Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian valtiontuki jälleen uhattuna, uudet kriteerit jopa mahdottomat täyttää — ”Pienet paikkakunnat sivuutetaan”

Urheiluakatemioille on luvassa lisärahoitusta valtiolta, mutta uudet kriteerit ovat esimerkiksi Etelä-Kymenlaaksossa vaikeat täyttää. Toiminnanjohtaja Jiri Aurasta ärsyttää kriteerien epäselvyys.

Antti Kaarto

Langinkosken (siniset) ja Rauhalan 6.-luokkalaisten joukkueet kohtasivat Kotkan koulujen jalkapalloturnauksessa viime tiistaina. Kummankin joukkueen pelaajista suurin osa oli urheiluluokkalaisia.
Langinkosken (siniset) ja Rauhalan 6.-luokkalaisten joukkueet kohtasivat Kotkan koulujen jalkapalloturnauksessa viime tiistaina. Kummankin joukkueen pelaajista suurin osa oli urheiluluokkalaisia.

Suomen urheiluakatemioille on asetettu uudet kriteerit vuoden 2021 alusta alkaen. Jos niistä pidetään tiukasti kiinni, on monilla pienempien paikkakuntien akatemioilla kuten Etelä-Kymenlaakson Urheiluakatemialla (EKA) suuria vaikeuksia täyttää kriteerit ja varmistaa valtionavustus jatkossakin.

EKA kuuluu kasvattajaurheiluakatemioiden ryhmään. Ne ovat paikallisia tai alueellisia keskuksia, jotka keskittyvät urheilijan polun alkupuolelle, yläkoululaisiin ja toiseen asteen opiskelijoihin. EKAan hyväksytyt pääsevät osallistumaan akatemian järjestämiin aamuharjoituksiin 3—4 kertaa viikossa.

Uusissa kriteereissä kasvattaja-akatemioihin pitäisi kuulua viisi yläkoulua. EKAssa on tällä hetkellä kolme.

— Viisi ei tule toteutumaan. Sitä paitsi kuntatalouden vaikeuksien vuoksi koulujen määrä vähenee joka puolella Suomea, EKAn toiminnanjohtaja Jiri Auranen sanoo.

— Pienet paikkakunnat sivuutetaan. Kriteereistä päättämässä ovat olleet valtakunnallisten akatemioiden edustajat. Kommentit on otettu vastaan, mutta niillä ei ole ollut vaikutusta.

Kysymyksiin ei vastauksia

Uusissa kriteereissä EKA:n valmennustoiminnassa pitää olla vähintään viidessä lajissa päätoiminen valmentaja. Sen kanssa tekee Aurasen mukaan tiukkaa vähän siitä riippuen, kuka luetaan päätoimiseksi valmentajaksi.

Aurasta ärsyttää juuri se, ettei kriteereitä ole avattu kunnolla.

— Fysioterapeutin on ”oltava mukana toiminnassa”. Mitä se tarkoittaa? Pitää olla kumppanuussopimus lääkärikeskuksen tai lääkärin kanssa. Mikä on sopimuksen sisältö? Näitä olen kysellyt, mutta en ole saanut vastauksia.

Toisaalta hänelle on sanottu, ettei ihan kaikkia kriteereitä tarvitse täyttää. Myös se kuumentaa tunteita.

— Mitkä kriteerit pitää täyttää ja mitä ei tarvitse? Jos jätämme sopivat täyttämättä, saamme ylennyksen alueelliseksi urheiluakatemiaksi, Auranen tuhahtaa.

20 000 euroa olisi iso lovi

Urheiluakatemioiden valtionrahoitus on ollut poukkoilevaa. Muutama vuosi sitten pienimmiltä akatemioilta oltiin viemässä tuet kokonaan. Sitten tuli täyskäännös, ja EKAn tuki on vuodesta 2018 asti ollut 20 000 euroa vuodessa, kun se aiemmin oli 5 000 euroa.

Nykyhallitus on lisäämässä panostusta urheiluakatemioihin, mutta onko lisärahalla uusien kriteerien myötä jatkossa vähemmän jakajia?

— Minulla on sellainen tuntuma, että jos kriteereistä pidetään tiukasti kiinni, ei niitä ehkä täytä yksikään kasvattaja-akatemia. Sama pätee moniin alueellisiin akatemioihin. Toisaalta valtakunnalliset akatemiat täyttävät uudet kriteerit jo nyt, Auranen päivittelee.

— EKAn toiminta ei loppuisi ilman valtiontukea, mutta 20 000 euroa olisi merkittävä pudotus. Vaikea kehittää toimintaa, jos raha vähenee.

Urheiluakatemiat hankkivat myös paikallista rahoitusta. Osa on rekisteröityjä yhdistyksiä, osa säätiöitä, osa EKAn tavoin kuntien alaisuudessa toimivia.

— Jos toiminta halutaan keskittää suuriin kaupunkeihin, pitää muualta tuleville nuorille taata ilmainen asuminen ja ruokailu. Silloin saadaan yhteen parhaat eikä ne, joiden vanhemmilla on varaa maksaa.

Urheiluluokkien haku alkamassa

Haku urheiluakatemian ensimmäisille portaille eli yläkoulujen urheiluluokille alkaa tällä ja ensi viikolla kiinnostuneille vanhemmille suunnatuilla infotilaisuuksilla. Urheiluluokalle pääsevät Kotkassa 6.-luokkalaiset (Langinkosken ja Rauhalan koulut), Haminassa 7.-luokkalaiset (Pappilansalmen koulu).

Kaksipäiväiset valintatestit pidetään tammikuussa. Hakijoilta testataan muun muassa fyysisiä ominaisuuksia sekä motorisia ja rytmisiä taitoja. Mukaan kuuluu palloilulaji-, uinti- ja luistelutestejä.

Urheiluluokalle voi hakea kuka tahansa, seurassa ei tarvitse urheilulla.

— Jokaiselle luokalle valitaan parikymmentä oppilasta. Vuosittain hakijoista noin kaksi kolmasosaa pääsee urheiluluokalle, Auranen kertoo.

Aurasen mukaan urheiluluokan myötä saa yläkouluaikana (6.—9. luokat) 228 ylimääräistä aamuharjoitusta akatemian kautta.

— Se on aikamoinen etumatka. Yleis- ja kuntovalmennus on koko ajan mukana, joten monipuolisuutta tulee. Harjoitusmäärien takia ei ainakaan tarvitse lähteä muualle, Auranen sanoo.