Ison KTP-Basketin puolustus vuotaa – "Teimme vääriä valintoja, keskittymisen puutetta"

BC Nokia juoksutti KTP-Basketin nurin. Braxton Huggins debytoi lupaavasti, mutta Shaquille Thomasin jatko on vaakalaudalla.

Raimo Eerola

KTP:ssä ensiesiintymisensä tehnyt Braxton Huggins nousi kohti koria, edessä Khaliq Spicer.
KTP:ssä ensiesiintymisensä tehnyt Braxton Huggins nousi kohti koria, edessä Khaliq Spicer.

Isolla joukkueella on myös ison joukkueen heikkoudet. Sen sai KTP-Basket huomata perjantaina, kun ketterämpi BC Nokia haki Kotkasta 90–95 (44–45) -vierasvoiton.

Hyökkäyspäässä tuhoa tekevät giganttiset Greg Mangano ja Joe Burton aiheuttavat vastapainona haasteita omalla korilla.

– Meidän pitää ymmärtää, että kun pelataan kahdella isolla, niin siellä joudutaan tekemään tiettyjä juttuja eri tavalla – takamiehet ja laiturit joutuvat uhrautumaan, KTP-Basketin pettynyt päävalmentaja Tomi Kaminen ruoti.

Nokia hyödynsi hidasta KTP-puolustusta ajoillaan ja varsinkin ratkaisuhetkillä hyvin pelatuilla kaukoheitoillaan.

– Teimme vääriä valintoja siinä, kenen heittoja pitää ottaa ja kenen ei. Kävimme ne kyllä läpi, Kaminen harmitteli.

– Keskittymisen puutetta.

Tuomarityöskentely vei KTP:n raiteiltaan

KTP aloitti ottelun hyvin ja johti alussa peräti 21–9. Erikoinen tuomarilinja ajoi kuitenkin Burtonin nopeasti virhevaikeuksiin ja vaihtopenkille.

Ari Mikkolan johtama tuomaritrio sai vihellyksillään KTP:n kuumenemaan.

– Keskityimme tuomarityöskentelyyn liikaa, se vei meidät raiteilta, ennakkoluulottomasti pelannut KTP-takamies Markus Rautasalo myönsi.

Nokia onnistui pitämään fokuksensa oleellisessa ja toteutti valmentaja Greg Gibsonin laatimaa pelisuunnitelmaa täsmällisesti.

– Yritimme väsyttää KTP:n isoja kavereita ja pitää tempon korkealla, nokialaislaituri Matias Ojala kertoi.

– Kun pelaat kovaa, niin hyviä asioita tapahtuu, Gibson myhäili.

Burton ja Mangano petrasivat tapojensa mukaisesti jälkimmäisellä jaksolla, mutta Nokia vastasi pahasti satuttaneilla kolmosilla.

– Puolustuspelaaminen on meille hankalaa tällä hetkellä. Meitä vastaan tehdään 122 pistettä ja kotona 95 pistettä, Kaminen puhisi.

Huggins vielä "vähän villi"

Heti ensimmäisissä harjoituksissaan loukkaantuneen KTP:n Braxton Hugginsin kauan odotettu debyytti nähtiin viimein perjantaina.

– Vähän villihän hän oli, mutta hän tuo myös sellaisia juttuja joita meillä ei ole. Näkihän sen, että hän unohti pelejä, mutta se on ymmärrettävää. Vasta kahdet treenit alla, Kaminen analysoi.

Vaikka Huggins ei ollut vielä sisällä joukkueen pelissä, niin hän heitti silti 20 pistettä ja väläytteli hurjaa pomppuaan komealla takarautaan päätyneellä donkilla.

– Tuntui hyvältä pelata, mutta valitettavasti emme pystyneet ottamaan voittoa. Meidän pitää petrata puolustuspäätä, mutta palaamme takaisin vahvempana, pettynyt Huggins kommentoi.

– Jalka on kunnossa, amerikkalainen kuittasi utelut loukkaantumisesta.

Kauhajoella jalkansa loukannut Joonas Lehtoranta oli ottelusta sivussa – ja on oletettavasti sivussa vielä viikkoja.

– Tunsin heti, että jotain sieltä napsahti, Lehtoranta kertasi keskiviikkoista tilannetta.

– Menen maanantaina magneettikuvaan ja sitten tiedetään enemmän.

Kuinka Shaquille Thomasin käy?

Vaatimattomia esityksiään jatkaneen Shaquille Thomasin koeaika päättyy kuun vaihteeseen. Amerikkalainen on onnistunut kasaamaan vain 9,4 pisteen keskiarvon ja puolustuspään näytötkin ovat heikkoja.

Kaminen ei selvästikään ole tyytyväinen Thomasin otteisiin, mutta vaakakupissa painavat myös talouden realiteetit. Perjantaina katsomossa oli ainoastaan 287 katsojaa, joten ylimääräiset kustannukset ovat kaikkea muuta kuin toivottavia.

– Tilanne on harkinnassa, seuran puheenjohtaja Jyrki Lindström suostui kommentoimaan.

KTP kohtaa ensi keskiviikkona Kouvot Kouvolassa.

Pisteet/levypallot:

KTP–BC Nokia 90–95 (21–17, 23–28, 30–30, 16–20)

KTP: Gregory Mangano 22/8, Braxton Huggins 20/3, Joseph Burton 19/13, Shaquille Thomas 10/3, Joni Herrala 8/3, Markus Rautasalo 6/3, Cedric Latimer 3/1, Topias Kuukkanen 2/4.

BC Nokia: Wesley Washpun 20/6/8 syöttöä, Daeshon Francis 17/6, Khaliq Spicer 16/5, Antero Lehto 14/4, Jeffery Garrett Jr 13/6, Matias Ojala 11/1, Lassi Nikkarinen 2/1, Lauri Toivonen 2/2.

Erotuomarit: Ari Mikkola, Joona Haaja, Karol Kowalski.

Yleisö: 287.

Näin pelattiin

OTTELUN RATKAISU:

Nokian Matias Ojala upotti lopussa kaksi peräkkäistä kolmosta (81-85), mutta KTP nousi vielä pisteen päähän. Ratkaisijaksi nousi lopulta Nokia-kapteeni Antero Lehto, jonka onnistuneesta lay-upista KTP ei enää toipunut.

KENTÄN TÄHTI:

Ojalalla oli edelliset ottelutkin huomioiden alla 14 peräkkäistä epäonnistunutta kolmosyritystä, kunnes ketsuppipullo poksahti toisella neljänneksellä auki. Kohdistuslaukauksen jälkeen Ojala säästeli isot osumansa ottelun tärkeimmille hetkille.

TILASTO EI VALEHTELE:

KTP oli ennen perjantain ottelua tehnyt keskimäärin 51,5 pistettä kolmen sekunnin alueelta ja osunut ylipäätään kakkosensa peräti 65,9-prosenttisesti. Nyt maalatulta alueelta tuli pisteitä vain 34 ja kakkosprosentiksi jäi vaisu 41,7.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset