Kymin Suunnistajien kolmikko saalisti kärkisijoja Ruotsissa

Tuomas ja Väinö Kotro nousivat palkintokorokkeelle, Aapo Viippola sai kehut valmentajalta.

Erkka Lehtoranta

Tuomas Kotro asuu ja harjoittelee Rovaniemellä. Arkistokuva.
Tuomas Kotro asuu ja harjoittelee Rovaniemellä. Arkistokuva.

Kymin Suunnistajien urheilijat saalistivat hyviä sijoituksia hiihtosuunnistuksen maailmancupissa ja nuorten MM-kisoissa Ruotsissa (21.-26.2.). Tuomas Kotron, 26, paras päivä osui maailmancupin keskimatkalle, jossa hän nappasi toisen sijan. Tiukassa kisassa kärkikolmikko mahtui seitsemän sekunnin sisään.

– Sain otettua hyvät asemat alkukiihdyttelyssä ja sain hyvän flown päälle. Hajonnat olivat matkan varrella hyvät, eikä tilanteesta tiennyt tarkkaan. Loppulenkille kasautui sitten kymmenkunta miestä, mutta oma vire oli fyysisesti vahva. Välillä siellä oli raapivia havuja naaman korkeudella, ja kävin lopun jäisellä tiellä kyljelläänkin. Se oli kuitenkin onnistunut taistelu, kuvasi Kotro kisaa Suunnistusliiton tiedotteessa.

Sprintissä kotkalainen oli 12:s ja pitkällä matkalla 10:s.

Maailmancupin kierros päättyi viesteihin keskiviikkona. Tuomas Kotro ankkuroi Suomen ykkösjoukkueen seitsemänneksi. KyS:n Aapo Viippola, 20, hiihti Suomen kakkosjoukkueen mukana neljänneksi.

– Viestissä miesten ykkösjoukkueella oli epäonnea, kun Eevertillä (Toivonen) meni ykkösosuudella suksi poikki ja siitä tuli paljon tappiota. Kakkosjoukkue paikkasi ja otti nelossijan. Keskimatka taas näytti, että Kotro ja Tero Linnainmaa ovat iskussa. Aikuisten arvokisojen ensikertalainen Aapo Viippola on tehnyt täällä myös hyviä suorituksia.

– Naisilla suoritukset ovat vaihdelleet enemmän, mutta olo on silti luottavainen ennen parin viikon kuluttua alkavia Venäjän EM-kisoja, Suomen joukkueen päävalmentaja Jarkko Urpalainen summasi tiedotteessa.

Aikuisten arvokisojen ensikertalainen Aapo Viippola on tehnyt täällä myös hyviä suorituksia. — Jarkko Urpalainen

Viestissä Kotro oli oman osuutensa kolmanneksi nopein ja Viippola viidenneksi nopein. Miesten viestissä matkaan lähti 17 joukkuetta.

Viippola oli keskimatkalla suomalaisista kolmanneksi paras, kokonaistuloksissa sijoitus oli 10:s.

Maailmancupin yhteydessä kisatuissa nuorten MM-kisoissa KyS:n Väinö Kotro, 19, oli sprintissä 15:s, pitkällä matkalla 16:s ja keskimatkalla 9:s. Viimeinen kisapäivä toi sitten mitalin kaulaan, kun nuoret miehet hiihtivät MM-hopeaa joukkueella Väinö Kotro, Matias Maijala ja Niklas Ekström.

Lumipula siirsi kisat Latviasta Ruotsiin

Maailmancup piti alun perin suunnistaa Latviassa helmikuun alkupuolella. Huono lumitilanne siirsi kilpailut Uumajan lähistölle Ruotsin mestaruuskisojen yhteyteen. Uumaja sijaitsee suurin piirtein Kokkolan korkeudella.

Hiihtosuunnistuksen EM-kisat pidetään maaliskuussa Venäjällä Hanty-Mansijskissa. Kisajärjestäjät ilmoittivat kuukausi sitten, että paikkakunnalla lunta piisaa enemmän kuin tarpeeksi. EM-kisat eivät ole ainakaan lumipulan takia vaarassa.

Suomessa musta maa on pilannut hiihtokisoja sieltä täältä. Hiihtosuunnistuksessa on tarkoitus kisata keskimatkan ja viestin SM-kisat Haapavedellä tulevana viikonloppuna. Sen sijaan hiihtosuunnistuksen SM-sprinttiviesti jää tältä talvelta pitämättä.