Kolme kärpästä yhdellä iskulla? – KTP kopioi hyvän idean ja pelaa ensi tiistaina paikallisottelun Peli-Karhuja vastaan

Tulot auttavat molempia seuroja ja peli palvelee valmistautumisena cupin otteluihin. Samalla voidaan harjoitella ottelutapahtuman järjestämistä poikkeusolosuhteissa.

Kimmo Seppälä

Arto Tolsa -areenalla nähtiin perjantaina pitkästä aikaa jalkapallo-otteluja. KTP (kuvassa) voitti harjoitusottelussa PePon 1 –0 ja PeKa Valkealan Kajon 4–0.
Arto Tolsa -areenalla nähtiin perjantaina pitkästä aikaa jalkapallo-otteluja. KTP (kuvassa) voitti harjoitusottelussa PePon 1 –0 ja PeKa Valkealan Kajon 4–0.

Jalkapallokauteen valmistautuva KTP aikoo lyödä kolme kärpästä yhdellä iskulla ensi tiistaina Arto Tolsa -areenalla. Ykkösen joukkue pelaa maksullisen harjoitusottelun Kolmosen Peli-Karhuja vastaan, ja hyötyjä on useita: ottelun tuotot käytetään molempien seurojen auttamiseen ylös korona-ahdingosta, peli palvelee molempia valmistautumisessa Suomen cupin neljännesvälieräotteluihin, ja lisäksi KTP harjoittelee ottelutapahtuman järjestämistä vallitsevissa poikkeusolosuhteissa.

– Meillä on varmasti tarvetta harjoitteluun, ja tässä on siihen hyvä tilaisuus, FC KTP:n puheenjohtajan tehtäviä hoitava Jukka Mustonen sanoo.

Otteluun myydään korkeintaan 400 pääsylippua, ja muutenkin "mennään ohjeiden mukaan ja terveys edellä".

– Katsojat ohjataan sisään kahdesta portista: toisesta ennakkoon lippunsa ostaneet ja toisesta muut. Porteilla valvotaan turvaetäisyyksiä, käsidesiä on tarjolla, ja pääkatsomoon ohjataan ihmiset niin, että joka toinen penkki jätetään tyhjäksi, KTP:n tapahtumapäällikkö Mika Kolehmainen luettelee.

Sapokan puoleiseen ns. aurinkokatsomoonkin päästetään katsojia. Siellä ei ole penkkejä, joten esimerkiksi KTP:n äänekkään ydinkannattajaryhmän voidaan vain olettaa noudattavan ohjeita.

– Kannattajaryhmän kanssa on keskusteltu ja he ymmärtävät tilanteen. Käytännön toteutus on tietysti toinen asia, mutta jos huomautettavaa on, huomautamme ja kehotamme panemaan turvavälit kuntoon, Kolehmainen vakuuttaa.

KTP pelaa cupin neljännesvälierissä hallitsevaa mestaria Tampereen Ilvestä vastaan tiistaina 16. kesäkuuta Kotkassa. Viime kauden Regions' Cupin finalistina 16 parhaan joukkoon päässyt PeKa kohtaa seuraavana päivänä liigajoukkue FC Lahden.

– Cupin otteluun emme ota vieraiden kannattajia lainkaan, Mika Kolehmainen kertoo.

Maan hallituksen linjauksen mukaan yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on kielletty heinäkuun loppuun asti. Hallitus on tosin kertonut arvioivansa lähiaikoina uudelleen yleisötilaisuuksia koskevia ohjeitaan.

Sekä KTP että PeKa pelasivat perjantaina ensimmäisen kerran lähes kolmen kuukauden mittaiseksi venyneen pandemiatauon jälkeen. KTP voitti Kakkosessa pelaavan lappeenrantalainen PePon 1–0 Anton Eerolan maalilla. PeKa kamppaili pari tuntia myöhemmin Nelosen Valkealan Kajoa vastaan ja voitti 4–0.

Molemmat ottelut pelattiin ilman yleisöä, ja varovaisuus oli muutenkin pääosassa: PeKa vaihtoi puoliajalla koko kentällisen pelaajia, ja KTP:n ottelun peliaika oli vain kolme kertaa 25 minuuttia.

Kimmo Seppälä

Katsomossa istui vain seura-aktiiveja, kun KTP valmistautui otteluun PePoa vastaan.
Katsomossa istui vain seura-aktiiveja, kun KTP valmistautui otteluun PePoa vastaan.

KTP:n päävalmentaja Argo Arbeiter sanoo, että hänen joukkueelleen tulee kiire ehtiä hyvään otteluvireeseen ennen Ykkösen sarjakauden alkua. KTP avaa kauden vierasottelulla Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan kolmen viikon kuluttua 27.6.

– Ei olla vielä lähelläkään. Vasta viikko on harjoiteltu ja se näkyy, Arbeiter sanoi PePo-ottelun jälkeen.

KTP hallitsi ottelua mielin määrin, vaikka voittikin vain maalilla. Riveistä puuttui georgialaisvahvistus Zakaria Beglarishvili, joka ei ole vielä päässyt matkustamaan kotimaastaan Suomeen. Beglarishvilin odotetaan saapuvan Kotkaan ensi viikon alkupuolella.

– Kokonaisuutena ihan ok, mutta henkilökohtaisella tasolla ja taktisesti on paljon parannettavaa, Arbeiter sanoi.

Kimmo Seppälä

Matias Lindfors pallon kanssa KTP-PePo-ottelussa.
Matias Lindfors pallon kanssa KTP-PePo-ottelussa.

Puolustaja Valtteri Vesiahokin myönsi, että KTP tuskin on vielä valmis ainakaan cup-ottelussa Ilvestä vastaan.

– Valmis ja valmis... Lähtökohtaisesti olemme ainakin altavastaajia, mutta jalkapallossahan kaikki on aina mahdollista, Vesiaho sanoi.

– Innokkaita olemme ainakin. Tänäänkin oli välillä enemmän intoa kuin järkeä.

Vesiaho vietti koronatauon Helsingissä. Hän kertoi pitäneensä kuntoa yllä ensin lenkkeilemällä ja sitten myös pallollisissa harjoituksissa.

Meillä on varmasti tarvetta harjoitteluun, ja tässä on siihen hyvä tilaisuus. — Jukka Mustonen

Arbeiter ei lähtenyt arvioimaan tauolta palanneiden pelaajiensa fyysistä kuntoa, vaikka uskookin kaikkien pitäneen itsestään hyvää huolta.

– On ihan eri asia juosta metsässä kuin futiskentällä. Monella oli kahden treenin jälkeen jalat tukossa.

Ensi tiistain PeKa-ottelua Arbeiter kommentoi varovasti:

– Me haluamme auttaa seuraa vaikeassa tilanteessa, vaikka se ei olisikaan ihan ideaalia valmistautumista muihin peleihin.

Kimmo Seppälä

Samuli Niemisen (vasemmalla) valmentama Peli-Karhut kohtaa ensi tiistaina Argo Arbeiterin KTP:n.
Samuli Niemisen (vasemmalla) valmentama Peli-Karhut kohtaa ensi tiistaina Argo Arbeiterin KTP:n.

Peli-Karhuille ottelu isompaa naapuria vastaan sen sijaan sopii mainiosti.

– Ei meitä pitänyt kauaa suostutella, PeKan päävalmentaja Samuli Nieminen myhäili.

– Cupmatsi Lahtea vastaan on meille iso peli, ja KTP on meille hyvää valmistautumista siihen. Olemme yhteistyöseuroja, ja silloin on tärkeää tehdä yhteistyötä.

Kajo-ottelussa näkemäänsä Nieminen oli tyytyväinen.

– Eihän me vielä valmiita olla, mutta aika hyvältä se ajoittain näytti. Meitä kyllä auttoi se, että pystyimme vaihtamaan tauolla koko joukkueen.

PeKan maaleista vastasivat Riku Koivikko, Mikko Ryhänen, Sisu Häkälä ja Nico Pietiläinen. Viimeksi mainittu paukutti viime kaudella Kolmosessa KyPalle 25 sarjamaalia, mutta siirtyi täksi kaudeksi PeKan paitaan.

Idea napattiin naapurista

Idean ensi tiistain "Kotkan derbyyn" KTP lainasi naapurista.

– Huomattiin, että näitä on tehty muuallakin, lähimpänä MyPa ja Sudet (sunnuntaina) Myllykoskella. Hyviä ideoita kannattaa kopioida, Jukka Mustonen sanoo.

– Jokainen euro on meille nyt aika tärkeä.

KTP:n ja PePon pelatessa Arto Tolsa -areenan viereiselle hiekkakentälle pystytettiin screeniä viikonlopun kahdeksaa drive-in-elokuvaa varten. Nekin ovat osa KTP:n kampanjaa koronaiskusta selviytymiseksi.

– Pari lapsille kohdennettua näytöstä on myyty ennakkoon käytännössä loppuun ja yksi lähelle. Kolmeen näytökseen on vielä tosi paljon tilaa, seuran myynti- ja markkinointipäällikkö (ja naisten joukkueen päävalmentaja) Jari-Pekka Gummerus kertoi.

Näytöksiin mahtuu korkeintaan 50 autoa. Gummeruksen mukaan seura saavuttaa uraauurtavilla näytöksillä taloudellisen tavoitteensa.

– Portilla myytävien lippujen määrästä riippuu onko tulos hyvä vai erinomainen, hän sanoi.

"Kotkan derby" KTP–PeKa Arto Tolsa -areenalla tiistaina 9.6. klo 18.30. Liput 20 euroa.