Alun perin junnuseuraksi perustettu Eagles on noussut jo miesten divariin — ”Liigapaikka vaatisi paljon työtä”

Kotkan jenkkifutiksen elvyttänyt Eagles ottaa edelleen uusia pelaajia mukaan. Heille perustetaan kakkosjoukkue 4. divisioonaan.

Antti Kaarto

Eaglesin pelaajat tekivät "kotkansiivet" ennen torstain harjoituksia.
Eaglesin pelaajat tekivät "kotkansiivet" ennen torstain harjoituksia.

Kotka Eaglesin miesten joukkue ei lopulta kauan epäröinyt. Viime vuonna amerikkalaisen jalkapallon 2. divisioonan voittaneelle Eaglesille tarjottiin paikkaa porrasta ylempää. Vaikka ykkösdivari on jo puoliammattilaissarja jenkkivahvistuksineen, syntyi päätös lähteä mukaan melko pian kauden jälkeen.

— Kakkosdivisioona oli lopulta aika läpihuutojuttu. Meillä on hyvä paikallinen pelaajarunko, hyviä vahvistuksia ja hyvä noste. Jätkille pitää tarjota uusia haasteita, Patrik Thesleff sanoo.

Kaksi edellistä vuotta Eaglesin puheenjohtajana toiminut Thesleff on jättänyt hallitustyön ja hoitaa vain miesten edustusjoukkueen asioita.

Miesten joukkue syntyi puolivahingossa

Kun Eagles perustettiin tammikuussa 2013, ei koko edustusjoukkuetta edes ajateltu. Tarkoitus oli käynnistää junioritoiminta ja palauttaa siten jenkkifutis pitkästä aikaa Kotkaan.

— Itse pelasin silloin vielä Kouvolassa. Ajatuksena oli, että miesten joukkue kootaan jollain aikavälillä. Yhtäkkiä löytyi paljon uusia harrastajia ja muiden lajien urheilijoita, joita kiinnosti tulla mukaan, Thesleff muistelee.

Eagles lähti 3. divisioonaan kesällä 2014. Seuraavana vuonna Eagles pääsi jo välieriin, ja 2016 se voitti kolmosen. Viime kesänä joukkue hävisi 2. divisioonassa vain yhden ottelun.

Carpelan ja Kuusisto voimaniminä

Yksi käännekohta tapahtui kauden 2015 jälkeen. Thesleff pyydettiin vahvistamaan Riika Lionsia Baltian liigan otteluun. Joukkue eteni finaaliin, johon Riika värväsi Niclas Carpelanin.

— Olimme pelanneet Kouvolassa samaan aikaan (2009), mutta Baltian liigassa tapasimme kunnolla uudelleen. Se oli Eaglesin kannalta hyvä hetki, Thesleff sanoo.

Carpelan tuli seuraavaksi kesäksi Kotkaan. Kokenut peluri toi kentälle huikeaa pelinrakentajaosaamista ja taustoihin valmennustietoutta.

2016 Eaglesiin liittyi myös toinen kokenut pelaaja/valmentaja Teemu Kuusisto.

— Hänen ansionsa pelikirjamme tekemisessä ovat olleet todella suuret, Thesleff kiittää.

Pelipaikka uusille ja junnuille

Carpelan jatkaa Eaglesissa myös ensi kesänä. Nyt hän toimii pelaamisen lisäksi joukkueen päävalmentajana.

Muukin pelaajarunko pysyi hyvin kasassa. Eaglesin leirivahvuus on viitisenkymmentä pelaajaa. Uusi sarjataso kiinnostaa myös uusia pelaajia.

Mistään lätkätason liksoista ei ole kyse. - Patrik Thesleff

— Rakennamme noin 40 pelaajan ykkösdivisioonajoukkueen. Lisäksi meillä tulee olemaan kakkosjoukkue 4. divisioonassa. Haluan, että tuotamme edelleen uusia pelaajia ja tarjoamme junioreille peliaikaa. Otamme yhä aloittelijoita mukaan, eikä heitä ole järkeä heittää koko kesäksi istumaan ykkösdivarin penkille, Thesleff sanoo.

Kaksi amerikkalaista

Eagles aikoo tuoda kesäksi Kotkaan myös kaksi amerikkalaispelaajaa.

— Puhutaan yliopistotasolla pelanneista kavereista. He ovat pelanneet pikkupojista asti, ja tuovat joukkueeseen pelinopeutta ja uusia kulttuurisia tuulahduksia. Heillä on varmasti annettavaa myös valmennuspuolelle, Thesleff sanoo.

Mitään ammattilaispalkkoja ei tarvitse maksaa.

— He tulevat kesänviettoon. Maksamme olemisen ja asumisen ja pienen korvauksen. Mistään lätkätason liksoista ei ole kyse.

Ei vielä kiire liigaan

Eagles on vuosi vuodelta mennyt eteenpäin. Miehet ovat nousseet sarjatasoja tasaisesti, on perustettu naisten joukkue, ja junioritoiminta kehittyy. Tällä hetkellä seuran pelaajamäärä on noin 100.

Onko tavoitteena pelata joskus Vaahteraliigassa?

— Ei se mahdotonta ole, mutta vaatii paljon työtä ja seuralle isomman organisaation. En usko, että se toteutuu muutamaan vuoteen, mutta viiden vuoden päästä voi olla eri tilanne, Thesleff sanoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet