Tomas Wecksten ei pohdi Qatarin ihmisoikeuksia vaan omaa tulostasoaan — ”MM-kisat ovat niin myöhään syksyllä, ettei niitä voi kutsua kesäkauden päätavoitteeksi”

SUL:n puheenjohtaja Sami Itani korostaa, ettei urheilijoita voi syyttää siitä, että MM-kisat on myönnetty Qatarin kaltaiseen ristiriitaiseen paikkaan.

AOP/Vesa Pöppönen

Tomas Weckstenillä on kaksi seiväshypyn Suomen mestaruutta. Vuonna 2018 hän joutui tyytymään SM-hopeaan.
Tomas Weckstenillä on kaksi seiväshypyn Suomen mestaruutta. Vuonna 2018 hän joutui tyytymään SM-hopeaan.

Riku Riski kieltäytyi Suomen maajoukkueen Qatarin-leiristä eettisiin syihin vedoten ja nousi hetkeksi Euroopan puhutuimmaksi jalkapalloilijaksi. Vuonna 2022 pelattavat seuraavat MM-kisat ovat pysyneet puheenaiheena maan ihmisoikeustilanteen ja kisapaikkoja rakentavien aasialaisten siirtotyöläisten surkeiden olojen takia.

Rahalla kisoja rohmuavasta Qatarista on tullut merkittävä arvokisojen pitopaikka. Tänä vuonna maan pääkaupunki Doha isännöi syys–lokakuun vaihteessa yleisurheilun MM-kisoja. Toistaiseksi yksikään suomalaisurheilija ei ole julkisesti ilmoittanut harkitsevansa kisojen jättämistä väliin.

— En ole kuullut yleisurheilumaajoukkueesta mitään boikotointipuheita tai muita vastaavia, mutta jos joku yksilö haluaa omaa julkista profiiliaan hyödyntää ja nojata omiin eettisiin valintoihinsa, me urheiluliitossa totta kai kunnioitamme sitä, mutta lähtökohtaisesti emme näe sitä urheilijoiden ongelmana, kertoo SUL:n tuore puheenjohtaja Sami Itani.

Ainakaan Karhulan Urheilijoiden seiväshyppääjä Tomas Wecksten ei uhraa ajatuksiaan urheilun ulkopuolelle.

— Asia ei liikuta minua. Olen urheilija enkä poliitikko.

”Urheilijat tekevät työtään”

Entinen kymmenottelija Itani, 31, korostaa, ettei urheilijoita voi syyttää siitä, että kisat on myönnetty Qatarin kaltaiseen ristiriitaiseen paikkaan. Sen sijaan päätöksentekijöiden pitäisi ottaa asiasta vastuu.

— Kisat myönnetään paikkoihin X ja Y, urheilijat tekevät työtään ja kilpailevat siellä, missä kilpailut järjestetään.

Itani kuvailee jalkapallon ja yleisurheilun MM-kisojen liittyvän isossa kuvassa toisiinsa, koska järjestävä valtio on sama. Pienessä kuvassa ne ovat hieman erilaisia, koska esimerkiksi yleisurheilustadion on Dohassa jo valmiina.

— Siellä on järjestetty Timanttiliigan kilpailuja vuosien aikana paljonkin, mutta se ei poista päätöksentekijöiden vastuuta siitä, että kisat on sinne myönnetty. Haluan tässä korostaa, että kun vuonna 2014 kansainvälinen yleisurheiluliitto myönsi kisat Qatarille, niin Euroopan liitot olivat ensimmäisellä kierroksella kollektiivisesti Espanjan haun puolella.

AOP/Imago Stock

Yleisurheilun MM-kisanäyttämö on varustettu jättimäisellä ilmastoinnilla. Syyskuun lopussa lämpötila vaihtelee Dohassa 25 ja 37 asteen välillä, mutta kisajärjestäjien mukaan stadionilla on ilmastoinnin ansiosta aina leppeä 24–26 asteen lämpötila.

Ihmisoikeudet lisätty valintakriteereihin

Suomalaisjäsenenä kansainvälisen liiton (IAAF) hallituksessa istuu Antti Pihlakoski, mutta hän ei ollut vielä jäsen valintaa tehtäessä.

— Muistaakseni Qatar lupasi rakentaa kymmenen yleisurheilukenttää lajin kehitysmaihin ja lajiin 20—30 miljoonaa dollaria sponsorirahaa. Lisäksi se maksaa MM-kisoissa urheilijoiden ja joukkueiden viulut, Pihlakoski kertoi MTV:lle viime viikolla.

Tämän jälkeen IAAF on kiillottanut kilpeään lisäämällä esimerkiksi seuraaviin globaalien kisojen valintakriteereihin ihmisoikeuskysymykset, jotka eivät olleet vielä Dohaa valittaessa kriteereissä mukana.

— Kyllä järjestöpuolellakin jotain hyvää tapahtuu koko ajan, Itani sanoo.

Weckstenillä paljon töitä kisarajaan

Yleisurheilijoita ovat mietityttäneet ennen kaikkea Dohan MM-kisojen olosuhteet ja ajankohta. Kilpailut järjestetään vasta syys—lokakuun vaihteessa.

Tomas Weckstenin, 22, keskittyminen on vielä täysin talvikaudessa. Esimerkiksi kunnonajoituksen säätämistä MM-tasolle pitää pohtia myöhemmin jos siihen tarve tulee.

— En välttämättä kutsuisi MM-kilpailuja kesäkauden päätavoitteeksi. Kilpailut pidetään niin myöhään syksyllä, että tarkkaa suunnitelmaa on miltei mahdoton tehdä tässä vaiheessa. Päällimmäinen ja tärkein tavoite kaudelle on saada tulostaso korkeammaksi, Wecksten kertoi Australiasta, jossa hän leireilee tammikuun loppuun asti.

Kisajärjestäjien asettama MM-raja miesten seiväshyppyyn on 571. Jos laji ei täyty sen ylittäjillä, otetaan mukaan lisää miehiä tilastojen perusteella.

— Järjestäjien raja on todennäköisesti hypättävä, jos kisaan haluaa mukaan, ja siihen päästäkseni töitä on tehtävä paljon. Päätavoite kesälle on siis hypätä kisaraja ja vasta sitten suunnitella, miten kunto saadaan huippuunsa MM-kisoja varten, Wecksten sanoo.

Weckstenin ennätys on viime vuonna hallissa ylittynyt 555.

Luetuimmat