HP etsii enää yhtä pelaajaa, kaksi tulee Hyvinkäältä — Roni Wahl halusi johtavan pelaajan rooliin ja Erik Lahti voittavaan joukkueeseen

Haminan Palloilijat sai koulu- ja pelikavereista täydennystä taka- ja etukentälle. Ulkopeli on nyt kuosissa, vielä yhdet nopeat jalat tarvitaan.

Antti Kaarto

Roni Wahl nappasi räpyläänsä hänen tyttöystävänsä Julia Kallioniemen heittämän pallon.
Roni Wahl nappasi räpyläänsä hänen tyttöystävänsä Julia Kallioniemen heittämän pallon.

Haminan Palloilijoiden ykköspesisjoukkue on yhtä pelaajaa vaille valmis. Lauantaina HP julkaisi Hyvinkäältä saapuvien Roni Wahlin ja Erik Lahden pelaajasopimukset.

Wahl, 26, tulee ulkopelissä takakentälle Nino Muuruvirran kopparipariksi. Sisäpelissä hänelle on luvassa suuri ruutu vaihtolyöjänä.

Wahl on pelannut 166 Superpesiksen runkosarja- ja pudotuspeliottelua vuosina 2012—2019. Edelliset neljä kautta hän on edustanut Hyvinkään Tahkoa. Päättyneellä kaudella hän löi runkosarjan 29 ottelussa 16 juoksua, kärkilyöntiprosentti oli 59,9.

21-vuotias Lahti on etukenttäpelaaja, joka on kahtena edellisenä kautena edustanut Ykköspesiksessä Pöytyää ja Jokioista. Hänellä on vuosilta 2016—17 yhteensä 20 superpesisottelua Tahkosta.

Yksi vikkelä etsinnässä

HP:n toiminnanjohtajan Marko Hovin mukaan HP hakee puuttuvaa pelaajaa lähtökohtaisesti Haminan ulkopuolelta. Viime kauden pelaajista Joona Mäkelä, Ville Lantiainen ja Lassi Vuorela eivät jatka joukkueessa.

— Etsimme juoksuvoimaista pelaajaa. Ulkopelillisesti joukkue on jo nyt hyvä, joten ei ole niin suurta väliä, mikä puuttuvan pelaajan ulkopelirooli on. Iälläkään ei ole väliä, mutta nopeutta pitää olla, Hovi sanoo.

HP:llä on ensi kaudeksi 13 sopimusta.

— Lähdemme liikkeelle 14 pelaajalla. Jos näyttää siltä, että tarvitsemme lisää, meillä on mahdollisuus reagoida.

Valmennuspuolella neuvottelut jatkuvat Simo Vanhalan kanssa kakkospelinjohtajan paikasta. Arttu Rossi ei jatka fysiikkavalmentajana. Hovin mukaan valmennustiimi rakentuu lokakuun 15. päivään mennessä.

Valmistautuminen tulevaan kauteen alkaa 2. marraskuuta.

Kakkostilanteen erikoismies

Roni Wahl vaihtaa Superista sarjaporrasta alemmaksi isomman roolin perässä. Tahko ei tarjonnut hänelle jatkosopimusta.

— Hamina oli minuun aktiivisesti yhteydessä. Täällä on mahdollisuus kehittyä pelillisesti ja päästä johtavan pelaajan rooliin. Superissa sellaisessa roolissa ei päässyt pelaamaan, eikä tarvinnutkaan, Wahl sanoo.

Hyvinkäällä Wahl pelasi aluksi numeroilla 3—4. Sittemmin hänestä tehtiin jokeri, ja päättyneellä kaudella rooli oli puhdas kakkostilanteen vaihtaja.

— Silloin kun pääsin kotiuttamaan, etenemässä oli yleensä (lyöjäjokeri) Juha Korhonen. Helpolla ei päässyt niissä tilanteissa, Wahl naurahtaa.

— Vaikka kakkostilanne on hänelle paras, hän pystyy kyllä kotiuttamaankin ja on monipuolinen pelaaja. Olen seurannut häntä tarkasti, sisäpeliin on todella hyvät eväät, Hovi pistää väliin ja ennustelee hihaan numeroita 3—4.

Perheen ainoa Haminassa voittanut?

Ulkokentällä Wahl on pelannut eniten kakkosvahtina, mutta kopparin tontti on tuttu Pöytyän-pesteiltä vuosilta 2015 ja 2017.

— Ykköspesistasolla pärjään kopparina ihan hyvin, hän sanoo.

Wahlin mukaan hänen talven painopisteensä fyysisellä puolella on nopeudessa.

— En ole koskaan ollut puhtaassa ajokoiran roolissa ykkösetenijänä, mutta aion kehittää nopeuttani. Että jos kolmoselle päätyy, niin ehtii kotiin.

Wahl tulee pesäpalloperheestä. Isä Rami Wahl (entinen Vartama) pelasi Superia Loimaalla sekä Ykköspesistä Jokioisissa ja Köyliössä. Pikkuveli Patrik Vartama, 21, kuuluu Tahkon pelaajaeliittiin.

— Kahden vuoden sisään hän on Suomen viiden parhaan pelaajan joukossa, isoveli ennustaa.

— Isä sanoi, ettei ole koskaan voittanut Vallikentällä ja veli muisteli samaa. Minä olin kerran voittamassa B-poikien välieräottelua. Moni paikka sanoo olevansa pesäpallopitäjä, mutta Haminassa se näkyy ihan oikeasti, yleisöä käy todella paljon, Wahl kehuu.

Hyviä ystäviä keskenään

Wahl ja HP:n toinen tulokas Erik Lahti ovat sattumoisin ystäviä. Kumpikin opiskelee Laurea-ammattikorkeakoulussa Hyvinkäällä, ja kaksikko on pelannut samaan aikaan Hyvinkäällä ja Pöytyällä.

— Sanoin Ronille koulussa, että meikäläinen menee Haminaan. Roni sanoi, että hänkin saattaa tulla, aiemminkin HP:n kiikareissa ollut Lahti kertoo.

Hän antaa haastattelun puhelimitse, sillä hän pelasi vielä perjantaina. Hyvinkää hävisi poikien Superpesiksen ratkaisevan finaaliottelun Kiteen Pallolle 0—2.

— Tyhjä olo. Lähelle päästiin tavoitetta, Lahti huokaisee viimeisen juniorivuotensa päätöksestä.

Etukentälle Aitalan kaveriksi

Marko Hovin mukaan Lahti hankittiin Haminaan erityisesti hänen räpylätaitojensa vuoksi. Hän muodostaa etukentän kaksikon Lauri Aitalan kanssa.

Sisällä Lahti on pelannut lähinnä vaihtajan roolissa.

— Koin, että Hamina on urakehitykseni kannalta minulle paras paikka. Nyt pääsen miesten sarjoissa ensimmäistä kertaa voittavaan joukkueeseen, ja se kiinnostaa, Lahti sanoo.

Viime kaudella hän löi Pöytyälle viisi juoksua ja toi 11. Kärkilyöntiprosentti oli 42,11.

HP:n sopimuspelaajat:

Lauri Aitala, Matias Hangasmaa, Henri Heikkilä, Jere Heikkilä, Elias Lahti, Erik Lahti, Juha Leskinen, Nino Muuruvirta, Otso Mäkelä, Verneri Taurama, Juha Toikka, Tuisku Tuovinen, Roni Wahl