Katso kuvat: HP lähti junioriharjoituksista joulunviettoon — ”Tavoitteet ovat ennallaan. Emme me tällaisella joukkueella voi lähteä vain sarjapaikan turvaamista tavoittelemaan”

Pelinjohtaja Juho Kaikko pitää Oulua ja Kuopiota suosikkeina ensi kauden Ykköspesiksessä.

Jukka Lehtoranta

Uudet miehet Erik Lahti (oikealla) ja Nino Muuruvirta jakoivat ohjeita pikkuisille pesäpalloilijoille HP:n avoimissa junioriharjoituksissa lauantaina.
Uudet miehet Erik Lahti (oikealla) ja Nino Muuruvirta jakoivat ohjeita pikkuisille pesäpalloilijoille HP:n avoimissa junioriharjoituksissa lauantaina.

Haminan Palloilijoiden miesten pesäpallojoukkue valmistautui joulun viettoon lauantaina pieniä pelaajia opastamalla. Juho Kaikon joukkue oli mukana 6—10-vuotiaiden hoopeeläisten avoimissa harjoituksissa Ruissalon liikuntahallissa, ja sekä oppilaat että opettajat tuntuivat viihtyvän.

— Tällaista pesäpalloilun pitää nykypäivänä olla, HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi sanoi.

— Selvästi huomaa, että kun edustuksen miehet vetävät treenejä, sekä lapset että heidän vanhempansa tykkäävät.

Saimme vahvistusta niille paikoille, joissa olimme viime kaudella vähän heikkoja. — Juho Kaikko

Kotiuttajajokerit (ntinen ja nykyinen) Simo Vanhala ja Juha Leskinen opastivat tulevia mailataitureita lyöntiharjoituksessa, uudet miehet Nino Muuruvirta ja Erik Lahti pyörittivät heittoharjoitusrastia ja pelinjohtaja Kaikko opetti seuran nuorimmille merkkipelin salaisuuksia.

Moni muukin Vallikentän sankari oli paikalla.

— Kovin usein et ole nähnyt Juha Toikkaa junioreita opettamassa, Marko Hovi myhäili.

Jukka Lehtoranta

"Lyö aina täysillä", opetti kakkospelinjohtaja, entinen lyöjäjokeri Simo Vanhala. Taustalla lukkarin hommissa paluun edustusjoukkueeseen tekevä Juha Leskinen.
"Lyö aina täysillä", opetti kakkospelinjohtaja, entinen lyöjäjokeri Simo Vanhala. Taustalla lukkarin hommissa paluun edustusjoukkueeseen tekevä Juha Leskinen.

Vahvistuneet Oulu ja Kuopio Ykköspesiksen suosikkeja, sitten tulevat HP ja gäppi

Junioritreenien jälkeen Kaikko veti omalle joukkueelleen vuoden viimeiset yhteiset harjoitukset.

— Omatoimisella ohjelmalla ja fysiikkapuoli edellä mennään vuodenvaihteeseen asti. Jos joku haluaa käydä lisäksi lajitreeniä tekemässä niin siitä vain, mutta tarkoitus on nyt vetää vähän henkeä., Kaikko sanoi.

HP on pelinjohtajan mukaan harjoitellut ”erittäin työteliäästi”. Syytä onkin, sillä HP ei ole tinkinyt viime kauden tavoitteistaan eli Ykköspesiksen terävimpään kärkeen kuulumisesta.

— Emme me tällaisella joukkueella voi lähteä vain sarjapaikan turvaamista tavoittelemaan. Oulu ja Kuopio ovat vahvistuneet selvästi ja ovat varmasti sarjan suurimmat suosikit. Sen jälkeen tulemme me, sitten tulee ehkä pieni gäppi ja sitten muut, Kaikko arvioi.

— Mutta kuten viime kaudella nähtiin, sarjassa voi tapahtua mitä tahansa.

Oulu menetti lukkarilegenda Toni Kohosen Kouvolaan, mutta sai Superpesiksestä pudonneista Alajärven Ankkureista päteväksi korvaajaksi Miika Keski-Petäjän ja 51 juoksua lyöneen Markus Hallasuon ”kaupan päälle”. Lisäksi Lipolla on farmiseurasopimus Sotkamon Jymyn kanssa.

Kuopiolainen Puijon Pesis taas on farmikimpassa Superin mestarijoukkueen Joensuun Mailan kanssa. Uusia miehiä ovat Antti-Jussi Toropainen Kiteeltä, Juuso Väisänen Sotkamosta ja Niko Märsylä Kannuksesta.

Jukka Lehtoranta

Pelinjohtaja Juho Kaikko opetti merkkipeliä.
Pelinjohtaja Juho Kaikko opetti merkkipeliä.

Kolme uutta on lähtökohtaisesti riittävästi

HP:n ringissä uusia pelaajia on kolme — Muuruvirran ja Lahden lisäksi Roni Wahl. Wahl ja Muuruvirta ovat koppareita ja Lahti etukentän pelaaja.

— Saimme vahvistusta niille paikoille, joissa olimme viime kaudella vähän heikkoja, Kaikko sanoi.

Hän ei halua ”ristiinnaulita ketään”, mutta selvää on, että kopparien tonteilta HP antoi viime kaudella tuskastuttavan paljon helppoja juoksuja.

— Koppariosasto on nyt kokonaan uusi, ja on mielenkiintoista nähdä Lahden Erik etukentällä. Viime kaudella Late (Lauri Aitala) vastasi melkein yksi etukentän paloista, Kaikko sanoi.

— Lähtökohtaisesti joukkue on nyt koossa. Mutta jos tulee loukkaantumisia tai jos hyviä pelaajia on vapaana, voi vielä tulla jotain muutoksia. Mutta se on enemmän Makon (Hovi) asioita.

Henri Heikkilä toipuu leikkauksesta

HP pääsee joulua viettämään jotakuinkin terveenä. Vain Henri Heikkilä on nivusoperaation jäljiltä sivussa lajiharjoittelusta. Heikkilä loukkaantui heinäkuun puolivälissä Kotkassa pelatussa kärkiottelussa Tamperetta vastaan. Siihen ja Jani Ahosen paluuseen Kiteelle loppui saman tien HP:n hyvä vire.

— Toivottavasti Heme saisi nyt ehjän kesän. Hän on meille ensi kaudella tosi iso pelaaja, Kaikko sanoi.

Heikkilä keikkui Ykköspesiksen kärkilyöntitilaston kärkikymmenikössä koko alkukauden ajan. Hän ehti viedä etenijää pesältä toiselle 79 kertaa, vaikka pelasi vain 16 ottelua. Heikkilän kärkilyöntiprosentti 72,5 oli merkittävän määrän otteluja pelanneista sarjan kolmanneksi paras.

Jukka Lehtoranta

Joona Mäkelä katsoi sivusta, kun Fiia Vanhala heitti palloa. Vuoroaan odottamassa Iida Ihalainen, Jaajo Nurmela ja Aino Toikka.
Joona Mäkelä katsoi sivusta, kun Fiia Vanhala heitti palloa. Vuoroaan odottamassa Iida Ihalainen, Jaajo Nurmela ja Aino Toikka.

Jukka Lehtoranta

Enni Aallon tyylinäyte pallonheittorastilla.
Enni Aallon tyylinäyte pallonheittorastilla.

Sarja-avaus Sotkamoa vastaan

Ykköspesiksen sarjaohjelmat julkistettiin perjantaina.

HP avaa uuden kauden toukokuun 15. päivänä kotiottelulla Sotkamon Jymyn kakkosjoukkuetta vastaan. Jo seuraavana päivänä samat joukkueet kohtaavat uudelleen Jymyn ”kotiottelussa” Lahdessa.

HP:n tulevan kauden ”paikallisvastustaja” on Laukaan Urheilijat. Sen HP kohtaa kaksinkertaisessa runkosarjassa neljä kertaa.

Viime kaudella HP joutui pelaamaan kaksi ylimääräistä ottelua sarjan parasta joukkuetta Manse PP:tä vastaan.

— Sarjapisteiden keräämisen kannalta tämä on varmasti viimevuotista suopeampi tilanne, pelinjohtaja Kaikko totesi.

Kaikko ei kuulu paikalliskierrosten kannattajiin.

— Olen sitä mieltä, että jos kerran yksi joukkue nousee runkosarjasta suoraan, kaikkien pitäisi pelata sama määrä pelejä samoja jengejä vastaan. Mutta palveleehan tämä nyt meitä paremmin kuin viime kaudella.

Oulun Lippo pelaa lisäottelut viimevuotiseen tapaan Simon Kiriä vastaan. Puijon Pesiksen paikallisvastustaja on Sotkamo.