Saako urheilija käyttää urheilutalon tyhjää koripallosalia? – maajoukkuekoripalloilija Linda Lehtorannan mielipidekirjoitus on herättänyt keskustelua

Kotkan kaupungin linja on tyly: saa käyttää, mutta lasku tulee perästä.

Raimo Eerola

Maajoukkuekoripalloilija Linda Lehtoranta nosti mielipidekirjoituksellaan esiin kysymyksen Kotkan kaupungin liikuntatilojen käytöstä.
Maajoukkuekoripalloilija Linda Lehtoranta nosti mielipidekirjoituksellaan esiin kysymyksen Kotkan kaupungin liikuntatilojen käytöstä.

Kotkalaiset maajoukkuetason koripalloilijat Linda Lehtoranta ja Anissa Pounds kokivat yllätyksen, kun he olivat alkukesästä menossa tavanomaiseen tapaansa harjoittelemaan Karhuvuoren urheilutalolle.

Koronarajoituksia oli juuri höllennetty, ja koripalloammattilaiset odottivat vihdoin pääsevänsä taas harjoittelemaan.

– Olen lähes päivittäinen vakiokasvo sekä kunto- että koripallosalissa, joten tätä oli odotettu kauan. Sain kuitenkin tiedon, että en saisi käyttää koripallosalia, sillä en kuulu edustusjoukkueeseen, Lehtoranta kertoi mielipidekirjoituksessaan Kymen Sanomissa kolme viikkoa sitten.

Kahdeksan Peli-Karhut-kauden lisäksi Lehtoranta on pelannut ammattilaisena Saksassa, Tsekissä ja Belgiassa.

Koronan päättämällä pelikaudella Lehtoranta pelasi PeKassa, jonka mukana hän on nytkin harjoitellut.

– Olen aina sanonut Lindalle, Anissalle ja muille, että meidän kanssa saa aina tulla treenaamaan, PeKan päävalmentaja Roope Mäkelä kertoo.

Pelkillä joukkueharjoituksilla ei kuitenkaan tehdä tähtipelaajia. Himoharjoittelijana tunnettu Lehtoranta on aina treenannut omalla ajallaan useamman kerran päivässä.

– Kotkan kaupungin tekemää linjausta on vaikea ymmärtää myös siitäkin näkökulmasta, että muissa kaupungeissa tällaisia rajoituksia ei ole, Lehtoranta hämmästelee kirjoituksessaan.

Meidän pitää tietää kuka on missä ja milloin. — Antti Mattila

– Väistämättäkin tulee sellainen tunne, että tässäkö on Kotkan arvostus omia urheilijoitaan kohtaan.

"Salivuoroja voi hakea ja lasku tulee perästä"

Kotkan liikuntajohtaja Antti Mattila on eri mieltä.

– Kotkan kaupunki on aina tukenut tavoitteellista urheilun harjoittamista Kotkassa. Yhtenä esimerkkinä on Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian mahdollisuudet harjoitella kaupungin hallinnoimissa tiloissa ja saada rahallista tukea toiminnassa olevien valmentajien kustannuksiin, Mattila sanoo.

Yksittäisten aikuisurheilijoiden osalta kaupungin linja on kuitenkin tyly: salivuoroja voi hakea, mutta lasku tulee perästä.

– Kuulostaa varmasti byrokraattiselta, mutta koko salin luovuttamisella pitää olla perusteet. Meidän pitää tietää kuka on missä ja milloin, Mattila sanoo.

Liikuntatilojen varauksia koskevat ohjeet on päivitetty viimeksi vuoden 2016 alusta.

– Liikuntatiloja käyttävät ja niitä luovutetaan ensisijaisesti liikuntajärjestöjen ja seurojen käyttöön, jotka ovat rekisteröityneet Kotkaan. Liikuntapalveluiden hallinnoimia julkisia liikuntatiloja luovutetaan yritystoimintaan tai sitä vastaavaan toimintaan vain erityisperustein ja erillisellä sopimuksella, Mattila siteeraa ohjetta.

Tässäkö on Kotkan arvostus omia urheilijoitaan kohtaan? — Linda Lehtoranta

Entä jos..?

Käytännössä lisäharjoituksia kaipaavat urheilijat ovat aina hyödyntäneet tyhjiä saleja – myös vuoden 2015 jälkeen. Korona, ja sen myötä lukittu urheilutalon ovi, muutti kuitenkin käytännön.

Maalaisjärjellä on helppo hyväksyä kaupungin parhaiden urheilijoiden tarve ammattinsa harjoittamiselle. Toisaalta jos kunnallisten urheilupaikkojen ilmainen käyttö sallitaan yksittäisille ammattilaisille, pitäisikö sen olla kaikkien kuntalaisten oikeus?

Entä jos saliin pyrkivä urheilija ei enää asu paikkakunnalla? Pitäisikö oikeus silloin laajentaa kuntarajojen ulkopuolellekin?

Maksutonta harjoituskäyttö on kaupunginvaltuuston linjaamalla päätöksellä alle 18-vuotiaille kotkalaisessa seurassa harrastaville urheilijoille.

PeKa tarjoaa uutta sopimusta

Sekä Linda Lehtoranta että Anissa Pounds ovat harjoitelleet kesällä maajoukkueen ja Peli-Karhujen kanssa. Pounds jatkaa ensi kaudella uraansa Belgian liigan Pepinsterissä, mutta Lehtoranta on toistaiseksi vielä ilman sopimusta.

– Totta kai haluaisin, että hän jatkaisi meillä. Se olisi ihannetilanne, Roope Mäkelä sanoo.

– Olemme tarjonneet sopimusta, ja olen kertonut Lindalle, että hän on meidän ykkösvaihtoehtomme takamiehen paikalle.