FC KTP:n valmennukseen todellinen yllätysnimi pikajuoksun huipulta — Myös Karhulan Katajaisissa iloitaan olympiamitalistin ja maailmanmestarin Kerron Stewartin sopimuksesta Kotkaan: ”Uskomaton juttu”

Jamaikalaista Stewartia tarjottiin ensin KTP:n naisten joukkueeseen pelaajaksi, mutta sopimus tehtiin valmentamisesta. KTP aikoo myydä palkkaamansa Stewartin osaamista myös esimerkiksi yleisurheiluseuroille ja lajiliitoille.

AOP/FRANCK ROBICHON

Kotkaan kesäksi muuttava Kerron Stewart (oikealla) antoi viestikapulan Shelly-Ann Fraser-Prycelle Pekingin MM-kisoissa vuonna 2015.
Kotkaan kesäksi muuttava Kerron Stewart (oikealla) antoi viestikapulan Shelly-Ann Fraser-Prycelle Pekingin MM-kisoissa vuonna 2015.

Viime kauteen uransa päättänyt jamaikalainen pikajuoksija Kerron Stewart, 34, on solminut suorastaan hämmentävän kesäpestin. Kolme naisten olympiamitalia ja kuusi MM-mitalia 100 ja 200 metrillä sekä pikaviestissä kiitänyt Stewart liittyy toukokuussa FC KTP:n valmennustiimiin.

— Hän toimii koko seurassa nopeuteen ja fysiikkaan liittyvissä erityisvalmennustehtävissä syyskuun loppuun asti, FC KTP:n valmennuspäällikkö Jari-Pekka Gummerus kertoo.

Jalkapalloseuran tarkoituksena on myös myydä Stewartin valmennuspalveluita esimerkiksi yleisurheiluseuroille, urheiluakatemioille ja lajiliitoille koko Suomen alueella. Kumppanina toimii Karhulan Katajaiset.

— Osallistumme valmennusklinikoiden suunnitteluun ja levitämme sanaa. Nyt, kun asiasta saa puhua, olin heti yhteydessä Suomen Urheiluliittoon. Siellä oltiin erittäin kiinnostuneita. Suomessa ei tämän tason juoksijoita ole, KarhKan varapuheenjohtaja Ilmari Grönvall sanoo.

— Uskomaton juttu. Hetki piti kattoon tuijotella, kun kuulin nimen. Seuran valmentajille piti erikseen vakuutella, ettei nyt ole aprillipäivä.

Ensin tarjottiin maajoukkuekapteenia, sitten lajinvaihtajaa

Stewart oli aluksi tulossa pelaamaan jalkapalloa KTP:n naisten Kolmosessa pelaavaan joukkueeseen. Naisten joukkueen päävalmentaja Gummerus kertoo yllättävän kuvion syntyhistorian.

— Tuttu agentti soitti ja tarjosi pelaajia miesten joukkueeseen. Kun kerroin, että olen siirtynyt naisten puolelle, hän myyntimiehenä heti sanoi, että naisiakin on, ja tarjosi Jamaikan maajoukkueen kapteenia.

— Kerroin sitten KTP:n sarjatason, ja agentti sanoi, että olisi yksi lajinvaihtaja.

Stewart on pelannut jalkapalloa lukioaikanaan, ja halusi juoksu-uransa päätteeksi palata nurmikentille. Keskustelu KTP:n kanssa lähti kuitenkin valmentamisen suuntaan.

— Voi olla, että hän pelaa muutaman pelinkin, mutta valmentamisesta on sovittu, Gummerus sanoo.

KTP otti ”tietyn riskin”

Voisi kuvitella, että kansainvälisellä tähdellä olisi ottajia missä päin maailmaa tahansa. Gummerus ei osaa tarkasti sanoa, miksi Stewart valitsi juuri Kotkan (”kysykää häneltä toukokuussa”), mutta hänellä on epäilynsä.

— Hän on vasta valmennusuransa alussa, ja tämä on astinlauta Eurooppaan. Lisäksi olimme valmiita tekemään sopimuksen ja ottamaan seurana tietyn taloudellisen riskin, Gummerus sanoo.

Juoksemista on erilaista. Jalkapallossa harvoin tykitetään sataa metriä suoraan eteenpäin, mutta Gummeruksen mukaan Stewartin osaaminen hyödyttää varmasti jalkapalloilijoita muutenkin kuin nopeusharjoittelussa.

— Hän tietää, millaista on todellisen huippu-urheilijan elämä ja päivittäinen tekeminen. Hänellä on paljon annettavaa.

AOP/SRDJAN SUKI

Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce (vasemmalla), Schillonie Calvert, Carrie Russell ja Kerron Stewart juoksivat uuden MM-kisaennätyksen Moskovassa 2013.
Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce (vasemmalla), Schillonie Calvert, Carrie Russell ja Kerron Stewart juoksivat uuden MM-kisaennätyksen Moskovassa 2013.

Yleisurheilulle ainutlaatuinen mahdollisuus

Katajaisten Grönvallin mukaan Stewartin saapuminen Kotkaan on ainutlaatuinen mahdollisuus kaikille suomalaisille yleisurheiluvalmentajille.

— Valmentajilla on häneltä varmasti paljon kysyttävää. Jamaikalaisessa ja skandinaavisessa pikajuoksuharjoittelussa on isoja kulttuurieroja, eikä Jamaikan menestys ole ollut kovin huonoa, Grönvall virnistää.

Hän uskoo, että Stewartin opeista pystyvät ammentamaan myös muut yleisurheilijat kuin pikajuoksijat.

— Ja oikeastaan lajin kuin lajin urheilijat. Tuollaisella juoksijalla on esimerkiksi koordinaatioharjoittelun osaaminen todella korkealla tasolla.

Ja luonnollisesti Stewart jakaa tietojaan myös Katajaisten urheilijoille.

— Meillä on kourallinen sen ikäisiä juoksijoita, jotka saavat siitä maksimaalisen hyödyn, mutta se on kaikille ainutlaatuinen tilaisuus. Meillä on nuori ja hyvin opiskellut valmentajakunta, joten englannin kieli ei ole ongelma. Suurempi on se, pystyvätkö he ihmetykseltään puhumaan, Grönvall naurahtaa.

Kerron Stewart:

Jamaikalainen pikajuoksija, syntynyt 16. huhtikuuta 1984

Lopetti uransa viime kauteen, kilpaili toukokuussa 2018 Paavo Nurmi Gamesissa Turussa

Olympiamitalit: 100 m hopeaa ja 200 m pronssia Pekingissä 2008, 4x100 m viestihopeaa Lontoossa 2012

MM-mitalit: Viestikultaa vuosina 2009, 2013 ja 2015 sekä viestihopeaa 2007 ja 2011, 100 m hopeaa 2009

Ennätykset:

100 m: 10,75 (kahdesti vuonna 2009, kaikkien aikojen maailmantilaston 9:s). ME on 10,49 ja SE 11,13.

200 m: 21,99 (2005). ME on 21,34 ja SE 22,39.