Uutisen takaa: Hamina pääsee akatemiassa halvalla — Kiista muutaman tuhannen euron lisälaskusta on hölmö

Häviäjinä ovat tavoitteellisesti harjoittelevat nuoret koululaisurheilijat.

Jukka Lehtoranta

Akatemiakiistan keskiöön joutunut Haminan palloiluhalli avattiin joulukuussa 2014. HaPKin juniorit pääsivät ensimmäisten joukossa tutustumaan siihen.

”Futiksen harjoittelu liikuntasalissa on kuin ostaisi lipputangon, muttei liputtaisi liputuspäivinä.”

Tällainen viesti saapui toimitukseen keskiviikkona tekstaripalstalla julkaistavaksi. Sillä kaiketi viitattiin piruilevasti Haminan kaupungin epäonniseen suurlippuhankkeeseen ja Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian (EKA) palloiluharjoitusten päättymiseen Haminan palloiluhallissa. Suurlippuhankkeen kustannukset lähentelevät kohta miljoonaa euroa samalla kun kaupungin nuoret akatemiaurheilijat joutuvat ulos palloiluhallista siksi, ettei Hamina ole valmis maksamaan sen käytöstä 8 000 euron lisälaskua.

Jos Hamina maksaisi kolmanneksen EKA:n toiminnan kuluista, summa olisi 45 000 euron luokkaa.

Kiista on järjetön — etenkin, kun Hamina on mukana EKA:ssa hyvin halvalla. Joku voisi jopa sanoa, että siivestämässä.

Kolmannes urheilijoista — paljon vähemmän rahoista

Akatemian toimintaan osallistuu vuosittain reilut 200 koululaista. Heistä melko tarkkaan kolmannes on haminalaisia. Jos Hamina maksaisi kolmanneksen EKA:n toiminnan kuluista, summa olisi 45 000 euron luokkaa.

Haminan maksuosuus on nykyisin 10 000 euroa eli 126 euroa per haminalainen urheilija. Lisäksi Haminan lukio (eli kaupunki) on maksanut palloiluhallia pyörittävälle osakeyhtiölle akatemiaurheilijoiden harjoitusvuoroista. Se lasku on noin 8 000 euroa vuodessa.

Kotkan kaupunki maksaa akatemialle 957 euroa, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto 500 euroa ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK 350 euroa jokaista akatemiaurheilijaansa kohden. EKA on ehdottanut Haminalle, että sen maksuosuus nostettaisiin XAMKin tasolle 350 euroon per urheilija eli yhteensä 27 650 euroon.

Haminasta ei ole kommentoitu ehdotusta.

Palloiluhalli kiistan keskiössä

Kiistan keskiöön joutunut Haminan Palloiluhalli Oy on jalkapalloseura Haminan Pallo-Kissojen sataprosenttisesti omistama. HaPK kyllästyi vuosikymmenen alussa odottelemaan parannusta jalkapalloilun harjoitusoloihin ja päätti rakentaa oman hallin. Se valmistui joulukuussa 2014 ja maksoi 660 000 euroa.

HaPK sai kaupungilta kertaluonteista tukea 190 000 euroa, valtiolta veikkausvaroista 110 000 euroa ja Palloliitolta 40 000 euroa. Loput, reilut 300 000 euroa, seura maksoi omistaan — suurelta osin lainarahalla.

Yksityisen hallin rakentaminen oli HaPKilta iso haminalainen urheiluteko. Hyvin odotetusti halli ei kuitenkaan ole ollut omistajalleen mikään kultakaivos. Yhtiön liikevaihto on viime vuosina ollut 90 000 euron luokkaa. Ensimmäisinä vuosina halliyhtiö antoi urheiluakatemian jalkapalloilijoiden harjoitella katon alla ilmaiseksi, mutta viime aikoina se on perinyt kaikista akatemiavuoroistakin listahinnan. Silti talous on hyvin tiukalla.

— Lainojen hoito vaatisi isompaa myyntiä. Ilman niitä kuluja toiminta pyörisi nykyisellä käyttöasteellakin hyvin, hallin myyntivastaava Veli-Matti Hartikainen sanoo.

— Meille olisi tärkeää, että kaupunki olisi nykyistä suurempi asiakas.

Nykyisin hallin aktiivisin käyttäjä HaPKin omien joukkueiden lisäksi näyttää varauskirjan nopean selailun perusteella olevan pesäpalloseura HP. Iltaisin käyttöaste on hyvä, mutta päivisin halli on usein tyhjillään. Vain ”hirvittävän kalliit” energiakulut juoksevat.

Hartikainen sanoo ymmärtäneensä, että HaPK voisi olla valmis luopumaan hallistaan.

— Kyllä, mikäli jatkajaksi löytyisi hyvä taustayhteisö, joka pitää hallin Haminassa.

Ikävämpikin vaihtoehto on mahdollinen.

— Jos emme saa lisää päiväkäyttöä, hallin olemassaolokin voi olla uhattuna, Hartikainen myöntää.

Toivottavasti järki voittaa

Urheiluväki toivoo kaupungin ja akatemian näkemyserojen selviävän — ja palloiluhallin saavan siitä välillistä hyötyä. Eräs pesäpallotoimija sanoi uskovansa, että kysymys on vain väärinymmärryksestä.

— Akatemia on koulumaailman juttuja, ja nuorten urheilijoiden tässä pitäisi olla keskiössä. Tuntuisi hullulta, jos palloiluhallin vuorot loppuisivat muutaman tuhannen euron takia.

— Kun on uusia organisaatioita ja uusia ihmisiä päättämässä asioista, voi tulla kommunikaatiokatkoksia. Toivotaan, että järki lopulta voittaa. Nykyisella tavalla tilat eivät yksinkertaisesti riitä.

Luetuimmat