Vastustajiaan selvästi lyhyempi KTP-06 aloitti Baltian liigan pelkillä voitoilla — ”Helmikuussa nähdään koko todellisuus”

BBBL:ssä on kaiken kokoisia seuroja. Moskovan TsSKA valitsee 12 pelaajan BBBL-liigaryhmänsä 130 pelaajan joukosta. KTP:n piti pyytää pari lisäpelaajaa ToPosta, jotta pystyi edes lähtemään sarjaan.

Antti Kaarto

KTP-06:n BBBL-ryhmä harjoitteli sunnuntaina Aittakorven koulun salissa. Takana (vasemmalta) Veikko Törönen, Perttu Grönvall ja Matias Ratava, etualalla Aleksi Räsänen.
KTP-06:n BBBL-ryhmä harjoitteli sunnuntaina Aittakorven koulun salissa. Takana (vasemmalta) Veikko Törönen, Perttu Grönvall ja Matias Ratava, etualalla Aleksi Räsänen.

KTP:n vuonna 2006 syntyneiden poikien joukkue täräytti syys—lokakuun vaihteessa Virossa. Täksi kaudeksi Baltic Boys’ Basketball Leagueen ilmoittautunut joukkue voitti ikäluokkansa avausturnauksessa kaikki viisi otteluaan.

Vastustajat tulivat Virosta, Venäjältä ja Latviasta. Kovin päänahka oli 37—35-voitto moskovalaisesta Timirjazevskajasta, joka oli viime keväänä Moskovan kakkonen ikäluokassaan. Taakse jäi muun muassa suurseura TsSKA.

Suomen sarjoihin verrattuna meno oli erilaista, kertoi KTP:n pelaaja Veikko Törönen.

— Aika paljon kovempaa sai pelata, tosi fyysistä. Levypalloissa joutui sulkemaan kovaa, työntämään vastustajia että saisi levyjä. Muilla oli huomattavasti isompia pelaajia, Törönen kertoi.

— Tiukkoja pelejä oli, mutta en ollut (voitoista) yllättynyt. Tiesin, että meillä on hyvä joukkue. Vahvuutemme on heitto- ja syöttöpeli, toinen KTP:n pelaaja Matias Ratava sanoi.

"Oikea sarja meille"

BBBL:n toinen turnaus pelataan tulevana viikonloppuna Latvian Riiassa. KTP:n päävalmentaja Niko Löyttynen oli alkuun tietenkin tyytyväinen.

—Mutta yksikään peli ei ollut helppo. Sarja on enemmän kuin oikean tasoinen meille.

BBBL:ään lähtemisen taustalla oli halu nähdä, missä Kotkan juniorityössä mennään lähinaapureihin verrattuna.

Valtaosa venäläisjoukkueista pelaa vanhan liiton koripalloa. - Niko Löyttynen

— Mielestäni tämä kertoo siitä, että Kotkassa on tehty oikeansuuntaista juniorityötä. Helmikuussa molempien lohkojen parhaat siirtyvät ylempään jatkosarjaan, sitten nähdään koko todellisuus.

— Siellä kohdataan muun muassa Moskovan TsSKA ja Dynamo. Kovempia vastustajia ei tässä ikäluokassa juuri tule. Niitä pitäisi hakea Serbiasta tai Espanjasta, Löyttynen sanoo.

Tappiottoman avausturnauksen myötä KTP:n selviäminen yläloppusarjaan on erittäin todennäköistä.

Venäläiset selvästi pidempiä

Suurimmat erot lähimaiden joukkueisiin ovat Löyttysen mukaan pelaajien fyysisissä ominaisuuksissa. Etenkin pituudessa.

— Olemme lyhyt joukkue. Ylöspäin sai katsella pelissä kuin pelissä. Valtaosa venäläisjoukkueista pelaa vanhan liiton koripalloa, jossa halutaan käyttää pituusylivoimaa. Suomessa ja Latviassa suositaan modernia eurooppalaista koripalloa, jossa haetaan ratkaisuja kauempaakin kuin ihan korin läheisyydestä, Löyttynen kertoo kokemuksiaan.

Venäjällä pitkät ja vahvat pojat ovat suosiossa jo siinä vaiheessa, kun heitä seuroihin haalitaan. Ja miljoonakaupungeissa riittää materiaalia: Löyttynen kertoo kuulleensa Viron-turnauksessa, että Moskovan TsSKA:n BBBL-joukkueeseen valitaan 12 parasta pelaajaa koko ikäluokan yhteensä 130 pojasta.

KTP:n tilanne on täysin päinvastainen. 06-poikien 19 pelaajan joukkueesta yhdeksän on mukana BBBL-touhussa.

Pojat ovat valikoituneet sen mukaan, mitä heidän perheensä ovat päättäneet. Moni jättää osallistumatta esimerkiksi raskaan matkustamisen ja pitkien päivien vuoksi.

KTP ei olisi pystynyt lähtemään koko sarjaan, ellei se olisi saanut ToPosta kahta täydennyspelaajaa.

Ei sysimustia hetkiä

KTP on saanut materiaalistaan kaiken irti. Löyttynen kehuu joukkuetta tasaisuudesta.

— Pojat treenaavat hyvin ja ovat hirveän taitavia. Ei ole ollut ailahteluja, ei sysimustia eriä.

Tasaisuutta tarvitaan, sillä 12-vuotiaiden BBBL:ssä on voimassa peliaikaa rajoittava sääntö. Pelaaja saa pelata ottelussa korkeintaan kolme neljännestä.

— Pelaajistoa on pakko käyttää laajasti. Olemme pystyneet haastamaan muut tasaisella peluuttamisella, Löyttynen sanoo.

KTP:n BBBL-sarjan (U12) tilastoja ja tuloksia voit katsella tästä linkistä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet