HP:n Juha Toikan lyöntipeli kulki heti paluuottelussa — Väärässä paikassa ollut syöttölautanen ei estänyt vierasvoittoa

HP joutui Ulvilaan vähän erikoisella kokoonpanolla, mutta kotiutti varmasti ja otti täydet pisteet.

Kimmo Seppälä

Tuisku Tuovinen sai Ulvilassa hihaansa numeron 3, ja pelasi HP:n kakkospalkinnon arvoisesti. Arkistokuva toukokuulta.
Tuisku Tuovinen sai Ulvilassa hihaansa numeron 3, ja pelasi HP:n kakkospalkinnon arvoisesti. Arkistokuva toukokuulta.

Miesten Ykköspesiksen runkosarjan voittokilpailu kääntyi napsun verran Manse PP:n eduksi, mutta Haminan Palloilijat ei hiljentänyt vauhtiaan.

HP nappasi Ulvilasta 2—0 (5—1, 4—1)-vierasvoiton, ja suurin ero oli kotiutuksissa. Juha Toikka (3 lyötyä), Mikko Mahlamäki (2), Joona Mäkelä (1) ja Matias Hangasmaa (2) iskivät pallonvarmat juoksut siinä, missä vastustajan yritykset jäivät vajaiksi.

Toikalta ”ihan hyvää”

Tuttu paluumuuttaja Toikka pelasi haminalaisten riveissä ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Seuran oma kasvatti ja monivuotinen tukipilari siirtyi loppukauden sopimuksella Kiteeltä jatkamaan siitä, mihin projekti viimeksi jäi.

Kuluva kausi Kiteen Pallossa ei sujunut täysin suunnitelmien mukaan, joten paluu Haminaan tuli ajankohtaiseksi.

— Pelimiehen on päästävä pelaamaan, eikä minulle lopulta ollut muuta vaihtoehtoa mielessäkään kuin paluu tuttuun seuraan. Tunnen kaikki jätkät täällä, Toikka kertoi.

— Oma pelini oli ihan hyvää. Kotiutuslyönnit osuivat, ja vaihdoissa tällä kentällä ei pysty pomppua käyttämään kunnolla.

Nousuun mentävä vaikeimman kautta

Ulvilan Pesä-Veikot lukeutuu sarjan kärkijoukkueisiin, vaikka ulvilalaisten otteet ovat viime aikoina olleet tehottomia. Vielä on mahdollista, että keskiviikkona kohdanneet joukkueet ovat vastakkain myös pudotuspeleissä.

Vierasvoitto tarjosi etumatkaa myös Oulun Lippoon, joka on noussut mukaan takaa-ajoon. Vaikka kamppailu suorasta noususta näyttää ratkenneen, ei hengähdystaukoon ole varaa yhtään.

— Olemme kääntäneet katseemme jo pudotuspeleihin, ja niissä tietysti täytyy ensiksi päästä jatkoon. Nousu on päivänselvä tavoite, vaikka sinne on nyt mentävä vaikeimman reitin kautta, Toikka sanoi.

Yksillä lajiharjoituksilla

Keskiviikkona Toikka pelasi jokerin roolissa. Jälki oli tutun tehokasta, sillä Toikka iski ottelussa kolme juoksua, osuman jokaisella kotiutusyrityksellään.

— Siinä oli sekä sovittuja että sopimattomia lyöntejä, Toikka kertasi.

— Olen erittäin tyytyväinen tyyliin, jolla Toikka tuli mukaan, vaikka joukkue on hänelle äärimmäisen tuttu. Takana oli kuitenkin vain yhdet lajiharjoitukset, pelinjohtaja Juho Kaikko sanoi.

Syöttölautanen hieman sivussa

Kamppailun tunnisti Ykköspesiksen peliksi siitä, että välillä sattui ja tapahtui odottamattomia asioita. Erikoisin tilanne nähtiin avausjakson neljännessä vuoroparissa, kun vierailijat huomasivat, ettei syöttölautanen ole keskellä kotipesää.

Palaverin lopputuloksena lautasta ei kuitenkaan siirretty edes jaksotauon aikana, vaan ottelu pelattiin valitulla linjauksella myös lautasen sijainnin suhteen.

— Vastaavaa en ole aiemmin nähnyt. Tuomarit vielä erikseen varmistivat ennen peliä, että sen paikka on nyt tuossa, Toikka hämmästeli.

Haminalaisten vierailut Ulvilassa ovat ennenkin olleet värikkäitä tapahtumia, eikä tämä ottelu tehnyt poikkeusta.

— Hieman olisi vastustajan täytynyt pystyä paremmin haastamaan, mutta tunnetila oli kuitenkin hyvä, Toikka kuittasi.

Hangasmaa hallitsi kotipesää

Syöttölautasen äärellä tapahtuivat muutkin ottelun kannalta tärkeät ratkaisut, sillä Pesä-Veikot ei keksinyt riittäviä ratkaisuja lukkari Matias Hangasmaata vastaan.

— En ole aiemmin urallani valmentanut joukkuetta, jonka lukkarilla on noin korkea nollatilanteen tolppasyöttö. Hangasmaa oli tässä pelissä kotipesän hallitsija, pelinjohtaja Kaikko kiitteli.

HP:n peli oli raiteillaan, vaikka kokoonpano ei Toikasta huolimatta ollut optimaalinen.

— Henri Heikkilä ja Lassi Vuorela eivät pystyneet pelaamaan, samoin Ville Aalto jäi pois. Tuuraajille on annettava kiitos, sillä Tuisku Tuovinen ja Isto Kauppinen täyttivät ruutunsa, vaikka he eivät olleet luontaisilla paikoillaan kentällä, Kaikko kiteytti.

Lyödyt/tuodut:

Ulvila—Hamina 0—2 (1—5, 1—4)

Ulvila: Mattias Kitola 0/1, Atte Piisi 0/1, Petri Kulmala 1/0, harhat 1.

Palkitut: I Henri Pulkkinen, II Erno Kulmala.

Hamina: Jani Ahonen 0/1, Ville Lantiainen 0/3, Tuisku Tuovinen 0/2, Otso Mäkelä 0/1, Matias Hangasmaa 2/0, Ville Harju 0/1, Joona Mäkelä 1/0, Mikko Mahlamäki 2/0, Juha Toikka 3/0, Verneri Taurama 0/1, vapaat 1.

Palkitut: I Juha Toikka, II Tuisku Tuovinen.

Tuomarit: Juho Syrjälä ja Sari Palokari.

Yleisöä: 252.