Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia miettii jatkoa vanhempien kouluttamiselle — "Suosio kertoo siitä, että tämä tuli tarpeeseen"

Koulutuksen tarkoituksena on auttaa vanhempia ymmärtämään nuorten urheiluun ja valmennukseen liittyviä asioita.

Raimo Eerola

Olympiakomitean urheilijoiden kaksoisurakoordinaattori Juha Dahlström luennoimassa vanhemmille Kotkassa keskiviikkona.
Olympiakomitean urheilijoiden kaksoisurakoordinaattori Juha Dahlström luennoimassa vanhemmille Kotkassa keskiviikkona.

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian (EKA) vanhemmille järjestämä maksuton koulutus näyttää osuneen maaliin. Koulutukseen ilmoittautui yli 200 vanhempaa. Vime keväänä alkaneeseen koulutukseen sisältyi kuusi luentoa, joista viimeinen pidettiin keskiviikkona.

Koulutuksen suosio pääsi yllättämään järjestäjät. Alun perin luennoille oli varattu 60-paikkainen auditorio. Se piti vaihtaa isompaan.

— Kaikki ilmoittautuneet eivät toki olleet joka kerta paikalla. Mutta kyllä suosio kertoo siitä, että tämä tuli tarpeeseen, EKAn toiminnanjohtaja Jiri Auranen sanoo.

Vanhempien valmennusoppi -koulutukselle ollaankin miettimässä jatkoa. Se miten ja millä laajuudella koulutusta jatketaan, ratkeaa myöhemmin. Sitä ennen järjestäjät analysoivat koulutuksesta annetut palautteet.

Tarkoitus ei ole tallata valmentajien varpaille, vaan antaa vanhemmille tietoa. — Jiri Auranen

— Kesällä tehtiin ensimmäinen palautekysely. Vastausten mukaan vanhemmat saivat uutta tietoa esimerkiksi nuorten voima- ja kestävyysharjoittelusta. Syksyllä luentojen aiheena on ollut muuassa ravinto ja lepo. Arvelen, että nämä näkyvät seuraavassa palautteessa.

Aurasen mukaan nyt päättynyt koulutus on herättänyt kiinnostusta myös muilla paikkakunnilla.

"Tarkoitus ei ole tallata valmentajien varpaille"

Koulutuksen tarkoituksena on auttaa vanhempia huomioimaan nuorten liikuntaan ja urheiluun liittyviä asioita. Tarkoitus ei ole tehdä vanhemmista valmentajia, vaan auttaa vanhempia ymmärtämään, kuinka esimerkiksi seuroissa toimitaan. Tiedon jakaminen voi myös ehkäistä ”tulipaloja” eli seurojen ja vanhempien välisiä konflikteja.

— Tarkoitus ei ole tallata valmentajien varpaille, vaan antaa vanhemmille tietoa.

Ja tietoa vanhemmat tarvitsevat, sillä heillä on iso merkitys liikkuvan nuoren elämään.

— Seuroilta ja valmentajilta usein kysytään sitä, että mikä vaikuttaa eniten nuoren urheilijan polkuun. Vastausten kärkipäässä on aina vanhemmat, Auranen muistuttaa.

Lisäksi koulutuksella halutaan puuttua kouluttajien ja vanhempien yhteiseen ongelmaan: lasten vähäiseen liikkumiseen.

— Oma ”pilvenhattaraunelma” tähän koulutukseen liittyen on, että vuosien päästä Kymenlaaksossa on valveutuneita vanhempia, jotka auttavat nuoria liikkumaan ja urheiluakatemian näkökulmasta myös menestymään.