Matti Nykänen haudataan Jyväskylään

Viimeiset vuotensa mäkihyppääjä asui Joutsenossa, missä hän eli avioliitossa Pia Nykäsen kanssa.

Evelin Kask

Aviopari Pia Talonpoika ja Matti Nykänen astuvat Joutsenon kirkosta ulos saippuakuplien saattelemina 26.7.2014.
Aviopari Pia Talonpoika ja Matti Nykänen astuvat Joutsenon kirkosta ulos saippuakuplien saattelemina 26.7.2014.

Mäkihypyn olympiavoittaja Matti Nykänen haudataan synnyinkaupunkiinsa Jyväskylään. Asian vahvisti Ilta-Sanomille ja Iltalehdelle Nykäsen leski Pia Nykänen.

Nykänen kuoli kotonaan Joutsenossa maanantain vastaisena yönä. Hän oli 55-vuotias.

Valtiolliset vai ei?

Urheiluministeri Sampo Terho ilmoitti tiistaina pyytäneensä virkamiehiä selvittämään mahdollisia valtiollisia hautajaisia Nykäselle. Pia Nykänen kertoi Iltalehdelle, että kukaan ei ole ollut häneen yhteydessä häneen tämän asian tiimoilta.

Hallituksen vuonna 1989 tekemän linjauksen mukaan valtiolliset hautajaiset järjestetään ainoastaan presidenteille ja poikkeustapauksissa muille erittäin merkittäville henkilöille.

Torstai-iltana Terho tviittasi, että omaisten toivomuksesta valtiollisia hautajaisia ei järjestetä, vaan Nykänen haudataan perhepiirissä.

Lumikki Haaja

Matti Nykänen teki hyppyuransa jälkeen ammatikseen laulukeikkoja eri puolilla Suomea.
Matti Nykänen teki hyppyuransa jälkeen ammatikseen laulukeikkoja eri puolilla Suomea.

Terhon erityisavustaja Toni Ahavan mukaan selvitys valtiollisista hautajaisista on edelleen käynnissä. Ahavan mukaan ministeriöstä on oltu yhteydessä Matti Nykäisen omaisiin hänen managerinsa kautta. Ahavan mukaan ministeriössä odotetaan nyt tietoa Nykäsen omaisten vastauksesta.

Mäkimontussa muistetaan

Nykäsen muistoa kunnioitetaan ensi viikonloppuna käytävissä Salpausselän kisoissa. Nykäsen muistohetkeä vietetään lauantaina joukkuemäen ensimmäisen ja toisen kierroksen välissä.

Muistohetken lisäksi suurmäen alastulorinteen lähellä, on perjantaista eteenpäin Matti Nykäsen kuvalla varustettu erillinen muistopaikka, johon voi tuoda vaikkapa kynttilöitä tai kukkia.

— Tarkemmat yksityiskohdat varmistuvat perjantaina, mutta tulemme muistamaan Matti Nykästä hänen upeaa urheilu-uraansa kunnioittavalla tavalla. Olemme käyneet ajatusta läpi Nykäsen lähiomaisten kanssa, ja he ovat hyväksyneet suunnitelmamme, Salpausselän kisojen pääsihteeri Aino-Kaisa Saarinen sanoo tiedotteessa.

Katso Helsingin Sanomien juttu tästä.

Muokattu uutista klo 23.02. Lisätty Sampo Terhon kommentti.