Ensi kauden rakentaminen alkoi jo — Ulkopeliviuhkan Haminaan tuonut pelinjohtaja Juho Kaikko ja luottolukkari Matias Hangasmaa tekivät jatkosopimukset

Jatkopäätös oli molemmille helppo, vaikka ensi kauden sarjataso ei olekaan vielä selvillä.

Antti Kaarto

Lukkari Matias Hangasmaa (vasemmalla) ja pelinjohtaja Juho Kaikko jatkavat HP:ssä ensi kesänäkin. Kolmas varma nimi kaudeksi 2020 on Verneri Taurama.
Lukkari Matias Hangasmaa (vasemmalla) ja pelinjohtaja Juho Kaikko jatkavat HP:ssä ensi kesänäkin. Kolmas varma nimi kaudeksi 2020 on Verneri Taurama.

Haminan Palloilijat muurasi kaksi tärkeää peruskiveä ensi kaudeksi jo nyt, vaikka kuluvakin kausi on kesken. Pelinjohtaja Juho Kaikko jatkaa 1+1-vuotisella sopimuksella, lukkari Matias Hangasmaa pelaa Haminassa kauden 2020.

— Juhon sopimuksessa on optio myös kaudesta 2021. Lähtökohta on se, että hän jatkaa sinne asti, mutta syksyllä 2020 molemmat osapuolet pystyvät tarkastelemaan, missä mennään, HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi sanoo.

— Lukkarin ja pelinjohtajan jatko on todella tärkeä juttu. Jos Matias tai Juho olisi sanonut, ettei tiedä vielä tulevasta, meidän olisi pitänyt ryhtyä kartoittamaan seuraajaa.

Ensi kaudeksi on tehty myös toinen pelaajasopimus. Tässä kuussa 18 vuotta täyttävä Verneri Taurama jatkaa oransseissa ensi kesänäkin.

”Mikä mies?” olikin huippumies

Hangasmaa tuli Haminaan kaudeksi 2018 Superpesistä pelaamaan.

— Kun sopimus tehtiin, minulta kyseltiin että mikä mies ja mitä tästä tulee. Nyt voimme iloksemme todeta, että hän on yksi Ykköspesiksen parhaista lukkareista. Tai jos minulta kysytään, paras. Hänen ympärilleen on helppo rakentaa tulevaisuutta, Hovi sanoo.

Hangasmaa, 24, kertoo olleensa koko ajan ”kauttaaltaan tyytyväinen” HP:n toimintaan.

— Hommat hoidetaan hyvin, kaupunki on mukava ja joukkue myös. Tiesin jo aikaisessa vaiheessa, että haluan jatkaa täällä. Pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen.

Paikoista lyödään pinnoja

Viime kaudella Superissa IS-tähtikisan jaetulle ykkössijalle sijoittunut lukkari on tällä kaudella näkynyt entistä enemmän myös mailan varressa. 17 ottelussa hän on kotiuttanut 21 juoksijaa.

— En ole siihen sen kummemmin satsannut, vaikka Superissa fokus olikin enemmän ulkopelissä. Kun on tullut paikka lyödä pinnoja, olen niitä lyönyt, Hangasmaa kuittaa.

Kaikon hänelle äskettäin istuttama lempinimi ”Tohtori” ei Hangasmaata häiritse.

— Minusta saa käyttää mitä nimeä haluaa. Ei lempinimiä yleensä itse päätetä.

Tohtori hän ei kuitenkaan ainakaan vielä ole, vaikka yliopistossa opiskeleekin. Luokanopettajan opintoja on Joensuussa vielä jokunen vuosi jäljellä.

Ulkopeliviuhka häirinnyt vastustajaa hyvin

Hangasmaan mukaan hän on löytänyt hyvän yhteisymmärryksen pelinjohtaja Kaikon kanssa.

— Ajattelemme pelistä samalla tavalla. Hän on tuonut mukanaan uusia juttuja, kuten ulkopeliviuhkan. Olemme olleet takatilanteessa hyvä tänä vuonna, Hangasmaa sanoo.

Tosiaan, Kaikolla on viuhka auki myös silloin, kun HP pelaa ulkona. Kaikko kertoo, mistä on kysymys.

— Takatilanteessa lyöjä katsoo, missä kentällä on tilaa. Viuhkan avulla näytän, millaiseen kuvioon vaihdamme syöttötilanteen aikana. Lyöjä ei ehdi katsoa, missä ulkopelaajat ovat. Olemme saaneet vastustajien peliä hankaloitettua.

— Teimme talvella ulkopeliviuhkan kanssa hirveästi töitä. Monta Ruonalan hallin parituntista vuoroa meni viuhkan hankaamiseen. Nyt voin olla tyytyväinen, että päätimme (kakkospelinjohtaja) Simo Vanhalan kanssa kokeilla sitä.

Ykkösessä muut joukkueet eivät vastaavaa käytä, ainakaan yhtä syvällisesti. Superissa ulkopeliviuhkoja on. Kaikko ammensi oppia Joensuun Mailan silloiselta pelinjohtajalta Petri Pennaselta toimiessaan JoMan junioripuolella.

Kaikko sanoi muille ei

Myös Kaikolle jatkopäätös HP:ssä oli helppo valinta. Hän oli saanut kyselyitä ”muutamasta” muustakin seurasta.

— Asiat toimivat hyvin ja porukka on mukava. Avovaimoni on Kotkasta ja itse olen Kouvolasta, joten jossain vaiheessa asetumme tälle seudulle. Nykyään majailen välillä Kotkassa, välillä Kouvolassa ja välillä Joensuussa, jossa puolisoni opiskelee, Kaikko kertoo.

Suora sarjanousu näyttää karanneen Manse PP:lle, mutta HP hakee nousua karsintojen kautta. Ykkösen sijoille 2.—5. yltävät joukkueet pelaavat sarjan sisäiset välierät, joiden voittajat pääsevät mittelemään superpesiksen häntäjoukkueiden kanssa.