Kymenlaakson parhaaksi valittu Krista Tervo pysyy Karhulan Katajaisten urheilijana, vaikka liittyi muualle muuttaneiden kärkinimien sakkiin ja asuu nyt Tampereella — Katso, ketkä palkittiin maakunnan parhaina yleisurheilijoina

EM-finaaliin tähtäävän moukarinheittäjän valmennussuhde Jukka Vihtoseen jatkuu tiiviinä välimatkasta huolimatta.

Antti Kaarto

Jukka Vihtonen ja Krista Tervo kävivät keskiviikkona putsaamassa Kymenlaakson Yleisurheilun palkintopöydän Haminan kirjastossa.
Jukka Vihtonen ja Krista Tervo kävivät keskiviikkona putsaamassa Kymenlaakson Yleisurheilun palkintopöydän Haminan kirjastossa.

Elämänsä kauden urheilleelle Karhulan Katajaisten moukarinheittäjälle Krista Tervolle, 22, syksy on tuonut muutoksia vanhoihin kuvioihin. Tervo on muuttanut Kotkasta Tampereelle.

— Olen jo pidemmän aikaa halunnut muuttaa sinne, sillä Tampere on mielestäni kiva kaupunki. Hyvin olen kotiutunut, Tervo kertoi keskiviikkona Haminassa.

— Kotka on silti aina kotikaupunkini, ja varmaan muutan joskus takaisin.

Kotkalainen piipahti ympyräkaupungissa hakemassa läjän palkintoja. Kymenlaakson Yleisurheilu ry. palkitsi Tervon vuoden Vuoden urheilijana, parhaana naisurheilijana ja parhaana 22-vuotiaiden naisten sarjan urheilijana.

Tervon saavutukset olivat omaa luokkaansa Kymenlaaksossa: kolme Suomen mestaruutta (halli, ulkorata ja 22-vuotiaat), uusi naisten Suomen ennätys ja paikka yleisurheilun MM-kisoihin Dohaan.

MM-kilpailuissa Tervo heitti karsinnassa kelpo tuloksen 68,25 ja oli 21:s. Edes hänen SE-tuloksensa 70,18 ei olisi vienyt Tervoa finaaliin, jonne tarvittiin tulos 71,35.

— Se oli Kristalta erinomainen suoritus. Hän heitti ensimmäisissä aikuisten MM-kilpailuissaan ja oli omalla tasollaan. Kuten tuloksesta näkee, mikään kisajännitys ei vaivannut, valmentaja Jukka Vihtonen sanoi.

Lahti, Kajaani, Helsinki...

Tervon lisäksi moni muukin maakunnan kärkiurheilija vaikuttaa jossain muualla kuin kotiseudullaan.

Parhaan miesurheilijana palkittu seiväshypyn Suomen mestari, Karhulan Urheilijoiden Tomas Wecksten ei päässyt palkintoaan hakemaan, koska hänellä oli käynnissä leiritys harjoittelupaikkakunnallaan Lahden Pajulahdessa. Hän on tällä hetkellä täysipäiväinen urheilija.

Vaikka Wecksten viettää paljon aikaa Pajulahdessa, on hänen asuinkuntansa edelleen Kotka.

22-vuotiaiden miesten sarjan palkinnon pokkasi Katajaisten Valtteri Heikkinen, 3 000 metrin estejuoksun SM-pronssimies ikäluokassaan. Tai ei pokannut, koska suunnistaja-yleisurheilija oli asuin- ja harjoittelupaikkakunnallaan Kajaanissa.

19-vuotiaiden naisten sarjassa Kymenlaakson parhaana palkittiin KarhUn Janette Hanski. 19-vuotiaiden seitsenottelun Suomen mestari oli paikalla, mutta on jättänyt Etelä-Kymenlaakson ainakin osittain.

Antti Kaarto

Janette Hanski paransi tänä vuonna ennätystään peräti yhdeksässä lajissa. 5319 pistettä on naisten uusi piiriennätys seitsenottelussa.
Janette Hanski paransi tänä vuonna ennätystään peräti yhdeksässä lajissa. 5319 pistettä on naisten uusi piiriennätys seitsenottelussa.

— Opiskelen Helsingissä ja harjoittelen noin puolet ajasta siellä ja puolet Kotkassa. Tähän mennessä olen harjoitellut Helsingissä yksin. Uusi valmentaja on haussa, Hanski kertoi.

Yhteistyö Stefan Tallqvistin kanssa päättyi kesällä, Hanskin mukaan ”hyvässä hengessä”.

Jos ei Tokioon, niin ainakin EM-finaaliin

Krista Tervolle muutto tuo harjoitteluun pieniä muutoksia. Yhteistyö valmentaja Vihtosen kanssa jatkuu silti edelleen tiiviinä.

— Joka toinen viikko käyn Kotkassa harjoittelemassa. Tunti sitten viimeksi heitin moukaria, harjoittelu jatkuu taas pikku hiljaa pienen tauon jälkeen, Tervo kertoi.

Vihtonenkaan ei näe etäyhteydessä ongelmia.

— Olemme aktiivisesti yhteydessä. Tampereella on hyvät harjoitusmahdollisuudet, ja Kristalla on siellä valmentajan, lääkärin ja fysioterapeutin tuki. Katajaisten urheilija hän on edelleen ja jatkossakin, Vihtonen sanoi.

Tervo hakee ensi syksyksi opiskelupaikkaa Tampereelta. Sitä ennen on arvokisakesä: Tokion olympialaiset ja Pariisin EM-kilpailut.

— Tokiossa olisi kiva käydä pyörähtelemässä... Mutta jos realistisen tavoitteen sanon, niin se olisi EM-kilpailuiden finaalipaikka, Tervo sanoi.

KymY:n vuoden 2019 palkitut:

Vuoden Urheilija: Krista Tervo Karhulan Katajaiset (valmentaja Jukka Vihtonen)

Miehet: Tomas Wecksten Karhulan Urheilijat (Mikko Wecksten)

Naiset: Tervo

Miehet 22 v.: Valtteri Heikkinen KarhKa (Jarkko Heikkinen)

Naiset 22 v.: Tervo

Miehet 19 v.: Niklas Heikkilä Kuusankosken Urheiluseura (Kari Heikkilä)

Naiset 19 v.: Janette Hanski Karhulan Urheilijat (Stefan Tallqvist)

Pojat 17 v.: Sakke Petäjäsaari Valkealan Kajo (Keijo Hulkkonen)

Tytöt 17 v.: Vilma Hannula KarhKa (Mikko Wecksten)

Pojat 16 v.: Patrick Haga ValkKajo (Keijo Hulkkonen)

Tytöt 16 v.: Pauliina Puhakka Vehkalahden Veikot (Hannu Puhakka)

Pojat 15 v.: Jere Nyström Korian Ponsi (Kai Niemi)

Tytöt 15 v.: Suvi Satama VeVe (Pentti Satama)

Pojat 14 v.: Aatu Sihvonen KarhKa (Antti Sihvonen ja Mikko Wecksten)

Tytöt 14 v.: Aliisa Kiiski KarhKa (Jari-Petteri Partanen)

Sompin malja (Vuoden seura): Karhulan Katajaiset

Nuorisotoimintakilpailu: Valkealan Kajo

Kunniakierros: Vehkalahden veikot (n. 17 500 e)

Yleisurheilun tekijä: Kai Kepsu Valkealan Kajo

Juttua korjattu 21.11. klo 12.47: Tomas Wecksten voitti seiväshypyssä tänä vuonna SM-kultaa, ei SM-pronssia. Lisätty tieto siitä, että Weckstenin asuinkunta on edelleen Kotka.