Sara Piispa palasi maajoukkueeseen — sveitsiläisen kimppakämpän kolmikko lähtee MM-karsintaan

Crackers-kasvatti viihtyy Sveitsissä ja pelitkin kulkevat: 14 maalia, 14 syöttöä ja liigan pistepörssin kuudes sija.

Sara Piispan albumi

Sara Piispa (vasemmalla) on innostunut Sveitsissä laskettelusta. Kaksi viikkoa sitten hän kävi joukkuekaveri Celine Stettlerin kanssa seuraamassa maailmancupin pujottelukilpailua Adelbodenissa.
Sara Piispa (vasemmalla) on innostunut Sveitsissä laskettelusta. Kaksi viikkoa sitten hän kävi joukkuekaveri Celine Stettlerin kanssa seuraamassa maailmancupin pujottelukilpailua Adelbodenissa.

Kolmen nuoren naisen kimppakämpässä sveitsiläiskaupunki Thunissa asustaa paljon suomalaista salibandyosaamista. Kun Suomen naisten maajoukkue tiistaina matkustaa MM-karsintaturnaukseen Slovakiaan, samasta thunilaisasunnon ovesta lähtee reissuun kolme pelaajaa: kotkalainen Sara Piispa sekä Krista Nieminen ja Senni Hietanen. Kolmikko edustaa Sveitsin pääsarjassa neljäntenä olevaa UH Berner Oberland -seuraa.

Crackers-kasvatti Piispa, 22, siirtyi UH BEO:hon täksi kaudeksi helsinkiläisen EräViikinkien riveistä. Hän pelasi Sveitsissä jo kaudella 2016—17, mutta silloin pelit Zug Unitedin riveissä päättyivät polvivammaan juuri ennen pudotuspelien alkamista. Loukkaantuminen tiesi pitkää taukoa myös juuri alkaneeseen maajoukkueuraan.

Suomessa kävin muutaman kerran Uuperissa. Onhan täällä vähän erilaista. — Sara Piispa

— Vuoden verran meni polvea parannellessa. Loppukauden ehdin pelaamaan EräViikingeissä, ja siitä lähtien on ollut tavoitteena päästä takaisin maajoukkueeseen, Piispa sanoo.

Nyt tämä tavoite täytyy.

Crackers-ennätys menossa nurin

Piispa on toipunut loukkaantumisestaan hyvin.

Hän oli jo keväällä ratkaisemassa EräViikingeille liigan pronssiottelua syöttämällä kolme maalia 4—3-jatkoaikavoitossa Porvoon Salibandyseurasta. Tällä kaudella UH BEO:ssa kotkalaishyökkääjä on latonut 14 ottelussa 28 tehopistettä (14+14) ja on Sveitsin liigan pistepörssissä kuudentena. Piispa on viimeksi koonnut yhtä paljon tehopisteitä juniori-ikäisenä Crackersin divarikaudella 2013—14 (20+10=30).

— Ihan ookoo on mennyt. Muutama maali enemmänkin olisi ollut tehtävissä, mutta tietysti sitä odottaa itseltään aina vielä enemmän kuin saa, Piispa sanoo.

— Joukkueen tasolla ollaan pärjätty hyvin, kun ottaa huomioon, että nämä vasta viime kaudella nousivat liigaan.

Iso joukko suomalaisia

UH Berner Oberlandissa pelaa viisi suomalaista, ja lisäksi valmennusryhmään kuuluu kolme suomalaista valmentajaa. Päävalmentajana on Piispaa jo Zugissa valmentanut Mika Strömberg.

— Mika on hyvä ja minulle mieluinen valmentaja. Tänne oli helppoa tulla, Piispa sanoo.

Sveitsin liigan taso ei aivan yllä Suomen liigan tasolle, mutta mikään salibandyn kehitysmaa Sveitsi ei ole. Alppimaan naiset ovat voittaneet Ruotsin ja Suomen vanavedessä kolme viimeisintä MM-pronssia, ja historiasta löytyy yksi maailmanmestaruuskin, Singaporen kisoista vuonna 2005.

— Pelaajien henkilökohtainen taitotaso on täällä alempi kuin Suomessa tai Ruotsissa, mutta eivät nämä fyysisen kunnon ta pelikäsityksen puuttumisen vuoksi suomalaisille häviä, Piispa sanoo.

Karsinnan pitäisi olla läpihuutojuttu

Slovakian MM-karsintaturnaus alkaa keskiviikkona Trencinissä. Suomi pelaa viiden joukkueen lohkossa ja saa vastaansa Espanjan, Saksan, Venäjän ja Itävallan. Kaksi parasta ja mahdollisesti vielä lohkokolmonenkin saavat paikan joulukuussa Sveitsin Neuchâtelissa käytäviin MM-kisoihin, joten karsinnan eksoottisia salibandymaita vastaan pitäisi olla Suomelle läpihuutojuttu.

— Pitäisihän sen olla selvää, että nuo klaarataan, mutta eihän sitä koskaan tiedä. En ole tainnut ikinä pelata ketään noista vastaan, Piispa pohtii.

Suomi on pelannut tulevia karsintavastustajia vastaan aiemmin yhteensä 15 ottelua ja voittanut ne kaikki. Espanjaa Suomi ei ole kohdannut naisten ottelussa vielä kertaakaan.

Päävalmentaja Lasse Kurrosella on karsinnassa mukana 20 pelaajan joukko. Marraskuussa Suomi hävisi EFT-turnauksessa Ruotsille rumasti 1—8, ja sen jälkeen reilu kentällinen pelaajia on vaihtunut.

Sara Piispa on yksi nyt mukaan päässeistä. Lopulliseen 20 pelaajan MM-kisajoukkueeseen on ehdolla vielä 30—35 pelaajaa.

— MM-kisat ovat olleet iso haave ja tavoite ja nyt vielä enemmän, kun kisat pidetään Sveitsissä, Piispa sanoo.

Töissä, treeneissä ja Alpeilla

Tuli MM-paikkaa tai ei, Piispa on halukas jatkamaan pelaamista Sveitsissä. Jatkosopimusta ei kuitenkaan vielä ole.

— Viihdyn oikein hyvin. Maisemat ovat komeita ja seura on hoitanut kaikki asiat kuntoon.

— Teen hotellissa kaiken näköisiä töitä neljänä päivänä viikossa. Muu aika menee treeneissä tai Alpeilla laskettelemassa, Piispa kertoo.

Pari viikkoa sitten hän kävi 40 minuutin automatkan päässä Adelbodenin maailmancup-pujottelua katsomassa. Laskettelukärpänen on päässyt puraisemaan.

— Suomessa kävin muutaman kerran Uuperissa. Onhan täällä vähän erilaista.