Etelä-Kymenlaakson salibandy maksaa yhä laskua juniorityön unohtamisesta, mutta valoa näkyy jo

Crackers perusti naisten edustusjoukkueen, jonka ei tällä kertaa ole tarkoitus jäädä kokeiluksi. SBS Haminan miehillä on sarjauudistuksen vuoksi etsikkoaika tehdä toinen peräkkäinen nousu.

Linda Varoma

Crackersin Camilla Mussalo (oikealla) ja Säbäköiden Heidi Karhu 2. divisioonan ottelussa viime lauantaina. Crackers voitti 6–5.
Crackersin Camilla Mussalo (oikealla) ja Säbäköiden Heidi Karhu 2. divisioonan ottelussa viime lauantaina. Crackers voitti 6–5.

Salibandyn lamakausi Etelä-Kymenlaaksossa on muutaman vaikean vuoden jälkeen hieman helpottamassa. Junioripula vaivaa etenkin poikapuolella, mutta Crackersin naisilla on jälleen edustusjoukkue ja SBS Haminan miehillä on sarjauudistuksen vuoksi hyvät mahdollisuudet nousta 2. divisioonaan.

Crackersin liigajoukkueen hajottua kotkalainen naissalibandy oli tyhjiössä. Syksyllä 2017 entiset Crackers-pelaajat perustivat joukkueen 2. divisioonaan, mutta yritys jäi yhden kauden mittaiseksi.

Tänä syksynä Crackers tulee taas.

— Sitä ei isosti suunniteltu. Vanhemmat naispelaajat sanoivat, että miksi ei? Meillä on C- ja B-junioreita, joille pystymme tarjoamaan lisäpelejä. Vaikka se on vain kakkosdivaria, on vastassa aikuisia. Monessa jengissä on 2—3 entistä liigapelaajaa, Crackersin valmentaja Toni Huopainen sanoo.

Tekijöitä oli liian vähän eikä seurojen välillä ollut yhteistyötä. — Niko Lautala

12-vuotias teki maalin, keski-ikä 16,3

Crackersin joukkueen keski-ikä on 16,3 vuotta. Nuorimmat pelaajat täyttävät tänä vuonna 13. Kauden ensimmäisessä sarjaottelussa Viivi Talsi, 12, teki maalin.

— Tämä on pitkä projekti. Virheitä tulee kentällä, mutta saa tullakin. Minähän tappaisin innon heti, jos huutaisin jokaisesta virheestä. Opetellaan ja kasvetaan yhdessä, Huopainen sanoo.

Aikuispelaajia on mukana puolisen tusinaa, liigaveteraaneista esimerkiksi Jasmina Kokkonen ja Ada Väisänen.

Tyttö- ja naispelaajia Crackersillä on Huopaisen mukaan noin 35, naisten edustusjoukkueen ringissä heistä on 16. Pelaajia on nuoremmista C-junioreista, C-junioreista ja nuoremmista B-junioreista.

— Kukaan ei odota meiltä yhtään mitään. Annetaan aikaa ja lyödään kapuloita muiden rattaisiin. Jos saamme 2—3 vuoden aikana 6—9 uutta junioria naisten rinkiin, voimme alkaa asettaa tavoitteita. Nyt mennään vielä aika kapealla ryhmällä.

— Emme varmaan hirveän monta peliä voita, mutta se ei kiinnosta minua paskaakaan. Tärkeintä on, että yksilöt kehittyvät ja pakka pysyy kasassa, Huopainen sanoo.

Avausvoitto kuitenkin napsahti jo toisesta sarjapelistä, kun hollolalainen Säbäkät kaatui 6—5.

Ella Karttunen

SBS Haminan Niko Lautala pelikentällä Suomen cupin 2. kierroksen turnauksessa syyskuussa. Hamina eteni jatkoon, mutta putosi 3. kierroksella.
SBS Haminan Niko Lautala pelikentällä Suomen cupin 2. kierroksen turnauksessa syyskuussa. Hamina eteni jatkoon, mutta putosi 3. kierroksella.

SBS Haminalla kokemusta ja marinointia

Miesten korkeimman sarjatason joukkue on 3. divisioonaan täksi kaudeksi noussut SBS Hamina.

Avausviikonloppu toi 12—0-rökälevoiton ”vitosdivaritason” Orimattilan Jymystä. Ottelu 2. divisioonasta pudonneen Korian Klubin kanssa päättyi vähämaalisesti 1—1.

— Hyvä startti kauteen. Klubi on kärkiporukoita, jolla on kokeneita pelaajia 1. divisioonasta ja liigastakin. Pystyimme haastamaan heidät, pelaaja-valmentaja Niko Lautala sanoo.

Haminalla on lähes kaksi kentällistä 2. divisioonaa Kotkan Reippaassa pelanneita miehiä. Muutamana haminalaispelaaja lähti opiskelujen perässä pois, mutta C-juniori-iässä Kotkan Reippaasta Loviisan Toriin lähteneitä pelaajia tuli täksi kaudeksi Haminaan.

— 18-vuotias Jesse Räisänen on ollut tosi kova. Joukkue on hyvä sekoitus, jossa nuoret marinoituvat kokeneempien vierellä, Hautala kuvaa.

Suomisarja muokkaa alasarjajoja uusiksi

Salibandyliitto luo ensi kaudeksi uuden sarjatason. Suomisarja tulee 1. ja 2. divisioonan väliin.

Uudella sarjatasolla pelaa 30 joukkuetta, joten vaikutukset alapuolella ovat mittavat. SBS Haminan kolmosdivarin 10 joukkueen lohkosta kolme joukkuetta nousee suoraan kakkoseen ja kaksi muuta pääsee karsimaan.

— Tämä on kolmosen joukkueille erinomainen tilaisuus nousta. Normaalisti yksi nousee ja kaksi karsii, Lautala kertoo.

— Pyrkimys on sijoittua kolmen parhaan joukkoon, mutta tavoite on haastava.

Hänen mukaansa Suomisarjan tarkoituksena on pienentää sarjatasojen eroja. 2. divisioonasta nouseminen 1. divisioonaan on tehty hankalaksi, ja moni hyvä joukkue on jumiutunut kakkoseen.

— Nyt saadaan eri alueiden parhaat 2. divarin joukkueet yhteen.

Kolmen seuran yhteistyötä

Junioritilanteen kipupisteet ovat eri päissä. B- ja C-poikia on alueella hyvin vähän jos ollenkaan. Tyttöjen puolella vähissä ovat pienimmät pelaajat.

Reilut 10 vuotta sitten miesten ja naisten edustusjoukkueita oli vaikka millä mitalla, mutta junioritoiminta jäi huonolle hoidolle.

— Tekijöitä oli liian vähän eikä seurojen välillä ollut yhteistyötä. Kukin raapi omalla tahollaan. Kun vanhempi väki alkoi lopetella pelejä, ei ollut jatkajia toisin kuin joissain isommissa seuroissa. Esimerkiksi Kouvolan Susista tulee 16—17-vuotiaita tosi valmiita pelaajia, Lautala kertoo.

— Nyt olemme seurojen kesken pyrkineet pelaajien kaksoisedustuksiin, jotta saadaan joukkueita muodostumaan. KoRella on 05- ja 06-syntyneiden joukkueet, ja sitä nuoremmissa ikäluokissa on jo enemmän pelaajia eri seuroissa. Teemme paljon yhteistyötä KoRen ja Pyhtään Yrityksen kanssa, Lautala kertoo.

Linda Varoma

Inka Valjus palasi täksi kaudeksi Crackersiin Porvoon Salibandyseurasta. Valjusta yritti häiritä Säbäköiden Paula Mielonen.
Inka Valjus palasi täksi kaudeksi Crackersiin Porvoon Salibandyseurasta. Valjusta yritti häiritä Säbäköiden Paula Mielonen.

Salitilanne synkkä Kotkassa

Crackersilla ei tällä hetkellä ole tyttöjen kerhotoimintaa. Huopaisen mukaan yksi pääsyistä on Kotkan salitilanne. Vuoroja alakoululaisille sopiviin aikoihin on Huopaisen mukaan vaikea saada.

— Meillä on käytössä vain yksityiset Kotkan tennishalli ja Pyroll. Kotkaan tarvittaisiin lisää kaukaloita ja salibandyyn kuuluva matto. Karhuvuoren urheilutalo ja Karhulan liikuntahalli ovat nykyään salibandylta kokonaan poissuljettuja, Huopainen sanoo.