonen (vasemmalla) on siirtohuhujen kohteena. Loppukaudesta loukkaantunut Teemu Rannikko taas pohtii uransa jatkoa. "Jokainen urheilija haluaa lopettaa uransa omilla ehdoillaan. Minäkin haluaisin, että se päätös olisi oma eikä tulisi itsestä riippumattomista syistä", Rannikko sanoi maaliskuussa.

Miettiessä voi vaikka odotella liigakevään ensimmäistä isoa siirtouutista.

Keskeytyneellä viime kaudella Vuoden pelaajaksi valittu Salon Vilppaan Henri Kantonen nimittäin otti lauantaina Twitterissä äkäisesti kantaa huhuihin, joiden mukaan Karhu-Basketin johtohahmot olisivat uhonneet takamiehen palaavan Kauhajoelle kahden Vilpas-kauden jälkeen.

– En tee sopimuksia ihmisten kanssa, jotka "uhoavat" sopimuksella. Jalkakikkojen ja #fakenews sijaan odottakaa hetki, että sopimus jonka olen itse myös allekirjoittanut julkistetaan... Kantonen tviittasi.

Voi olla, ettei liity Kantoseen mitenkään, mutta sunnuntaina Tampereen Pyrintö kertoi seuran julkistavan maanantaina "uuden palasen ensi kauden joukkueeseen".

Kevään siirtoja...

... ja muuta merkittävää

Vilpas:

Sami Toiviainen korvaa päävalmentajana Ruotsiin siirtyvän Ville Tuomisen. Tammikuussa Saloon tullut senteri Jeremiah Wood jatkaa.

Seagulls:

Konkarit Tuukka Kotti, 39, ja Timi Heinonen, 38, ovat tehneet jatkosopimukset. Myös Shawn Huff, 36, jatkaa, mutta Antti Kanervo pohtii vaihtoehtojaan.

Karhu:

Sentteri TJ Holyfield tulee suoraan Texas Techin yliopistosta. Huhuja Henri Kantosen paluusta.

KTP-Basket:

Ei tulijoita toistaiseksi, Topias Kuukkanen lähtee.

Pyrintö:

Miikka Sopanen uudeksi päävalmentajaksi ja mielenkiintoinen kaksikko Damon Williams ja Antti Nikkilä apulaisiksi. Petri Heinonen, 207, lopettaa. Huhuja mm. Kuukkasen ja BC Nokian Shawn Hopkinsin sopimuksista.

BC Nokia:

Hopkinsin lisäksi myös Daniel Dolencin ja Niko Mattilan jatko epävarmaa. Valmentajakaksikko Greg Gibson ja Tero Vasell jatkaa.

Kataja:

Petri Virtanen päävalmentajaksi Juha Stenin tilalle. Jamar Wilson saapui keväällä ja sopimuksessa on optio kaudesta 2020–21. Matias Ojala lähdössä.

Kouvot:

214-senttinen Aapeli Syrjämäki tulee HBA-Märskystä. Iso kotkalaisosasto supistunee yhdellä, kun Tomi Lommin kerrotaan suuntaavan muualle. Severi Kaukiainen, Vili Nyman, Henri Permanto ja Joel Mäntynen kuitenkin jatkavat.

Lahti Basketball:

Pieti Poikola päävalmentajaksi 2+2 vuoden sopimuksella. Uusia kotimaisia Henri Ventoniemi Korihaista ja Ville Karvonen Loimaalta. Seuraikoni Vesa Mäkäläinen jatkaa, ja ulkomaalaisiakin jo kolme: Brandon Peel, Wayne McCullough ja kanadalainen Alex Campbell.

Ura Basket:

Kevättalvella huhuja vakavista talousongelmista. Marius van Andringa siirtyi isiensä maille Ranskan kolmostason CEP Lorientiin.

Kobrat:

Ei siirtouutisia. Tähtitakamies Antto Nikkarisen kerrotaan kuitenkin jatkavan.

Korihait:

Ei tulijoita toistaiseksi. Henri Ventoniemi siirtyy Lahteen.