Mölkyn EM-kisat houkuttelivat Kotkaan ulkomaiden mestaripelaajia — Kymiläisten kisat päättyivät pettymykseen: ”Harmittaa hävitä kotikentällä”

Mölkyn EM-kisat Arto Tolsa -areenalla olivat kovatasoiset. Ranskan mestaripelaajan mielestä Suomalaiset Mölkyn pelaajat taktikoivat lajissa omalla tyylillään.

Ella Karttunen

Kymiläisten Joni Eväkoski, Marko Timonen ja Jarno Eväkoski seurasivat vakavin ilmein hollolalaisten heittoja.
Kymiläisten Joni Eväkoski, Marko Timonen ja Jarno Eväkoski seurasivat vakavin ilmein hollolalaisten heittoja.

Mölkyn trippelin Euroopan mestaruuskilpailut houkuttelivat Kotkaan 160 kilpailijaa ja 46 joukkuetta. Suomen kesäsää ei ollut kisoissa viikonloppuna parhaimmillaan, mutta tunnelmaa se ei pilannut.

Kotimaan seurat olivat vahvasti edustettuina, mutta Euroopan mestaruustitteli kiinnosti myös ulkomaan joukkueita. Yksi näistä oli Ranskan Les Bronzés Font Du Mölkky -niminen joukkue, joka voitti Ranskan mestaruusturnauksen viime vuonna. Joukkueeseen kuului Yann Rayjal, sekä hänen isänsä Jean-Francois Rayjal. Joukkueen kolmantena jäsenenä ja puhemiehenä toimi Mölkyn pitkäaikainen harrastaja ja Ranskan mestaripelaaja Didier Franque, jonka ensikosketus lajiin tapahtui jo kymmenen vuotta sitten.

Suomalaiset mölkyn pelaajat eivät ajattele kuin me. — Didier Franque

— Aloitin lajin parissa alun perin vuonna 2003. Kun kuulin Pariisissa järjestettävästä turnauksesta, päätin mennä mukaan, vaikka olin pelannut peliä ehkä vain noin kymmenen kertaa aiemmin. Kävin monissa turnauksissa siitä eteenpäin, ja vuonna 2010 voitin silloisen parini kanssa Ranskan mestaruuden.

Ympyrä sulkeutui

Menestys poiki palkinnoksi matkan vuoden 2011 MM-kisoihin Lahteen, mutta matkan määränpää jäi tällöin saavuttamatta vanhaksi menneen passin vuoksi. Nyt kahdeksan vuotta myöhemmin Franque vieraili Suomessa ja Kotkassa ensimmäistä kertaa, ja mikä parasta, hän pääsi viimein pelaamaan Suomessa Mölkkyä.

— Täällä on erinomainen kenttä ja hyvät kisajärjestelyt. Ranskassa on tosin hieman lämpimämmät kelit ja kalja on halvempaa, hän naurahtaa.

Franque kertoo Mölkyn nauttivan suurta suosiota Ranskassa.

— Mölkky on todella suosittua kotimaassani. Pelinvalmistajamerkki Tactic myy Ranskaan paljon enemmän pelejä kuin Suomeen, hän väittää.

Franque kertoo harjoittelevansa vain kerran viikossa, mutta osittain syynä ovat haastavat olosuhteet.

— Asun Pariisissa, mutta siellä ei ole Mölkyn pelaamista varten katettuja kenttiä, minkä vuoksi joutuu pelaamaan aina ulkona satoi tai paistoi.

Ella Karttunen

Jean-Francois Rayjal,  Didier Franque (keskellä) sekä  Yann Rayjal olivat saapuneet Kotkaan Ranskasta.
Jean-Francois Rayjal, Didier Franque (keskellä) sekä Yann Rayjal olivat saapuneet Kotkaan Ranskasta.

Suomalaisilla oma tyyli taktikointiin

Franque kertoo joukkueen nauttineen ajastaan Kotkassa, mutta itse kisat eivät tällä kertaa sujuneet odotusten mukaan.

— Tulimme tänne voittamaan, mutta pelit eivät ole menneet hyvin. Jouduimme B-turnaukseen pelaamaan, jossa hävisimme semifinaalipelin. Katseemme ovat jo kotimaassa järjestettävissä MM-kisoissa.

Taso turnauksessa oli kovatasoinen. Franque antaa täyden tunnustuksensa suomalaisille pelaajille, mutta hänen mielestään pelityyleissä on yksi selvä ero.

— Suomalaiset mölkyn pelaajat eivät ajattele kuin me. Heillä on täysin erilaiset taktiikat pelissä, hän kummastelee.

Ranskan joukkue saapui Suomeen torstaina. Kotimatka on tarkoitus aloittaa maanantaina, mutta sitä ennen on vielä aikaa ihmetellä Kotkan kaupunkia.

— Ajattelimme käydä kisojen jälkeen vielä ennen lähtöä merellä, Franque kertoo.

EM-titteli matkasi Lahteen

Les Bronzés Font Du Mölkyn kisat päättyivät pettymykseen, mutta sama kohtalo oli myös Kymiläisten ykkösjoukkueella, joka ei pystynyt uusimaan vuoden takaista mestaruuttaan. Joukkue oli kisoissa lopulta kuudes. Jatkosta kotkalaiset tiputti hopealle yltänyt Vettynyt Halko Hollolasta. Peli päättyi lukemin 3—1. EM-mestaruuden vei tänä vuonna Woodi Lahdesta.

— Tietysti harmittaa hävitä kotikentällä ja on pettynyt fiilis, kun pärjäämään tänne lähdettiin. Meillä oli ratkaisevassa pelissä täydet mahdollisuudet ottaa voitto, mutta tällä kertaa ei vain osunut, Marko Timonen päivittelee.

Kirvelevästä tappiosta huolimatta tapahtuma oli Timosen mukaan sujunut varsin onnistuneissa tunnelmissa.

— Sateen takia kenttä oli ajoittain mössöinen, mikä välillä hankaloitti pelaamista. Hyvähenkinen turnaus meillä on täällä kuitenkin ollut ja väki on viihtynyt sateesta huolimatta.