Aleighsa Welch murjoi PeKan nurin ensimmäisessä finaalissa

kai skyttä

Catzin Aleighsa Welch oli ensimmäisen finaalin ylivoimainen ykkönen.

Lappeenrannan Catz on voittanut naisten korisliigan ensimmäisessä finaaliottelussa Peli-Karhut 72—60 (35—31). Raivoisasti taistellut PeKa sinnitteli iskuetäisyydellä loppuminuuteille asti, mutta mitään huimaavaa jännitysnäytelmää lopusta ei tullut.

Catzin sentteri Aleighsa Welch oli ottelun tähti. Väkivahva amerikkalaissentteri murjoi läheltä koreja ja sai usein vielä vapaaheiton päälle, kun kotkalaisten torjuntayritykset päättyivät virheisiin.

Ja vapaaheittoviivalla Catz oli murhaavan tarkka: 18 yritystä, 17 sisään (ja se ainoa epäonnistuminenkin tuli ottelun jo ratkettua 38 sekuntia ennen loppua).

Megan Mullingsille Welchin voima oli myrkkyä kentän molemmissa päissä. Mullings sai neljännen virheensä kolmannen jakson alussa Catzin johtaessa 42—32, ja Roope Mäkelä joutui vetämään kevätkauden tähtensä penkille.

Yllättäen PeKa sai Mullingsin poissaollessa ison vaihteen päälle. Kotkalaiset saivat puolustupäässä stoppeja ja juoksivat nopeilla eron yhteen pisteeseen 44—43.

Tasoihin — mutta vain hetkeksi

Mullings palasi päätösneljänneksellä kentälle ja nosti PeKan jo tasoihin 54—54, kun seitsemän ja puoli minuuttia oli pelaamatta.

Mutta Welchillä oli taas vastaus valmiina: hän teki kahdessa peräkkäisessä hyökkäyksessä 2+1 pistettä ja kasvatti eron taas kuuteen: 60—54. Siitä PeKa ei enää kunnolla toipunut.

Kolmoset osuivat aikansa

Welch teki 52 prosentin tarkkuudella peräti 31 pistettä ja repi lisäksi 10 levypalloa. Pelintekijä Valencia McFarland teki Welchille palloja toimittamisen ohessa itse 14 pistettä.

PeKa eli pitkään kolmen pisteen heittojensa varassa. Ennen puoliaikaa tarkkuus oli hyvä (7/16), mutta toisella puolikkaalla kymmenestä yrityksestä osui vain yksi.

Pelkillä kolmosilla koripallo-otteluja harvoin voitetaan, ja Mäkelän onkin keksittävä keinot, joilla kotkalaiset pystyvät korin alla pistämään Welchille paremmin kampoihin. Tänään siinä onnistui hyökkäyksessä vain Akilah Sims, joka muutaman kerran pyörähti karkuun Catzin järkäleeltä. Puolustuskorilla Welchiä ei saanut kuriin kukaan.

Parhaimmillaan PeKa oli silloin, kun se pääsi juoksemaan nopeita hyökkäyksiä.

Sims heitti 13, Mullings 12 ja Daisha Simmons ja Anissa Pounds 10 pistettä.

Keskiviikkona jatketaan

Toinen loppuottelu pelataan keskiviikkona Kotkassa ja kolmas sunnuntaina Lappeenrannassa. Mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa. Tarvittaessa jatketaan vielä ensi viikolla tiistaina ja perjantaina.